Virtuális szerver vagy hagyományos szerver bérlés?

Ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani milyen teljesítménybeli, megbízhatósági és egyéb különbségek lehetnek a hagyományos szerver és a virtuális szerver között, nem árt néhány szót fordítanunk magára a virtualizációra, mint technológiára. Ugyanis ennek megértése egyben a virtuális szerver hatékonysága elől is fellebbenti a fátylat.

A virtualizáció az IT szakma minden területén megjelent, az utóbbi néhány évben pedig robbanásszerűen fejlődött, mondhatni maximálisan kihasználjuk a technológia minden előnyét. A virtualizáció fogalmát úgyis meghatározhatjuk, hogy gyakorlatilag egy olyan módszer, ami a számítógép erőforrásait felosztja, létrehozva ezzel egy többszörös megvalósító környezetet.

Úgyis fogalmazhatnánk, hogy a virtualizáció több egységre képes bontani azt, ami egy, és egynek látja azt, ami több részből áll. Segítségével kisebb fizikai területen nagyobb adatot vagyunk képesek tárolni, amihez nem kell az adatmennyiség nagyságának függvényében több energiát fogyasztani. Lássuk be, ez is egy igen nyomós érv a 21. században.

A virtuális szerverek is hasonló elven működnek, a fizikai szervert több szigetelt virtuális környezetre osztják szoftver segítségével. Ezt a virtuális környezetet nevezzük VPS-nek vagy Virtual Privat Servernek angolul és Virtuális Magán Szervernek magyarul.

Igazából ezek a virtuális szerverek kisebbek, mint a fizikai szerverek, viszont a VPS kiszolgálását végző szerver CPU, HDD és RAM mérete többszöröse egy egyszerű fizikai szervernek, ám mivel teljesítményében ezt a többszörös erőforrást használja, így nyílván sokkal gyorsabb elérésű, mint fizikai társaik.

A weben is eluralkodó – szinte minden iparágban fellelhető – konkurencia harc pedig sok esetben arra sarkallja a felhasználót, hogy valami teljesen újjal, gyorsabbal próbálkozzon. A virtuális szerver bérlés mindazon vállalkozóknak előnyös, akik fölöslegesnek tartanak egy önálló szervert bérelni weboldalaiknak, hisz a VPS mögött álló erőforrás elérhető a virtuális szerverek számára is, a választott VPS csomag függvényében.

SEO szempontból is figyelemreméltó a VPS szerverek választása, hisz a gyors elérhetőség, a szerver könnyű adminisztrációja mind-mind hozzájárul a szerveren tárolt weboldal vagy weboldalak sikeres szerepléséhez a keresőben.

Amennyiben szerver bérlésen gondolkodik és a VPS-t jó választásnak véli keressen bennünket elérhetőségeinken!