Kimenő linkek és a keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálásban mindennél fontosabb szerepe van az oldalra és az oldalról mutató linkeknek. Jelen cikkünkben az oldalról kimenő linkekről ejtünk néhány szót, hogy tudjuk elhelyezni a keresőoptimalizálást, a teljes értékű SEO folyamatában. Az oldalról kimenő linkek azok a hivatkozások, amelyek egy másik domain fő vagy aloldalára mutatnak. Tehát nem belső linkek, nem saját oldalunk egy aloldalára vagy a főoldalra mutatnak, hanem egy idegen weboldalra. Bár a kimenő linkek azt az oldalt erősítik, amelyikre mutatnak, keresőoptimalizálás szempontjából ez a megoldás teljesen természetes. Weboldalunk helyezésére egyáltalán nincs kedvezőtlen hatással, ha kimenő linkeket alkalmazunk az ésszerűség határain belül, sőt a természetesség és a relevancia jegyében szükségesnek is tekinthetjük a kimenő linkeket.

A helyezésre abban az esetben vannak negatív hatással, ha azok keresőoptimalizálás szempontból, valamint a Google szemében értéktelen oldalra mutatnak. Milyenek lehetnek az értéktelen oldalak?

A témát már érintettük, amikor a Pingvin 2.0 –ról írtunk, mindenképp kerülni kell a webszemét jellegű, a hiányos tartalommal, a kifogásolható keresőoptimalizálási megoldással támogatott, esetlegesen már büntetett weboldalakat. Érdemes, sőt javasolt az oldalunkról kimenő linkeket időközönként felülvizsgálni, illetve mielőtt kimenő linket helyeznénk el, ellenőrizzük a szóban forgó oldalt!

A kimenő linkek nem csak a fent említett esetben hathatnak károsan oldalunkra, de akkor is, ha időközben a hivatkozott weboldal megszűnik, mert a tört és nem létező oldalra mutató linkek is károsan befolyásolják oldalunk Google szerinti megítélését.

Összességében akkor járunk el helyesen, ha lehetőleg értékes és releváns oldalnak adunk linket tartalmunkból, ami semmiképp nem befolyásolja károsan weboldalunkat, különös tekintettel arra, hogy a kimenő linkek számával is a realitás talaján maradjunk.

A kétoldalú linkcseréket viszont ideje elfelejteni, ha már cserélünk valakivel linket, akkor abba legalább három oldal szerepeljen, mert az oda-vissza linkcserét a Google már spamnek értékelheti.