Miért éppen WordPress?

Mi is az a WordPress? Az angol elnevezés a word (szó) és press (sajtó) szavakból áll össze – eredetileg blogmotornak készült, ma már minden típusú oldalt képes kiszolgálni, egyre inkább  elterjedtebb a webáruházak esetében is, számos bővítményt használhatunk.

Miért válasszuk a WordPress-t? Egyszerű és könnyed kezelhetőség, gyors és egyszerű a telepítése, ma már minden nyelven találunk hozzá oktatóvideókat, tartalmakat, nagyon sok ingyenes sablon/téma található a  kinézet kialakításához,  rengeteg bővítmény (plugin), amelyek szintén ingyenesek.

Ezeken felül ott vannak a fizetős bővítmények, ezek természetesen sokkal összetettebbek, és minden esetben kapunk hozzá supportot is.  Az oldalsávok kinézete könnyen kezelhető a widgetek segítségével. Telepíthető ingyenes szerverekre is.

Az egyik legjobb tulajdonsága: Nem más, mint az, hogy a WordPress, nem egy ember vagy egy kisebb csoport programozói által létrehozott CMS rendszer. Egy kis jelmondattal élve a  WordPress = World  – azaz mit is jelent ez?

A világ minden részén használják a WordPress-t, tesztelik a programozók, így nagyon hamar minden apró hiba, észrevétel előkerül, és ezeket a legrövidebb idő alatt meg is oldják, ennek köszönhető az, hogy olyan sok új frissítés jelenik meg.

Mivel ezeket az észrevételeket javítják, az új és hasznos fejlesztéseket is beépítik, és ezek továbbra is ingyenesen elérhetőek mindenki számára. Tehát a WordPresst az egész világ programozói „fejlesztik”. Magánemberként is bejelenthetünk problémákat, észrevételeket, javaslatokat.

Egy kezdő fejlesztő is képes kész weboldalakat készíteni rövid időn belül, amennyiben nem szükséges a CSS-be a php fileokba belenyúlni, (tehát nem szükséges programozói tudás) akkor kész témák segítségével hamar felhúzhatunk egy új weboldalt, a finomításokban, esetleg plusz funkciókban a bővítmények segítenek.

Feltevődik a kérdés, biztonságos a WordPress?  – el kell ismerni a kérdés valóban jogos. Mivel napjainkban pillanatok alatt kaphatunk vírust, mindig naprakészek kell lennünk a weboldalaink biztonságát illetően.

Egy újabb érv a WordPress  mellett, mivel számtalan olyan bővítmény létezik, ami segít az oldalt biztonságossá tenni, nincs nehéz dolgunk, mindössze figyeljünk arra, hogy minden biztonsági követelményeknek megfeleljen az oldalunk. Ennek a titka, hogy naprakész bővítményeink legyenek (nem elavult, hanem frissített). Az egyik legismertebb biztonsági bővítmény a Wordfence, számos funkciója mellett nagyon jó tűzfallal is rendelkezik.

Spam védelem – A WordPress telepítésekor automatikus települ az Akismet bővítmény is. Ez a plugin felel a spamok elleni védelemben, az alapbeállítások közt találjuk (free license) az ingyenes verziót, sok esetben ez is bőven elég, ha pl: egy sima blogot üzemeltetünk. Minél nagyobb a forgalom az oldalon, annál több a spam támadás is. Mindössze egy email címre van szükség, be kell regisztrálni a weboldalt, utána kapunk egy api kulcsot, ezt felhasználva tudjuk aktiválni az Akismet bővítményt.

Maximálisan keresőbarát a WordPress

 • könnyen tudunk kialakítani keresőbarát URL- eket, (permalink URL beállítások). A beállítások – Közvetlen hivatkozásokban találjuk az URL-re vonatkozó beállításokat.
 • meta adatok beállítása: a két legismertebb bővítmény, a Yoast SEO és az All In One SEO pack, mindkettő nagyon hasznos és könnyen konfigurálható bővítmény.
 • Oldal térképek létrehozása, (Google sitemap), van egy egyszerű, de nagyszerű bővítmény, a Google XML sitemap, pár kattintással telepíthető, nem igényel különösebb konfigurációt.
 • a megszűnt és törölt oldalaknál 404 hibaüzenet kapunk, ha lehetőség van rá, ezeket el kell kerülni, vagy átirányítani a megszűnt oldalt egy még élő aloldalra, vagy bejegyzésre, erre a legegyszerűbb bővítmény a Simple 301 redirects. Könnyen használható és nagyon hasznos!
 • Cash beállítások – mivel mindenki számára nagyon fontos az oldal betöltési ideje, ezért ajánlatos cash bővítményt használni, nagyban meggyorsítja a weboldal betöltési sebességét. Nagyon sok ilyen bővítmény van, pl : W3 Total Cash , WP Fastes Cash
 • A tartalom a király (Content is King) – a folyamatosan változó világban van valami, ami soha nem változik, mégpedig a tartalom. Nagyon fontos, hogy mindig frissülő tartalom legyen a weboldalon. Nem elég a weboldalnak a sok rámutató link, ha nincs megfelelő releváns és friss tartalom.

WordPress telepítése

Több lehetőség van a telepítésre, nagyon sok szerverre automatikusan telepíthető, pár kattintással, pl: a Cpanelek esetében, ki kell választani melyik weboldalra szeretnénk telepíteni, az adatbázis nevet és jelszavát, a belépési információkat, aztán telepítés, pillanatok alatt kész van.

Vagy van a másik lehetőség, amikor manuálisan kell telepítenünk a rendszert, FTP klienst használva elérjük a weboldal gyökér mappáját, ahova felmásoljuk a már előre letöltött WordPress fileokat.

Ezután a böngészőben elindítjuk a weboldalt, felugrik egy kis ablak ahol meg kell adnunk az adatbázis adatait (név, jelszó, felhasználó név, host), ha minden sikeres volt, akkor beírhatjuk a felhasználó nevet, jelszót és a fő email címet.

Ha WordPress weboldalt szeretnél, vagy régi weboldalad szeretnéd korszerű weboldal motorra cserélni, keress bennünket bizalommal!

Ha úgy érzed megkeresnél minket:

Inkább írok!
  Melyik szolgáltatásunk érdekel?
  Keresőoptimalizálás
  Facebook hirdetés
  Google Ads
  Pr cikkek, szövegírás
  Linképítés
  Weboldal készítés
  Webáruház készítés

  Kötelező jóváhagyni a Felhasználási feltételeket
  és az Adatkezelési tájékoztatót!

  Elolvastam, megértettem, elfogadom

  Please prove you are human by selecting the cup.