Broken link checker bővítmény

Tört/hibás linkek keresése ellenőrzése oldalunkon

Cikkünkben egy nagyon fontos bővítményt mutatok be, mégpedig a Broken Link Checkert, ami hasznosságát tekintve elengedhetetlen. Nem csak keresőoptimalizálás szempontból fontos, hanem a  felhasználói élményt is egyaránt növeli, ha az oldalra érkező látogató nem fut bele hibás linkekbe. Egy „élő” weboldalon nagyon kell vigyáznunk mindenre, így a hibás linkek folyamatos javítása is kiemelten fontos.

Milyen hivatkozásokról lehet szó?

  • másik oldalra mutató hivatkozások: cikkünkben vagy aloldalainkon hivatkozunk egy külsős oldalra, annak aloldalára. Ez a bizonyos oldal megszűnt, vagy éppen csak törölték az adott bejegyzést, így a mi oldalunkon megjelenik egy hibás link, amit javítani kell.
  • belső hivatkozások: saját oldalon belül hivatkozunk egy-egy cikkre, és ez a cikk már nem létezik, vagy megváltoztattuk az elérési útvonalát, így szintén hibás linket kapunk.
  • kép hivatkozások: mivel egy képnek is tudunk adni url-t, és azzal hivatkozni, így ott is megjelenhet a hibás link, ha az oldal megszűnik.
  • footer (lábléc) link: ingyenes témák esetében itt jelenik meg a téma készítőjének weboldala, ha ez megszűnik ott is előkerül egy újabb hibás link.
  • oldal költöztetések: gyakori, ha egy oldalt költöztetünk, egyik domainról a másikra, és adatbázis szinten nem írunk át minden URL címet, akkor szintén nagyon sok hibás linket kapunk.

Nagyon hasznos a belső linkek elhelyezése, tulajdonképpen így tudjuk navigálni a látogatót az aloldalakon belül, eljuttatni oda, ami az eredeti célunk (sales oldalak, szolgáltatások stb. ), továbbá SEO szempontokat is figyelembe véve, segítünk a Google-nak is értelmezi a tartalmakat, az összekapcsolások által, így a helyezési listában is jobb értéket tudunk elérni.

Mire képes a Broken Link Checker?

  • bekapcsolás után automatikusan ellenőrzi az összes cikket, aloldalt, kommenteket, és minden tartalmi részt, ami az oldalon van. Ez eltarthat egy kis ideig (annak függvénye, hogy mennyi tartalmunk van az oldalon).
  • felismeri a hibás képeket, átirányításokat (301, 302 stb.).
  • lehetőség van bekapcsolni az admin felületen az email küldést, így amint egy olyan hivatkozást talál, ami hibás, emailt küld a megadott címre.
  • keresési, illetve szűrési lehetőség is van, így nem kell mindent átnézni, ha időhiányban szenvedünk, előbb a legfontosabb hibákat tudjuk javítani.
  • a Broken Link Checker admin felületén lehetőség van gyors szerkesztésre is, így nem veszítünk időt a cikkek és a linkek keresésével. A használatban az is segít, hogy magyar nyelven is elérhető bővítmény.

Hogyan kell telepíteni és használni?

A weboldalunk admin felületére lépve a bővítmények –>Új hozzáadására kattintva, beírjuk a keresőbe: „Broken link Checker”, kiválasztjuk az elsőt, „Telepítés most”, utána aktiváljuk.

Az admin felületen belül, a Beállítások  –>Link Checker fül alatt találjuk az adminisztrációs felületét a bővítménynek, automatikusan az „Általános” fülre érkezünk, ahol egy összesítés van, a már beolvasott hibás linkekről, itt tudjuk beállítani az értesítési email címet is. Jelen oldalunk esetében a keresés még nem futott le egészen, a munkasorban még van URL , de már így is talált 6 nem működő hivatkozást.

A következő fül a „Hivatkozások keresési helye”, azaz itt tudjuk beállítani, hogy pontosan hol keresse a bővítmény a hibás linkeket.

A harmadik fül az „Ellenőrzendő hivatkozások”, az alap beállításokat láthatjuk, ez 99%-ban elég is, nem kér egyéb beállítást, amennyiben mégis, azt itt megtehetjük, pl. ha az oldalunkon Vimeo beágyazott videók is vannak.

Elérkeztünk a „Protokollok és API” -k fül alá, szintén nincs semmi tennivalónk, itt az alap beállítások teljesen megfelelőek. Akkor változtassunk csak, ha MediaFire API vagy RapidShare API -t is használunk.

Az utolsó fül a „Haladó”, itt is különböző beállításokat tudunk megadni, pl időtúllépés, milyen szerepekörök láthatják a tört linkeket. Szintén itt a lap alján található egy gomb, amivel újra tudjuk indítani a keresést, ez felülírja az automatikus keresést.

Visszatérünk a beállítások után az általános fülre, ahol láthatjuk a hibás linkeket, és ahol tudjuk kezelni, javítani ezeket. A legfelső sorban írja, hogy „A Rendszer …. nem működő hivatkozást talál”, ez egy kattintható link, ide lépve listázza az összes olyan URL-t, ami hibás.

Az „URL Cím” alatt vannak azok az URL címek amelyek nem működnek, az „Állapot” alatt a hibakódok (404  kiszolgáló nem található, 500 internal server, 410 Gone, 403 forbidden). „Hivatkozásszöveg”: az a szövegrész amin a link található, ami akár kép is lehet, majd Forrás” a cikk, vagy aloldal neve, ahol javíthatjuk a hibás linket.

Az egeret az adott URL-re irányítjuk, és megjelenik alatta a szerkesztési felület, a szerkesztésre kattintva eljutunk a cikkhez ahol tudjuk szerkeszteni, kicserélni, vagy törölni a hibás linket.

Gyors szerkesztés esetén még az admin felület alatt,  az URL – cím szerkesztésnél egyből áttudjuk írni a hibás linket, a „Hivatkozásmentesítés” –re kattintva automatikusan törlődik a hibás link (nem az egész cikk csak a hivatkozás).

A „Működik” gomb arra való, ha a hivatkozás javítva van, és valóban működik, tudjuk konfirmálni. „Elvetés”, amennyiben tudunk a problémáról, pl ha a szerver épp leállt, és pár óra múlva újra működni fog, akkor figyelmen kívül lehet hagyni a hibás link jelentést. „Újraellenőrzés”, újra nézi az adott url-t, ha már javítva van, eltűnik a sorból, mint hiba.

Mivel a Broken Link Checker terheli a szervert a keresésekkel, érdemes csak időszakosan bekapcsolni, én három havonta szoktam átnézni és javítani a hibákat.

Ha bármiben a segítségedre lehetünk: Kattints!