Szövegírás – tartalommarketing

A látszat ellenére az internet a 21. században is szöveges műfaj maradt. Sőt, az internetes keresők, a Google algoritmusai is többek között a weboldalak nyújtotta szöveges tartalom alapján „döntik el”, hogy a weboldalakat a találati lista melyik szegmensébe helyezi el.

Erre még pluszban rájön a felhasználók élménye, akik vagy hozzáadnak interaktivitásukkal weboldalunk helyezéséhez, vagy nem.

Épp ezért gondolhatja hibásan a weboldal tulajdonosok nagy többsége, hogy a szövegírás a weboldal építés, a keresőoptimalizálás vagy a linképítés stratégiájának egyik elhanyagolható része.

Felelőtlenség kijelenteni, hogy rendszeresen frissülő szöveges tartalom nélkül is előre lehet jutni a keresőben.

Ez ma már szinte teljességgel kizárt!

Emellett fontos szempont az is, hogy a linképítés sikere is annak függvénye, van-e a weboldalon rendszeresen frissülő tartalom: hírek vagy szakmai blog formájában.

Az alacsony keresésű, ún. long tail (önálló, hosszabb kifejezések) kulcsszavak már attól TOP helyezést érhetnek el a találati listán, ha csak beépítjük a releváns cikkekbe, tartalmakba.

Több kutatás is foglalkozott már azzal, hogy milyen az ideális hosszúságú blog tartalom. A válasz maga a Google részéről is az, hogy: a minél terjedelmesebb, minőségi, értékes, informatív mondanivalóval felvértezett, felhasználóbarát tartalom.

Neil Patel – online marketing guru – az alábbi a cikkben nagyon jól összefoglalja, valamint kutatása széles körben lefedi a különböző iparágakat, hogy azokban milyen hosszúságú tartalom teljesít legjobban, kattints!

Természetesen ő is kiemeli, hogy a szavak száma nem rangsorolási tényező, csak a minőség!

Angol nyelvterületen általánosan a 3000+ szavas cikkek teljesítenek a legjobban.

Általánosságban a magyar piacon az 1000 szó fölötti cikk az, ami képes kiemelkedően jól teljesíteni, ezért mi mindenképp min. havi egy vagy kettő 1000+ szavas, minőségi cikket javaslunk weboldalad blogjába! Emellett hetente mehetnek a rövidebb cikkek is az aktualitásokról.

Azért ne írj több ezer szavas novellányi szöveget, hogy webszemetet gyárts!

Soknak tűnik, amit idő és hozzáértés hiányában nem tudsz megírni? Bízd ránk! Megírjuk helyetted!

Azzal viszont számolnod kell, ahhoz, hogy nagy terjedelmű, minőségi, a keresőoptimalizálás szabályainak tökéletesen megfelelő, felhasználóbarát szövegképpel rendelkező cikkeket írjunk, egy előzőleg elkészített tartalommarketing terv alapján: nincs mese, meg kell fizetni!

Tartalommarketing – tervezés és kivitelezés

Azon kulcsszavak alapján, ami a weboldal témája köré csoportosul olyan aloldalakat kell írni, ami megalapozza a későbbi keresőoptimalizálási munkákat. Ezt nem ad hoc és nem is véletlenszerűen kell végezni, hanem akárcsak a linképítésnél érdemes pontos tartalom-tervet készíteni.

Erről szól a tartalommarketing – gondosan felépített, terv szerint végzett szövegírás, ami akkor kerül élesítésre, amikor a látogatónak épp arra az információra van szüksége. Minél inkább azt követjük a tartalommarketingben milyen keresési igényei vannak a célközönségünknek, annál sikeresebb cikkeket írunk.

Ugyanakkor a webes szövegírásnál azt is figyelembe kell venni, hogy először írunk a felhasználónak, és csak utána egészen láthatatlan módon a keresőrobotoknak.

Hogyan kell ezt elképzelni technikailag?

 • megvizsgáljuk a versenytársak weboldalainak title-szerkezetét,
 • csak a releváns long tail kulcsszavakat építjük be a cikkekbe,
 • alcímként használjuk a releváns related searches kifejezéseket,
 • használjuk a témára releváns képkeresés kulcsszavait,
 • mivel a Google jobban ért magyar nyelven, mint azt gondolnánk: használjuk a kulcsszavak szinonimáit,

Tulajdonképpen ebben rejlik a szövegírás e speciális területének titka!

Lehet, hogy egy szövegíró zseniálisan fogalmaz, barokkosan túldíszített mondataival lenyűgözte egyetemi professzorát, és egy nagyon szűk közönségnek tetszik is.

Ám, ha nincs tisztában azzal, hogy milyen minőségi elvárásai vannak a keresőnek a szöveges tartalom felépítésére vonatkozóan, nem követi a tapasztalatokon alapuló praktikákat és íratlan szabályokat, akkor nem lesznek sikeresek a szövegei. Ennyire egyszerű!

Mi folyamatosan tanulunk és követjük a trendeket, hogy minden olyan változást, ami az egyre inkább előre törő tartalommarketing területén megjelenik, tudjuk abban a pillanatban lekövetni!

Marketing szövegírás, ami értékesít!

Sokszor hallani újdonsült weboldal tulajdonosok szájából – és nem csak tőlük -, hogy „nagyon jó lenne egy cool marketing szöveg! „valami varázsszöveg, ami elad!”

Hozzáértéssel és jól irányzott marketing szövegírással olyan üzenet kerül a weboldalra, ami nem csak felkelti a látogatók figyelmét, hanem vásárlókká, ügyfelekké „varázsolja” őket.

Egy honlap tulajdonos számára tulajdonképpen ez a lényeg. Hiába van tartalom az oldalon, ha az nem közvetít!

Egy jó szöveget kellemes elolvasni, hitelességet és bizalmat sugall, valamint érdeklődést kelt az oldal által kínált termék vagy szolgáltatás iránt.

Ebbe már benne is vannak azok a nem tudatos, gondolkodást megelőző cselekvések, amelyek kattintásra vagy vásárlásra sarkalló üzeneteket hordoznak.

A profi marketing szöveg képes átadni az üzenet lényegét: hogy adott weboldal terméke vagy szolgáltatása, miért épp a látogató problémáira megoldás?!

Szakszerű SEO szövegírás – a weboldal barátja!

Egy weboldal akkor igazán értékes tulajdonosa számára, ha látogatókat, ügyfeleket „hoz a konyhára”. Ennek érdekében nagyon fontos, hogy a honlap jó helyen szerepeljen a találatok között. Ebben lényeges szerepet játszik a SEO szövegírás, amit szintén érdemes profi szakemberekre bízni.

A SEO szövegírás kiindulópontja jelenleg is a kulcsszókutatás, és a kulcsszavak meghatározása, valamint ezek megfelelő elhelyezése a szövegben.

Továbbá nagyon fontos a jól megválasztott cím, ami amellett, hogy felkelti az érdeklődést, tartalmazza a fő kulcsszót is.

A SEO szövegírás lassan összemosódik az általános, minőségi szövegírással, ugyanis a Google content követelményei nem megengedőek.

Ugyanakkor el kell ismerni, hogy rengeteg weboldalon annyira kevés a szöveges tartalom, hogy más módszerrel képtelenség kulcsszavakat beépíteni, és e nélkül lehetetlen optimalizálni, linkelni egy weboldalt.

Ezért jogosan gondoljuk úgy, hogy még ma is igény van a magyar piacon a kifejezetten keresőoptimalizálási céllal írt SEO szövegekre.

 

Ezen túl még vég nélkül sorolhatnánk azokat a tartalommarketing típusokat, amelyekkel találkozhatsz felhasználóként és potenciális ügyfélként.

Jelen esetben minket és biztos vagyok benne, hogy téged is az érdekel, ami a webes megjelenéshez kapcsolható, amit bátran rendelhetsz tőlünk, mint:

 • hírlevél írást
 • szakmai blog írást
 • bármilyen egyedi kivitelezésű szövegírást

Ne feledd a jó szöveget onnan ismered fel, hogy nem csak vezeti, de szórakoztatja is az olvasót, felkelti benne a vágyat adott termék vagy szolgáltatás iránt, és a cél felé, a CTA felé tereli.

Legyen az egy gomb megnyomása, vásárlás, videó elindítása stb. Mindeközben korrektül tájékoztat, és a látogató problémáját segít megoldani.

Ehhez rengeteg gyakorlat és rutin kell a szövegíró részéről.

Ehhez rengeteg elfogadás és önismeret kell az ügyfél részéről. El kell fogadnod és fel kell ismerned, hogy nem a saját tetszésed szerint, hanem célközönséged igénye szerint kell a tartalommarketinget felépíteni. Ezt nem minden esetben tudod „házon belül” vagy hobbiszerűen megoldani.

Profi megoldásokkal tarkított szövegírásra van szükséged? Jó helyen jársz!

Ha úgy érzed megkeresnél minket:

Inkább írok!
  Melyik szolgáltatásunk érdekel?
  Keresőoptimalizálás
  Facebook hirdetés
  Google Ads
  Pr cikkek, szövegírás
  Linképítés
  Weboldal készítés
  Webáruház készítés

  Kötelező jóváhagyni a Felhasználási feltételeket
  és az Adatkezelési tájékoztatót!

  Elolvastam, megértettem, elfogadom

  Please prove you are human by selecting the tree.

  Kapcsolódó SEO szótár kifejezések