A mobilbarát weboldal a SEO új sikere

Aki eddig nem sokat foglalkozott azzal, hogy weboldala az asztali számítógépen kívül mobil eszközökön hogyan működik, annak most nehéz dolga lesz.

Akit már foglalkoztatott a gondolat, de még nem tett semmit az ügyben, ők most sebtében megvalósíthatják a mobilbarát verziót.

Ugyanis a Google legújabb változása épp ezt a szegmenset érinti, kifejezetten egy új mobil rangsorolással rukkolnak elő záros határidőn belül.

A Google egyik munkatársa a müncheni keresőmarketing konferencián arról beszélt, hogy ez a változás a Panda és a Pingvin algoritmus okozta „felfordulást”, és átalakulást is túl fogja szárnyalni.

Nem kell ecsetelnünk, mert mindazok a weboldal tulajdonosok, akik oldalukon SEO tevékenységet végeznek érezhették mind a Panda, mind a Pingvin hatását az elmúlt időszakban.

Az egész webre vetítve a Panda a keresési találatok 12%-át módosította, míg a Pingvin hatása 4% körülire tehető. A Google Webmester osztályán dolgozó trendelemző szerint a mobil rangsorolás hatása ennél sokkal jelentősebbre tehető majd.

Azért is fontos ennek kiemelt figyelmet szentelni, mert már a magyar weben is jelentősek a mobil eszközökről történő keresések, piaci szegmenstől függően ez akár az 50%-ot is elérheti. Saját tapasztalatunk szerint azok a weboldalak, amelyeknek közösségi oldaluk is van, jóval nagyobb arányban „fogadnak” mobileszközökről látogatókat.

A mobilbarát weboldalak április 21-től készülhetnek jelentős változásra a rangsorolásban, a bejelentés szerint vélhetően pozitív irányba, azok a weboldalak pedig, amelyeknek még ekkorra sem lesz mobil verziójuk, valószínűleg hátrányos helyzetbe kerülnek majd a találati listán, így a keresőoptimalizálás is lassabb lesz.

Ha nem vagy biztos abban, hogy weboldalad mobilbarát-e, a Google egy teszt oldalt is indított, ahol mindezt ellenőrizheted, sőt a webfejlesztők számára útmutatást is ad a mobilbarát verzió elkészítéséhez:

https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/?utm_source=wmc-blog&utm_medium&url

2015.03.18