Linképítés a Pingvin után

A linképítésről már hosszasan értekeztünk, jelentősége és fontossága a Pingvin után is kétség nélkül megmaradt, ugyanakkor a mai napig felbukkanó félreértések, félremagyarázások, és különféle félrevezetések miatt érdemes újra elővenni a témát.

Az elmúlt évek tapasztalatai során különféle megállapításokat, és fél információkat hallhattunk, többek között a „Google bünteti a viszontlinkeket, ezért már nincs szükség linképítésre”, vagy a „Google által a SERP-ből kilistázott oldalakat még fel lehet támasztani, meg vannak rá a titkos módszerek.” Azt kell mondanunk, hogy ezek mind-mind valótlan dolgok.

A Google soha nem büntette a viszontlinkeket, csupán annak szerzési módja miatt állította csatasorba Pingvin nevű algoritmusát. Ugyanis az évek során a SEO szakma kifejezetten ráállt az olyan linkszerzési módszerre, amivel „hatékonyan” lehetett kijátszani a kereső rangsorolási algoritmusát, és stabilan TOP10-5-3-1 pozíciókat szerezni a találati listán. Azt nem jelenthetjük ki, hogy a Pingvin megjelenése örömforrás lett volna weboldal tulajdonosoknak, vagy a keresőoptimalizálással foglalkozóknak, hiszen sok esetben évek munkái mentek tönkre 24 óra leforgása alatt.

Tetszett vagy sem épp 2 évvel ezelőtt újra kellett gondolni a magyar piacon is a keresőoptimalizálás alapjait, és azóta is a Google megújított minőségi irányelvei szerint kell lavírozni egy meglehetősen keskeny úton. A bizonytalansági faktor megkétszereződött ugyan, de azok számára, akik nem egyik napról a másikra akarnak látványos eredményt elérni, a linképítés továbbra is a járható megoldások közé tartozik a találati listán való előrejutáshoz.

Csupán azt kell figyelembe venni, hogy véletlenül se olyan weboldalról, fórumról, blogról, linkkatalógusból szerezzünk viszontlinkeket, amelyek „webszemétnek” minősülnek a Google szemében. Felmerül a kérdés, hogy honnan tudhatja az egyszeri weboldal tulajdonos mi számíthat értékes viszontlinket adó weboldalnak.

Ennek megállapítása nagyon egyszerű, ha olyan oldalakról kapunk linket, ami természetes úton jött létre, önálló tartalommal (fórumok, blogok), nem csak direkt linket adnak, hanem értékes szövegkörnyezetbe helyezett szöveges linkkel mutatnak weboldalunkra, és mindenekfelett az oldalnak a keresőben értéke is van, azt biztonsággal használhatjuk.

Az oldalak értékei közül a Page Rank csak egy, emellett érdemes figyelni a MozRank értéket, a Domain Authority-t is, ha ezek külön-külön is elfogadhatóak, akkor biztonsággal kijelenthetjük, hogy értékes viszontlinket kap a linkelt weboldal, amit a Google is elfogad.

S, hogy miként lehet bekerülni a hasonló értékes tartalommal rendelkező, természetes blogokba? Erre kész megoldással szolgálunk minden bennünket megkereső ügyfélnek!