Szép URL-ek és a SEO

A SEO-ban nem járatos olvasó most bizonyára felkapja a fejét a címen, hogy vajon mitől lehet szép egy URL?

A szép URL igazából egy mindennapi megnevezése a keresőbarát URL-nek, amiről a konkrét meghatározást itt olvashatják el újra az érdeklődők.

A dinamikus weboldalak oldalai között navigálva szükség van arra, hogy bizonyos paraméterek döntsék el, épp milyen tartalomnak kell megjelennie.

Ennek az a módja, hogy az URL-be kódolják bele és a „?” jel utáni rész tartalmazza. A kereső (Google) nem igazán szereti az ilyen és ehhez hasonló több paraméterrel ellátott URL-eket. A szép URL vagy keresőbarát URL gyakorlatilag az az oldal hivatkozás, amelyben nem szerepelnek ezek a paraméterek, sem „?”, sem „&” jel nincs a karakterek között.

Egy paraméterek által meghatározott oldal hivatkozás így nézhet ki:

https://weboldalam.hu/?p=3778,

ami helyett használhatunk szép URL-t, ami így néz ki:

https://webodalam.hu/nagyvilag-hirei.

Még a laikus, nem SEO tartalmakon szocializálódott weboldal tulajdonos is jó eséllyel megállapítja, hogy utóbbi URL, nem csak olvasmányosabb, hanem valóban szebb is. Nem utolsó sorban a kereső is szívesebben olvassa az ilyen URL-eket. Emellett SEO szemszögből kifejezetten számít, ha az URL-ekben a kulcsszavak is szerepelnek, és ezt csak a keresőbarát megoldással lehet megvalósítani.

Ha egy kategória oldalt akarunk megjeleníteni, és jó eséllyel maga a kategória név a legfontosabb kulcsszavaink közé tartozik, akkor kifejezetten hasznos, ha ez megjelenik az URL-ben, ehhez optimális használni az angol ABC betűit. Majd pedig a szövegírás mindennemű és ütős változatait.

Szerencsénk van abban az esetben, ha weboldalunk lelke WordPress, mert ebben az esetben minden aloldalnak és bejegyzésnek csak néhány kattintás a keresőbarát – szép – URL beállítása, amivel máris „lóhossznyi” előnyt szereztünk a Google szemében!

Ez természetesen, csak egy érv a WordPress mellett, de ha most épp az vetődik fel benned, miért éppen WordPress, erre is tudjuk a választ, csak kattints!

Ha weboldalkészítés, vagy keresőoptimalizálás témában segíthetünk, akkor pedig keress fel bennünket! Itt és most!