Domain vásárlás SEO szemmel

A domain vásárlás ma már a lehető legegyszerűbb feladatok egyike, amiért mégis szükséges erről beszélni, az az, hogyan válasszunk úgy domaint, hogy az a későbbi SEO munkáinkat megkönnyítse.

Rengeteg olyan weboldal van a piacon, ami a túloptimalizáltság vagy a hiányos szövegezés miatt valamelyik Google „állat” áldozata lett. Amikor a teljes weboldal büntetés alá kerül, már nem sok esély van arra, hogy vissza lehet hozni, ilyenkor a legjobb döntés a teljesen új domain alatt, teljesen új weboldalt építeni.

Ebben az esetben pedig szinte kötelezően új domaint kell vásárolni, a domain vásárlás pedig komoly döntés, főleg annak fényében, ha már egy weboldalt „elkaszált” a Google.

Vegyünk sorra néhány tippet, ami később hatással lehet a SEO munkákhoz.

Annak ellenére, hogy a kulcsszó sűrűséggel ma már óvatosabban kell bánni, a kulcsszavas domain még mindig értékes választás lehet, főképp, ha ez egybe vág a szolgáltatás nevével, valamint a legfontosabb termékkel. SEO szempontból a kulcsszavas domain nem csak azért lehet hatékony, hogy könnyebb legyen a keresőoptimalizálás. Akkor is jó választás, ha olyan szolgáltatáshoz keresünk domaint, ahonnan kevés visszatérő látogatót remélhet az oldal, pl. asztalos, vízszerelő, kőműves. Ám a túloptimalizáltság veszélye itt is fenn áll!

A hosszú távban gondolkodók üzleti weboldalának domain neve bátran lehet brand név is. Ám, ha épp a brand neves weboldalt bünteti meg a Google, abban az esetben sem szükséges kidobni egy már ismert brand nevet. Az új domain lehet a brand névből származtatott másik vagy hasonló szó, a lényeg, hogy a látogató könnyen meg tudja jegyezni.

A domain vásárlás során óvatosan kell bánni a kötőjelekkel és számokkal, mert az emberek túlnyomó többsége fejből gépeli be a keresendő weboldalt, persze vannak kivételek, ez nem kérdéses. SEO tekintetében a legtöbb hátránnyal ma már az ékezetes domainek rendelkeznek, egyrészről, ha a domain név egyben a legfontosabb kulcsszavunk is, akkor linképítéssel és egyéb SEO munkákkal sokkal óvatosabban kell „operálni”.

Az utolsó tippnél talán azt lenne érdemes hangsúlyozni, hogy a domain vásárlás és a későbbi SEO sikere nagyban függ attól, hogy hol történik a vásárlás, illetve milyen tárhelyet választunk az új domainnek. Ugyanis lehet, hogy az újrakezdéshez egy frappáns domain nevet vásárolunk, ha viszont a tárhely nem elég gyors, sok kieséssel rendelkezik, nincs elfogadható supportja, akkor nagyot ront a Google szemében történő megítélésen.

Összességében elmondhatjuk, hogy van élet a Google büntetésen is túl, nincs értelme pénzt ölni egy „elkaszált” weboldalba, amikor domain vásárlással és tárhely bérléssel együtt sokkal egyszerűbb egy teljesen új oldalt felépíteni.