Szép URL-ek és a SEO

A SEO-ban nem járatos olvasó most bizonyára felkapja a fejét a címen, hogy vajon mitől lehet szép egy URL? A szép URL igazából egy mindennapi megnevezése a keresőbarát URL-nek, amiről a konkrét meghatározást itt olvashatják el újra az érdeklődők.

A dinamikus weboldalak oldalai között navigálva szükség van arra, hogy bizonyos paraméterek döntsék el, épp milyen tartalomnak kell megjelennie. Ennek az a módja, hogy az URL-be kódolják bele és a ? jel utáni rész tartalmazza. A kereső (Google) nem igazán szereti az ilyen és ehhez hasonló több paraméterrel ellátott URL-eket. A szép URL vagy keresőbarát URL gyakorlatilag az az oldal hivatkozás, amelyben nem szerepelnek ezek a paraméterek, sem ?, sem & jel nincs a karakterek között.

Egy paraméterek által meghatározott oldal hivatkozás így nézhet ki: https://weboldalam.hu/?p=3778, ami helyett használhatunk szép URL-t, ami így néz ki: https://webodalam.hu/nagyvilag-hirei. Még a laikus, nem SEO tartalmakon szocializálódott weboldal tulajdonos is jó eséllyel megállapítja, hogy utóbbi URL, nem csak olvasmányosabb, hanem valóban szebb is. Nem utolsó sorban a kereső is szívesebben olvassa az ilyen URL-eket. Emellett SEO szemszögből kifejezetten számít, ha az URL-ekben a kulcsszavak is szerepelnek, és ezt csak a keresőbarát megoldással lehet megvalósítani.

Ha egy kategória oldalt akarunk megjeleníteni, és jó eséllyel maga a kategória név a legfontosabb kulcsszavaink közé tartozik, akkor kifejezetten hasznos, ha ez megjelenik az URL-ben, ehhez optimális használni az angol ABC betűit.

Szerencsénk van abban az esetben, ha weboldalunk lelke wordpress, mert ebben az esetben minden aloldalnak és bejegyzésnek csak néhány kattintás a keresőbarát – szép – URL beállítása, amivel máris „lóhossznyi” előnyt szereztünk a Google szemében

Címke: ,

Szerző:

Cégünk az Unelte SEO S.R.L 2009 óta foglakozik keresőoptimalizálással, ezen belül linképítéssel, szövegírással és elemzésekkel is.

 

Privacy Policy Settings