A linképítés helye a keresőoptimalizálásban

Annak ellenére, hogy óriási változáson ment keresztül a keresőoptimalizálás, és nagyon úgy tűnik, hogy ez a változás most már állandó jelleggel része lesz a SEO világának, linképítés nélkül továbbra sem lehet elképzelni az előrébbjutást. Hisz a weboldalak egymáshoz való viszonyát a linkek határozzák meg, és így tudnak az egymásra mutató hivatkozások egy gigantikus hálózatot alkotni.

Az igazság az, hogy ebben a hálózatban minden weboldalnak helye lehet, ehhez csupán egy higgadt és lehetőleg a Google minden rezzenését figyelemmel kísérő keresőoptimalizálásra van szükség. Ennek ellenére azt kell mondanunk, hogy az eredmény így is bizonytalan lehet! És aki stabil pozíciót ígér hosszú távon a természetes találati lista élén, az nem biztos, hogy igazat mond, ugyanis a Google a természetes találati lista összeállításánál arra törekszik, hogy mindig az adott helyzetre reagáljon, így sok esetben más-más listát állít össze, akár ugyanarra a keresőszóra is.

A linképítés tulajdonképpen a keresőoptimalizálás egy igen nagy szeletét teszi ki, ám míg évekkel ezelőtt szinte bárki képes volt linket építeni, a katalógusok folyamatos csökkenése, a Google minőségi törekvései és kiszámíthatatlansága miatt ma már a hozzáértés elengedhetetlen. Minden esetben arra kell törekedni, hogy az oldalunkra mutató linkek minőségiek, finomabban fogalmazva prémium kategóriások legyenek.

Mit jelent a minőségi linképítés?

A linképítés sikerét rengeteg tényező befolyásolja, és soha nem volt még ennyire türelemjáték, mint napjainkban.

A hosszú távú siker érdekében elsősorban fel kell áldozni, hogy azonnali eredményre törekedjünk, mert a hirtelen felfutó weboldalak tiszavirág életűek, attól függetlenül, hogy ideig-óráig úgy tűnhet a Google kegyeibe fogadta.

A minőségi linképítés sarkalatos pontja a megfelelő ütemezés, ezen belül a természetességre és az életszerűségre kell nagy hangsúlyt fektetni. Ez alatt értendő tulajdonképpen a folyamatos, változatos, releváns oldalról érkező, minél több kulcsszót felhasználó linkek mennyisége.

Emellett fontos figyelni a linkeloszlás arányára, a túl kevés domainről érkező túlságosan nagy arányú bejövő linkeknek már spamszerű linképítés jellege van, ami egyenes út a büntetéshez.

A minőségi linképítés a keresőoptimalizálás azon része, ami folyamatos és egyenletes törődést igényel.