A Loco Translate használata

Hogyan fordítsunk a WordPress admin felületéről, könnyen és gyorsan ?

Létezik egy nagyon kényelmes és egyszerűen használható bővítmény, ami nem más mint a Loco Translate, ennek segítségével a böngészőn keresztül fordíthatjuk le a WordPress témákat, bővítményeit. Nincs szükség arra, hogy feltöltsük a fileokat FTP-n keresztül is.

Az admin felületen „Új bővítmények hozzáadása” menüpont alatt tudjuk telepíteni. Telepítés után megjelenik bal oldalon egy új menüpont a „Loco Translate ”. A rendszer automatikusan beolvassa azokat a témákat illetve bővítményeket, amelyek az oldalunkhoz hozzá vannak adva.

Kiírja a jelenleg bekapcsolt témákat és bővítményeket, (Aktive Theme és Running Plugin), továbbá megtudjuk nézni azokat is, amelyek csak telepítve vannak, de nincsenek bekapcsolva, a „see all theme, illetve see all plugin”-ra kattintva.

A következő lépésben szeretnénk a témánkban megjelenő angol szövegrészeket lefordítani magyarra, nincs más dolgunk, mint elkészíteni a magyar nyelvi filet. Kiválasztjuk az adott témát amit fordítani szeretnénk, a következő lépésben létre kell hozni az új nyelvi filet, a „New language” gombra kattintva, amennyiben már el van készítve ez a file, akkor az Edit-re kell kattintani.

Kiválasztjuk milyen nyelven akarjuk a fordítást – jelen esetben magyar nyelvre -, továbbá azt is, hogy hova mentse el a .po nyelvi filet. Itt érdemes figyelni arra, hogy minden körülmények közt olyan helyre menteni, amit még véletlen sem törlünk le. Ajánlom a language/themes/tema_neve/tema_neve-hu_HU-po útvonalat. Ha ezzel megvagyunk akkor rákattintunk a Start translating gombra.

Máris elérkeztünk a konkrét munkához, azaz a fordításhoz, fent találjuk a „source text” mezőt, itt van az összes olyan szöveg rész, amit a Loco Translate beolvas, és ami fordítható.

A „Filter translations„ területre beírjuk a keresett szót, pl Read More, majd rákattintunk. Automatikusan megjelenik alatta is a Read More felirat, alább görgetve pedig, betudjuk írni a magyar megfelelőjét az adott szónak, pl: „Tovább”.

Jobb oldalon találunk egy comment mezőt, ahol hozzászólást tudunk írni, tulajdonképpen egy emlékeztető magunk számára, vagy azoknak, akik az oldalt és a bővítményt rajtunk kívül használják. Ez csak itt található meg, nem látszik majd a design felületen. Ide pl. írhatunk egy magyarázatot, hogy miért fordítottuk le adott szöveget.

A következő lépésben elmentjük a változásokat, a mentés illetve save gombbal, utána a „Sync” gombot is meg kell nyomnunk, mivel akkor lép érvénybe a változás, tulajdonképpen szinkronizálja a változtatásokat a design felületen. Máris megnézhetjük az elkészült változtatásokat.

Ez így érvényes bármilyen más szöveg fordításra is. Figyeljünk arra mindig, hogy az adott fordítandó szöveg rész a témában vagy a bővítményben van-e? Pl. van egy receptes oldalunk, ahol van recept szűrő bővítmény, szeretnénk az angol tartalmat magyarra fordítani, akkor azt a Loco Translaten belül a bővítményeknél, és nem a téma között kell keresni.

Hasznos lehet a bővítmény olyan esetekben is, amikor el akarunk tüntetni egy szövegrészt, pl a lábrészben (Footer) lévő Copyright feliratot. Figyelem nem átírni, hanem eltüntetni!

A folyamat hasonlóan megy végbe mint a fordításnál, kiválasztjuk a szöveg részt a rákattintunk, és a magyar fordítási résznél, nyomunk egy-két space (szóköz) gombot, majd mentés és szinkronizálás. Máris eltűnt az oldalról.

A Loco Translate beállításai között találjuk a Restore menüpontot, ahol egy gombnyomással vissza tudjuk tenni a régi elemeket, így eltűnnek a mi fordításaink.

A bővítményt előszeretettel ajánlom, mivel nagyon megbízható, folyamatosan frissítik, így naprakész.

A következő gyorsbillentyű kombinációkat használhatjuk:

 • Kész és következő: Ctrl ↵
 • Következő sor: Ctrl ↓
 • Előző karakterlánc: Ctrl ↑
 • Következő nem fordított: Shift Ctrl ↓
 • Előző nem fordított: Shift Ctrl ↑
 • Másolás a forrásszövegből: Ctrl B
 • Törlés: Ctrl K
 • A Fuzzy váltása: Ctrl U
 • Mentés PO / fordítás MO: Ctrl S
 • A láthatatlanok átváltása: Shift Ctrl I

A Mac felhasználók a Ctrl helyett a ⌘ Cmd parancsot használhatják.

WordPress weboldalra van szükséged? Kérd ajánlatunkat!

Ha úgy érzed megkeresnél minket:

Inkább írok!
  Melyik szolgáltatásunk érdekel?
  Keresőoptimalizálás
  Facebook hirdetés
  Google Ads
  Pr cikkek, szövegírás
  Linképítés
  Weboldal készítés
  Webáruház készítés

  Kötelező jóváhagyni a Felhasználási feltételeket
  és az Adatkezelési tájékoztatót!

  Elolvastam, megértettem, elfogadom

  Please prove you are human by selecting the heart.