SEO a gyakorlatban: Miért estek a DA értékek?

Ahogy mi is írtunk róla kb. 1 éve a Google leállította a Page Rank frissítést, annak ellenére, hogy az oldalak nem veszítették el az addig megszerzett értéküket, azok már nem módosulnak. A Page Rank gyakorlatilag egyidős a Google-al, így nem csoda, ha a felhasználókba és weboldal tulajdonosokba ez a mérőszám hagyott leginkább nyomott, és végig ez a szám volt meghatározó, ha egy domain erősségéről, értékéről beszéltünk.

Tény, hogy jelenleg a Page Rank jelentősége drasztikusan lecsökkent. A mi véleményünk szerint azonban végleg nem írhatjuk le ezt a mérőszámot, mert ha a keresőnek nem lenne fontos még mindig, akkor egy „tollvonással” akár el is tüntethette volna azzal párhuzamosan, hogy leállt a frissítéssel.

A lényeg, hogy a Page Rank helyett a keresőoptimalizálás szakemberei és weboldal tulajdonosok egy új értéket a Domain Authorityt és Page Authorityt kezdték el figyelni és értékelni. A Domain Authority (DA) és Page Authority (PA) egy külső, független cég a moz.com mutatója, ami a domain linkerejét mutatja meg, ehhez azonban több szempontot is figyel, emellett az algoritmus öntanuló módon értékeli a weboldalakra mutató linkeket, így a spamjellegű linkgyarapodást ki tudja szűrni, és figyelmen kívül hagyni az érték számításakor. A DA és PA érték 0-100 közötti szám lehet, minél nagyobb, annál erősebb a weboldal.

Bár a DA és PA érték egy folyamatosan módosuló érték, ami közel havonta változik, ennyire súlyos és minden weboldalt érintő – leginkább zuhanás – néhány napja volt csak megfigyelhető.

Minderre a moz.com is reagált, ugyanis jelenleg nem a weboldalak veszítettek hirtelen a linkerejükből, hanem a moz.com algoritmusában keletkeztek azok a hibák, amelyeket most sikerült elhárítani. Így a mostani értékek a valósak, és a moz.com fejlesztői szerint sokkal pontosabbak lesznek ezentúl a számok, és stabilabb képet lehet kapni az oldalak DA és PA értékeiről.

Azt érdemes leszögezni, hogy maga az érték csökkenés, ami a moz.com algoritmus hibájának a helyreállításával keletkezett nem von le semmit az oldalak értékéből, és a helyezésekre sem lesz hatással. Egyszerűen arról van szó, hogy a jelenlegi értékek az aktuálisak és a helyesek, magyarán ehhez kell hozzászoknunk a későbbiekben.