Keresőoptimalizálás szempontok – milyen a jó PR cikk?

A fizetett reklám mindig is jó befektetés, legyen a cél az offline vagy az online közönség. Ám felvetődik a kérdés, a sok webszemét között milyen a jó PR cikk?

Egyáltalán mit nevezhetünk ma PR cikknek, amikor épp maga a Google helyezi a hangsúlyt a szöveges tartalomra, legyen az weboldal szöveg, vagy a weboldalt támogató cikkek szövegírása, amiben „spontán” elhelyezünk egy visszamutató linket.

A helyzet az, hogy valójában most már kétféle PR cikkel operálhatunk a keresőoptimalizálás piacán. Az egyik, ami csak azért születik, hogy linket helyezhessünk el benne, és ezzel támogassuk weboldalunkat.

Természetesen mindez semmit nem von le az írás mint olyan abbéli követelményéről, hogy bizonyos keresőoptimalizálási és marketingkommunikációs szabályoknak maradéktalanul megfeleljen, ám közel sem hordoz akkora értéket, mivel leginkább az a célja, hogy a kereső a benne elhelyezett link miatt találjon az írásban „értéket”.

A klasszikus értelembe vett PR cikk, a public relations sokkal komolyabb kidolgozást igényel, mivel legtöbb esetben – igazából ez a valódi értelemben vett PR cikk – nem tartalmaz linket, és így a cikkíró úgy kell rávegye az olvasót a brand, termék vagy szolgáltatás vagy maga a weboldal felkeresésére, hogy:

  • vagy megváltoztatja a célközönség eddigi véleményét adott termékről, szolgáltatásról, márkáról, cégről
  • vagy a semmiből felkelti a célközönség érdeklődését, akik a cikk hatására rákeresnek adott termékre, szolgáltatásra, márkára, cégre
  • vagy direkt módon, ám a marketing minden szabályait betartva képviseli adott cég érdekeit

A hasonló PR cikkek leginkább akkor érik el igazán céljukat, ha olyan portálokon tudjuk elhelyezni, ahol több ezer látogató megfordul naponta és valamilyen szinten releváns a cikk tartalmával, a termékkel, vagy a márkával, amit támogat.

Bár nem kétséges a valódi PR cikkeket nem mérik olcsón, ugyanakkor brand építésre kifejezetten előnyös befektetés lehet, már az pozitív visszacsatolást eredményez, ha a célközönség egy nagy látogatottságú portálon olvas a múltkor csak félszemmel megpillantott márkáról.

Ön próbálta már a PR cikkel támogatni weboldalát, vállalkozását, szolgáltatását?