Keresőoptimalizálás – érkezik a Pingvin 4.0

Itt az ideje, hogy új fogalmat is megtanuljunk a Pingvin algoritmussal kapcsolatban, mégpedig a folyamatos futású (real-time update) kifejezést. Egy héttel ezelőtt jelentette be Gary Illyés a Google elemzője, hogy most már biztos, még idén lefut a 4.0-ás verziójú Pingvin. Igaz, hogy a hírre már vártak a keresőoptimalizálásban jártas szakemberek, és mindazok számára, akik nem a fekete és szürke szegmensben végzik tevékenységüket, akár jó hír is lehet. Ez később nyílván egyértelműen ki fog derülni, ha elindul az algoritmus és éreztetni fogja hatását minden nyelvterületen.

Az viszont tény, hogy 2012 óta, mióta az első Pingvin algoritmus lefutott alapjaiban változott meg az online marketing és a keresőoptimalizálás, szinte mindent újra kellett gondolni. Mivel az algoritmus kifejezetten a spam linkek és spam jellegű weboldalak megtisztítására érkezett, így számtalan oldalt kiszórt a SERP-ből, amelyek nem fértek bele a Google algoritmus alkotta új szabályokba.

Bár a Google adott lehetőséget a kézi beavatkozásra olyan szinten, hogy az oldalak megtisztíthatták linkprofiljukat a spam jellegű back linkektől. Későbbiekben pedig nem kevés példa volt arra vonatkozóan, hogy az újabb és újabb algoritmus frissítéskor weboldalak kerültek vissza a találati listára.

A legtöbb esetben pozitív jellegű volt a Pingvin frissítés mindazon weboldalak helyezésére, értékelésére nézve, amelyek a megfelelő szabályok szerint jártak el, vagy módosították beállításaikat, szerkezeteiket.

Ezért nem meglepő sem a weboldal tulajdonosok, sem a SEO szakemberek számára az újabb frissítés, ami azonban mégis más, mint az eddigiek!

A Pingvin 4.0 algoritmus ugyanis mindig „on” lesz, vagyis folyamatosan valós időben fut. Így van rá esély, hogy a spam taktikákat valós időben képes kiszűrni. Még mielőtt e miatt esetleg egy weboldal jogtalanul érne el, még ha csak ideiglenesen is jó helyezést. Vagy legalábbis elviekben sokkal gyorsabb lesz a spam oldalaktól való megtisztítása a SERP-nek.

Ám a hatását lehetetlen megjósolni, mivel az új Pingvin eltérő alapokon nyugszik mint, amivel régebben találkozhattunk. Így nem tudhatjuk, hogy a régi, megszokott kulcsszavas horgonyszöveg, elavult, spam kategóriába tartozó katalógus viszontlinkek mellett mit vesz még figyelembe egy weboldal minősítésekor.