YouTube SEO tipp: hogyan optimalizálhatod hatékonyan a YouTube videóidat?

A Youtube jelenleg több, mint egymilliárd felhasználóval és milliárdnyi órányi videóval büszkélkedhet. Mindemellett csodának tűnik, hogy minden nap fel tudja dobni számunkra a releváns videókat. Hogyan optimalizálja olyan sikeresen a tartalmat számunkra a platform? Tagadhatatlan, hogy ezernyi ember munkája van benne! Keresőoptimalizálás szempontból is fontos! Mostani írásunkban a YouTube SEO világába engedünk betekintést!

A YouTube algoritmusa az örök rejtélyek birodalma?

A legszaftosabb részleteket senki nem tudja, egyesek szerint még maguk az alkalmazottak sem, akik a Google-nél dolgoznak a fejlesztésen. Amit viszont tudunk, az az, hogy bizonyos algoritmusok alapján a Youtube is megjegyzi, hogy milyen típusú videókat nézünk, és releváns videókat dob fel nekünk a későbbiekben.

Érdekes módon azt is figyeli, hogy mit nem nézünk a javaslatok közül, így a későbbiekben az ilyen típusú videókat nem fogja felajánlani. A Google természetesen nem fogja elmondani, hogy mindez hogyan működik, hiszen rengetegen kihasználnák ezeket az információkat.

YouTube SEO – amit biztosan tudunk

A Youtube egy úgynevezett ‘Machine learning’ (gépi betanulás) modell alapján működik, ami azt jelenti, hogy megadunk neki bizonyos bemeneti információkat, az algoritmus pedig sorba rendezi a kimeneti információkat annak megfelelően, hogy mennyire helyesek. Nézzünk egy konkrét, egyszerű példát:

El akarjuk érni, hogy egy mesterséges intelligencia algoritmus meg tudjon különböztetni kutyákról és macskákról készült képeket. Ehhez először is megadunk egymás után kettessével képeket az algoritmusnak, az elkezd választani, mi pedig minden egyes választás után jelezzük, ha jól választott. Minél többet talál el, annál jobbá válik az algoritmus az elkövetkező képeknél a megkülönböztetésben, hiszen minden előző választásból ‘tanul’. Elegendő bemeneti információ után a végeredmény az lesz, hogy az adott algoritmus minden esetben meg tud különböztetni egy kutyás képet egy macskás képtől. Egy mércét használ – jelen esetben ‘cat-o-meter’-t, avagy macska-mércét – a választások meghozatalához, tehát minden képnél meghatározza, hogy a kép mekkora százaléka ‘macska’.

A Youtube tényleges algoritmusai természetesen nem kutyás és macskás képeket különböztetnek meg, bár hasonlóan működnek. A Youtube a megtekintési időt nézi minden videónál, vagyis azt, hogy mennyi ideig néztük az adott videót. Ez értelemszerű, hiszen a Youtube nem akarja, hogy az emberek csak lépegessenek pár másodpercenként videók között, mivel az több munka a szervernek és kevesebb idő a reklámokra. A lényeg, hogy mindenki minél tovább nézzen egy videót!

A megtekintési idő figyelése mindennek az alapja. Egyéb paramétereket is figyel a platform, mint például: nézők megtartása (tehát, hogy nem kapcsolnak el pár másodperc után), klikkelés utáni egyéb műveletek (gyűjtőnéven ‘impressions’, amibe beletartoznak a like-ok, kommentek, stb), valamint egy halom egyéb dolgot, melyről az átlagember nem tud. De hogyan lehet mindez előnyünkre?

Algoritmus-arzenál a YouTube-on

Ha feltörekvő videósként tevékenykedünk, akkor az a célunk, hogy maximalizáljuk az átlagos megtekintési időket (ameddig az emberek nézik a videóidat), valamint az, hogy a like-okat és a megtekintések számát is magas szinten tartsuk. Ha a videónk jól teljesít, akkor a Youtube ajánlani fogja azt az oldal megnyitásakor megjelenő kezdőoldalon és az ‘ajánlott’ (recommended) keresési sávban is a későbbiekben a releváns felhasználók számára tipp gyanánt.

Vegyünk alapul egy képzeletbeli fiókot néhány statisztikai adattal. Tegyük fel, hogy a fióknak majdnem 750.000 interakciója (impression) volt eddig. Ez a hatalmas szám jónak tűnik, azonban az embereknek csak egy minimális frakciója kattintott ténylegesen rá a videókra. A százalékos értékét ennek ‘click-through rate’-nek (átkattintási rátának, CTR-nek) hívják és jelen esetben mindössze 4%-ot ér el, amin azért még van mit javítani.

A ‘Views’, avagy ‘megtekintések’ érték mutatja azt, hogy ténylegesen hányan kezdték el megnézni megnézni az adott videót és ez közel azonos szokott lenni a click-through rate-el. Ha valaki tényleg rákattint a videóra, a Youtube elkezdi mérni, hogy az adott személy mennyi ideig nézte a videót. Ez az, ahol a minőségi tartalom képbe jön, és egyben ez az érték a legfontosabb is, hiszen jelentős input-ot képez az algoritmus számára a későbbiekben, hogy rangsorolja videóinkat az ajánlott videók között. Ez azonban csak egy része a történetnek.

A Clickbait forradalma – avagy egy frappáns cím nagyban javíthatja a forgalmat

A minőségi tartalomgyártás jó, azonban nem csak erről szól a Youtube, hiszen már a rákattintás is nagy sikereket hozhat egy csatornának, mivel a videó előtt futhatnak reklámok anélkül, hogy a videóból egy percet is láttunk volna. Ha sokan kattintanak a videóra de nem nézik azt sokáig, az pont olyan sikeres lehet, mint, ha kevesen kattintanak de sokáig nézik.

Kiderülhet mostanra már sokaknak, hogy miért adnak olyan sokan ‘clickbait’ címeket és borítóképeket a videóiknak– a videó címe ugyanis, ha frappánsan és figyelemfelkeltően van megfogalmazva, vonzza a felhasználókat. Azt akarják, hogy minél többen kattintsanak a videóra, legalább egy reklám erejéig. De akkor melyiket éri meg csinálni? Minőségi videókat, vagy clickbait tartalmat?

Ehhez vessünk egy pillantást két tényleges csatornára.

A ‘Primitive Technology’ nevű csatorna arról szól, hogy egy ember kimegy a semmi közepére és felépít dolgokat szerszámok nélkül. Minden videója igen hosszú, viszont az emberek elég sokáig nézik őket. Az algoritmus szereti az ilyen videókat, viszont a videók elkészítése nem egyszerű; sőt! Kifejezetten körülményes és profizmust igényel, és a csatorna ezért havonta csak egy videót tölt fel, azonban azok olyan minőségűek, hogy 8 millió feliratkozója van a csatornának és minden videót rengetegen néznek meg. A tartalom minőségi, a videók nem minden nap jelennek meg.

A második, BBC Trolling’ névre hallgató csatorna ennek a szöges ellentéte. A csatorna készítői streamerek közvetítéseiből lopnak klipeket és összevágják őket saját videóikká, melyeket naponta töltenek fel. A borítóképek és címek mindig úgy készülnek, hogy rávegyék a nézőket a átkattintásra, tehát ‘clickbait’ alapúak, a videók pont elég hosszúak, hogy több reklám legyen bennük (10 percnél akár pár másodperccel hosszabbak). Érdekes módon csatorna ugyanolyan sikeres, mint az előző, közel 7.3 millió feliratkozóval rendelkezik. A megközelítés teljesen más, a végeredmény közel azonos alapvető pénzügyi szempontokból.

A döntés tehát rajtunk áll, hogy milyen videókat csinálunk. Azonban a Youtube algoritmusok minimális ismerete alapvetően fontos, ha sikereket akarunk elérni a világ legnagyobb videóplatformján!

YouTube SEO tippek – keresőoptimalizálás YouTube SEO stratégia kezdőknek

Kezdő YouTube-osként tehát nincs könnyű dolgod a platformon. Azonban szerencsére nem lehetetlen feladat fellendíteni az adott videód nézettségét. Adunk néhány tippet az induláshoz:

 1. Tényleg jól ismered, illetve felmérted a célközönségedet és az igényeiket? A hosszútávú sikerhez nagyon fontos, hogy ez az igény folyamatosan ki legyen elégítve. Válassz egy olyan specifikus témát, amit szenvedélyesen szeretsz, amiben profi vagy és amiről szívesen készítesz videókat. A stabilitás is rendkívül fontos! A konzisztens tematika segít abban, hogy lojális nézői bázist építs ki.
 2. A minőségi, figyelemfelkeltő tartalom előállítása kulcsfontosságú. Ez nem csak a kép- és hangminőséget jelenti, hanem a tartalom értékét is. Olyan videókat készíts, amelyek tényleges információt közölnek, szórakoztatást és/vagy inspirációt nyújtanak a nézőidnek. Persze ehhez folyamatos tanulásra és fejlődésre van szükséged.
 3. Nem feledkezhetsz meg a YouTube SEO keresőoptimalizálásról sem! Optimalizáld megfelelően a videóid címében átadott információt, leírását és címkéit a keresők és a YouTube ajánlórendszere számára. Használj releváns kulcsszavakat, amelyek segíthetnek a videóid megtalálásában.
 4. A közösségépítést sem veheted félvállról! A közönségeddel való rendszeres interakció, akár a komment szekcióban vagy bármilyen más platformon, ahol szintén propagálod a csatornádat, nagyban segít a „híred” elterjedésében.
 5. Tarts be egy rendszeres feltöltési ütemtervet. A rendszeres és előre látható videófeltöltések segítik a nézőidet abban, hogy tudják, mikor várható új tartalom Tőled.
 6. Promóciós tevékenységekkel növelheted a videóid láthatóságát. Használd a közösségi médiát, blogokat vagy más platformokat a tartalmad népszerűsítésére.
 7. Kövesd nyomon a YouTube Analytics adatait is, hogy jobban megértsd, mi az, ami remekül működik és mi az, ami finomhangolásra szorul. Az analitika segít a tartalom finomításában és a stratégiai döntések meghozatalában is.

A YouTube-on való sikeres működés időbe telhet. Ne várj azonnali eredményeket, és légy kitartó a tartalomgyártásban.

YouTube címkék: hogyan helyezz el releváns kulcsszavakat a videóidban?

A YouTube címkék kulcsszavak vagy kifejezések, amelyeket a videófeltöltéskor adhatsz hozzá a videóidhoz. Ezek a címkék segítenek a YouTube-nak megérteni a videóid tartalmát és kontextusát, ami elősegíti a megfelelő ajánlásokba való besorolást és a keresési eredményekben való megjelenést. Hogyan vihet előre a célod elérésében az, ha egy jól eltalált kulcsszót használsz? Mutatjuk:

A címkék segítségével részletesen leírhatod a videód tartalmát, így a YouTube jobban megérti, miről szól a videód, és esélyesebben ajánlhatja azt azoknak a felhasználóknak, akik érdeklődnek a témád iránt.

A címkék fontos eszközei a videóid keresőoptimalizálásának. Ha olyan címkéket használsz, amelyek relevánsak a videód tartalmához és népszerűek a célközönséged körében, nagyobb eséllyel jelenik meg a videód a keresési eredményekben.

A címkéket felhasználhatod arra is, hogy a videód megjelenjen a kapcsolódó videók között, amikor valaki más, témába vágó videókat néz. Ez növeli a videóid láthatóságát és esélyét, hogy új nézőket vonzz.

Így használd őket:

Válassz olyan címkéket, amelyek pontosan leírják a videód tartalmát, beleértve a témát, a stílust, és akár a videóban szereplő kulcsfontosságú személyeket vagy márkaneveket is. Specifikus és általános címkéket is egyaránt használhatsz, ezáltal célozva meg széles körben a lehetséges nézőket.

Kezd a legfontosabb, legrelevánsabb címkékkel, és használj specifikusabb címkéket a listád végén. A YouTube lehetőséget biztosít arra, hogy több címkét is hozzáadhass a videóidhoz, de ne használj túl sokat (8-15 kulcsszó elég), mert ez zavaró lehet, és csökkentheti azok hatékonyságát.

Thumbnail – így készíts tökéletes indexképet

A YouTube thumbnail (magyarul indexkép vagy bélyegkép) lényegében egy kis előnézeti kép, amely a videóidról árul el ezt-azt, mielőtt a felhasználók rákattintanának a lejátszásra. Már innen lehet érezni, a bélyegképek kulcsfontosságúak, mivel ezek az első benyomások, amivel a lehetséges nézők szembesülnek, ha a szemük elé kerül a videód, így nagy hatással vannak arra, hogy valaki rákattint-e a arra vagy sem.

A thumbnail tehát az első benyomás, amit a potenciális nézőid kapnak, így fontos, hogy figyelemfelkeltő és releváns legyen a videód tartalmához igazodva. Egy jól megtervezett thumbnail növelheti a kattintási arányt (CTR), ami azt jelenti, hogy több ember nézi meg a videóidat.

Egy jó thumbnail nem csak felkelti a figyelmet, hanem információt is közvetít a videó tartalmáról. Használhatsz szöveget, képeket vagy a videó egy kulcsfontosságú jelenetét, hogy előre jelezd, mire számíthatnak a nézők.

A YouTube lehetővé teszi, hogy saját thumbnailt tölts fel a videóidhoz, ami lehetővé teszi, hogy teljes mértékben személyre szabd az előnézeti képet. Ez különösen hasznos lehet a márkád vagy a csatornád stílusának megfelelő design létrehozásához.

Tudnod kell, hogy a YouTube ajánlásai szerint a thumbnail mérete 1280×720 pixel, 16:9 képaránnyal, és nem haladhatja meg a 2MB méretkorlátot. A képnek élesnek és tisztának kell lennie, még kis méretben is, hogy a felhasználók könnyen felismerjék a „mondanivalóját”, ezáltal felébressze bennünk az érdeklődést a tartalmad iránt.

Fontos, hogy csak olyan képeket állíts be thumbnail-ként, amelyekhez valóban van jogod is felhasználni. A szerzői jogok megsértése egy videós számára súlyos következményekkel járhat, beleértve a videó eltávolítását vagy a csatorna megszüntetését.

YouTube shorts: optimalizáld a YouTube videóidat a legújabb trendek szerint

A YouTube shorts egy viszonylag új funkció a YouTube platformon (2020-ban jelent meg), amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy rövid, legfeljebb 60 másodperc hosszúságú videókat készítsenek és osszanak meg. Ezek a rövid videók hasonlóak más közösségi média felületeken  elérhető rövidformátumú tartalmakhoz, mint például a TikTok vagy az Instagram Reels. A YouTube Shorts célja, hogy vonzó, gyorsan fogyasztható tartalmat kínáljon, amely segíti a felhasználókat abban, hogy egy új, rendkívül dinamikus módon érjék el = szórakoztassák a közönségüket.

A YouTube shorts videók egyébként a YouTube SEO terén is hozzájárulnak a csatornád sikeréhez:

 1. Mivel a YouTube ösztönzi a shorts funkciójának használatát, nagyobb eséllyel ajánlhatja ezeket a videókat új nézőknek a „Shorts” lejátszási menüpont alatt. Ez növelheti a csatorna láthatóságát és elősegítheti az új feliratkozók szerzését.
 2. A YouTube algoritmusa kedvezően kezeli a rendszeresen frissített tartalmat. A rövid videók gyakori feltöltése segít fenntartani a csatornád aktivitását, ami pozitívan befolyásolja a csatorna rangsorolását a keresési eredményekben és a javasolt videók között.
 3. Akárcsak a hosszabb videóknál, a shorts-ok esetében is fontos a megfelelő kulcsszavakra és metaadatokra (cím, leírás, címkék) való optimalizálás.
 4. A shorts-ok ezen kívül lehetőséget nyújtanak arra, hogy gyorsan reagálj az aktuális trendekre és témákra, növelve ezzel a közönség elkötelezettségét. A nagyobb elkötelezettség pedig javítja a csatorna általános SEO teljesítményét, mivel a YouTube pozitívan értékeli (ergo pozitívan rangsorol) azokat a csatornákat, amelyek aktívan interakcióba lépnek a közönségükkel.
 5. Használhatod továbbá a shorts videókat arra, hogy felhívd a figyelmet a csatornád más tartalmaira, így növelve a hosszabb videóid nézettségét és javítva azokat SEO szempontjából is.

YouTube stratégia elsőkézből

Ha érdekel, hogyan optimalizálható a csatornád, iratkozz fel a SEO101 Youtube csatornájára, hamarosan mi is érdekes YouTube SEO útmutató videókkal jelentkezünk! Ha bármi másban segíthetünk, vedd fel velünk a kapcsolatot!
  Melyik szolgáltatásunk érdekel?
  Keresőoptimalizálás
  Facebook hirdetés
  Google Ads
  Pr cikkek, szövegírás
  Linképítés
  Weboldal készítés
  Webáruház készítés

  Kötelező jóváhagyni a Felhasználási feltételeket
  és az Adatkezelési tájékoztatót!

  Elolvastam, megértettem, elfogadom

  Please prove you are human by selecting the truck.