Weboldalkészítés-WordPress

Milyen WordPress-el kapcsolatos kifejezéseket használunk? Ismered a weboldalkészítéshez kapcsolódó fogalmakat?

Mi az ajax?

Ajax – különböző technikák kombinációja, amellyel interaktív weboldalakat készíthetünk. Előnye, hogy a weboldal csak kis mennyiségű adatot cserél a szerverrel, így nem kell minden alkalommal újratölteni. Az Ajax a felhasználói élmény fokozására jött létre, mivel képes arra, hogy a weboldal csak bizonyos részét töltse újra, a kisebb adatcsere pedig a szerver terheltségét is optimalizálja, ami főleg magas látogatottsági oldalakon előnyös.

A SEO és a felhasználói élmény nagyon is megfér egymás mellett, ha megtaláljuk a technikák ideális egymás melletti alkalmazását. Ebben az esetben egy igen tetszetős, ám a Google szempontjából teljesen értékelhető weboldalt hozunk létre.

Mi a Dinamic Page?

Dinamic Page – vagyis dinamikus oldal, azok a weboldalak, amelyeken folyamatosan változó tartalom jelenik meg, és az oldal képes bizonyos feladatok elvégzésére.

A dinamikus oldalnál a tartalmat adatbázisból nyerik ki, és ebből generálnak valamilyen programozási nyelv segítségével változó tartalmat. A dinamikus weboldalak, mint például a webáruházak elkészítéséhez ma már olyan komplett rendszerek állnak rendelkezésre, mint a nyílt forráskódú Opencart.

Mi a Java?

Java – Java egy programozási nyelv, szintaxisait a C és a C++ nyelvekből vette át, viszont sokkal egyszerűbb objektummodellel rendelkezik, mint mondjuk a C++. A Java három igen fontos szerepet tölthet be:

  1. programozási nyelv
  2. köztes réteg
  3. platform

Legfontosabb része a Java Virtuális Gép, ami mindenütt jelen van és egyik hatalmas előnye, hogy platformfüggetlen, tehát egy számítógépre írt Java program, akár egy mobiltelefonon is elfut minimális változtatással. Mivel a Java fordítóprogram Java bájtkódra fordítja le a forráskódot, amit a Java Virtuális Gép futtat, ennek pedig az a feladata, hogy az illető hardver gépi kódjára fordítsa le a futtatandó programot.

Mi a JavaScript?

JavaScript – a nevével ellentétben eredetileg semmi köze nem volt a Java programozási nyelvhez, később azonban szintaxisaiban közelebb került hozzá. A JavaScript futási környezete egy webböngésző, és a weboldal megtekintésekor a felhasználó számítógépén fut. A JavaScript segítségével a weboldalakba helyezhetünk különböző appleteket html szinten, mint például a pop-up ablakok vagy dinamikus menürendszerek. Ma már nem csak frontend oldali javascriptek elterjedtek, hanem backend/szerveroldali változataik is. 

Aki SEO-ban is gondolkodik weboldala kapcsán fontos, hogy megtalálja az egyensúlyt a JavaScriptek alkalmazása, és a Google által indexelhető tartalom között.

Mi a pop-up window?

Pop-up windows – vagyis előugró ablakok. Az előugró ablakokat JavaScripttel hozzák létre. Igaz ugyan, hogy az internetező társadalom többségét zavarják a pop-up ablakok, tény, hogy a helyesen alkalmazott módszerrel nagyszerűen irányíthatók a látogatók. Ez nem feltétlen SEO, sokkal inkább marketing stratégia szempontból lehet eredményes.

A gyakorlat szerint 14000 pop-up ablakból mindössze egyre kattintanak az emberek.

Mit jelent a Responsive Web Design?

Responsive Web Design – vagy RWD, esetleg magyarul reszponzív dizájn – olyan változó grafikai megjelenésű weboldal, amely a képernyő szélességére (böngésző ablaka) reagálva rugalmasan változik.

Kiemelnénk, hogy a fő hangsúly a designon, vagyis a weboldal terven van, mivel a tartalom a grafikai megjelenéstől függetlenül, valamint változatlanul is elérhető.

A Google kifejezetten ajánlja a responsive webdesign alkalmazását, mivel gyakorlatilag minden eszközt ugyanazzal a html kóddal el lehet érni. Előnyei között kiemelkedő a tény, hogy időtakarékos (egy tartalmat elég egyszer feldolgozni), kereső –és felhasználóbarát, emellett költséghatékony, mivel rugalmas rendszerről van szó.

Reszponzív weboldalt szeretnél? A WordPress erre kifejezetten alkalmas!

Mi a HTML – HyperText Markup Language?

HTML – HyperText Markup Language – weboldalak készítéséhez kifejlesztett leíró nyelv, ami mára már internetes szabvánnyá vált. A HTML olyan szöveges állomány, amely leírja a megjelenítő programnak, hogyan kell feldolgoznia és megjelenítenie az általa definiált tartalmat. A megjelenítő program lehet egy webböngésző, mint az Internet Explorer, Firefox vagy a Chrome.

Egy HTML állomány három részre tagolható:

–          Dokumentum Típus Definíció, ami a felhasznált html szabványt deklarálja.

–          HTML fejléc, technikai és dokumentációs adatokat tartalmaz, ezeket a felhasználó nem látja, mivel a böngésző nem jeleníti meg.

–          HTML törzs – itt találhatók meg a megjelenítendő információk.

Milyen rendszer a WordPress?

WordPress – A WordPress ingyenes, nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer, blog motor. PHP alapokra épül és MySQL adatbáziskezelőt használ. A rendszer 2003-ban jelent meg először, és 2009-re már vezető szerepet töltött be a nyílt forráskódú rendszerek között. Mára az egyik legnépszerűbb weboldal motor.

A számtalan fejlesztésnek köszönhetően kinőtte blog-rendszer kereteit, a rengeteg bővítmény és kiegészítő segítségével akár komoly portált, webshopot is lehet a rendszerre építeni. Keresőoptimalizálásra pedig messzemenően alkalmas, minden feltétel teljesíthető vele, ami ahhoz szükséges, hogy a kereső jó helyezést biztosítson egy WordPress weboldalnak.