Webhely indexelés – könnyen és egyszerűen

Nagyon sokszor leírjuk mi is, hogy mennyire fontos és nélkülözhetetlen része a keresőoptimalizálásnak a folyamatosan frissülő tartalom. Ám sok esetben kevés szó esik arról, hogy ez a tartalom, egy blogbejegyzés, egy infografika, egy sztori, egy tanulmány, egy termék összehasonlító írás, több ezer termék hol és milyen helyet foglal el az indexben, egyáltalán milyen sebességgel indexeli azt a kereső.

A cél tehát a minél szélesebb struktúrájú weboldalak esetében is egy olyan technikai megvalósítás, ami segíti a Google-t, hogy minden tartalmat feltérképezzen, ehhez természetesen olyan aloldalakat kell létrehozni, amit kellőképp értékesnek ítél ahhoz, hogy indexelje.

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy a több ezer aloldallal rendelkező weboldalaknak nem minden aloldalát indexeli, és ez teljesen természetes.

Felvetődik a kérdés, hogyan optimalizáljuk a weboldalt, hogy a Google minél hatékonyabban és minél gyorsabban, emellett folyamatosan indexelje?

 1. Search Console – Feltérképezési állapot

A legegyszerűbb, ha 30-60 naponta ellenőrizzük az SC-ben a feltérképezési állapotot, és megfelelően reagálunk az esetleges hibákra. A leggyakoribb és egyben legtriviálisabb hibák, amelyek néhány beállítással orvosolhatók:

 • DNS hibák
 • szerverhibák
 • txt hibák
 • 404-es hiba

Míg a DNS és szerver hiba kifejezetten a tárhely szolgáltatóhoz köthető, technikai jellegű hibák, addig a robots.txt hiba már sokkal összetettebb. A keresőmotor elsők között keresi oldalunkon a robots.txt fájlt, mert ebben találja meg, melyek azok az aloldalak, fájlok és mappák, amelyeket indexeljen és melyek azok, amelyeket figyelmen kívül kell hagyjon.

Sok esetben megesik, hogy a fejlesztés után a teljes oldalról kizárva marad a robot, így feltérképezetlen marad a weboldal, vagy a másik eset, hogy azokat az aloldalakat nem zárják ki, amelyeket alapesetben nincs miért indexeltetnünk (pl. admin oldal, felhasználók, email címek).

 1. Mobilbarát weboldalak

Meglepő, de még mindig rengeteg weboldal nem mobilbarát, leginkább az egyedi fejlesztésű, csak és kizárólag asztali környezetre optimalizált weboldalak a szenvedő alanyok.

Ebben az esetben ugyan indexeli a Google az asztali másolatot, ám a rangsorban egy hasonló tematikájú, ám mobil verziójú oldal mindig előbb jelenik meg, legyen a csak asztali környezetre optimalizált weboldal bármennyire is tökéletes SEO szempontból.

A mobil index elsődlegessége 2018. márciustól lépett életbe, és fokozatosan álltak át a weboldalak, erről minden weboldal tulajdonos kapott értesítést a Search Console-on keresztül.

Mindig van azonban mit javítani, hogy weboldalunk még „mobilbarátabb” legyen:

 • az oldalak erőforrásainak optimalizálásával (CSS és JS)
 • AMP gyorsítótár felhasználásával
 • képek optimalizálása tömörítéssel, ami egyben gyorsabb betöltődési időt is jelent
 • felhasználói elemek méretének csökkentésével

Mivel az oldalsebesség is rangsorolási tényező, az optimalizálással befolyásolhatjuk a feltérképezési sebességet is. Webhelysebesség tesztelésre a Google PageSpeedet javasoljuk.

 1. Frissülő tartalom

A keresőmotorok rendszeresen feltérképezik a webhelyet, ha új tartalom kerül kihelyezésre, ezért a tartalom nem csak a felhasználók számára jelzés értékű, hanem a keresőrobotok számára is, hogy minél gyakrabban indexeljenek. Nem tudsz folyamatosan friss, érdekes tartalmat tálalni látogatóid, követőid számára? Nem gond, keress minket! Itt!

 1. Webhelytérképet minden keresőmotornak

Bár Magyarországon kifejezetten csak a Google-re optimalizálunk, érdemes a Bing keresőmotorra szabva is elkészíteni a webhelytérképet, még pedig úgy, hogy létrehozunk egy másik XML sitemap verziót, és canonical címkével jelöljük a kettős tartalmakat.

 1. Belső linkstruktúra

A belső linkstruktúrával nem csak a látogatókat vezetjük, hanem a keresőmotoroknak is meg tudjuk mondani, hogy bizonyos kategóriákban rendszerzetten indexeljék a tartalmakat.

 1. Betöltési idő csökkentése

A mobilverzió esetében volt róla szó, hogy a gyorsan betöltődő weboldalt könnyen indexeli a kereső, ugyanakkor ez nem csak a mobilverzió esetére igaz, hanem az asztali környezetre is.

Általánosságban elmondható, hogy az alábbi elemek igényelnek optimalizálást, a gyorsabb betöltési sebesség eléréséhez:

 • túl nagyméretű képek
 • háttérben futó JavaScript
 • Flash és CSS
 1. Duplikált tartalom optimalizálása

A duplikált tartalom nem csak helyezésromlást jelenthet, hanem jelentősen lassíthatja webhelyünk feltérképezési rátáját is. Ezeket a problémákat egy noindex vagy canonical címkével megoldhatjuk, ami egyértelmű jelzés a keresőmotor felé, hogy épp milyen típusú tartalom (nem indexelhető, duplikált) található adott oldalon.

 1. Indexeltetni nem kívánt oldalak blokkolása

Esetenként előfordulhat, hogy egy-egy oldalt kitiltanánk az indexből, ezt „humánusan” kétféleképpen tehetjük meg:

 • noindex címkével
 • töröljük az oldalt, és 404-es „Ez az oldal nem létezik” hibakódra futtatjuk

A két megoldás bármelyikével segítjük a feltérképezés hatékonyságát, úgy, hogy az indexeltetni nem kívánt oldalakat startból figyelmen kívül hagyja a kereső.

Nincs kizárva, hogy ezekkel semmi újat nem mondunk a weboldal tulajdonosoknak, ám sok esetben a nyilvánvaló dolgok mellett vagyunk hajlamosak elsétálni, közben meg lehet nem értjük, miért rekedt meg weboldalunk egy bizonyos szinten!

Ha bármilyen SEO szolgáltatásban segítségedre lehetünk, ne gondolkodj!

Ha úgy érzed megkeresnél minket:

Inkább írok!
  Melyik szolgáltatásunk érdekel?
  Keresőoptimalizálás
  Facebook hirdetés
  Google Ads
  Pr cikkek, szövegírás
  Linképítés
  Weboldal készítés
  Webáruház készítés

  Kötelező jóváhagyni a Felhasználási feltételeket
  és az Adatkezelési tájékoztatót!

  Elolvastam, megértettem, elfogadom

  Please prove you are human by selecting the heart.