A Google az AI erejével újraformálja a keresési élményt

A technológia világában az innováció sosem áll meg, ezt mindig is tudtuk. A legújabb hírekben a Google az AI-alapú keresési élményt teszteli, vagyis a Search Generative Experience-t az SGE-t. A vállalat az utóbbi időben több újítást is bevezetett, hogy a keresési élmény ne csak innovatív, hanem még relevánsabb és informatívabb legyen a felhasználók számára.

Májusban a Google bemutatta az AI-alapú keresési élmény rendszert, az SGE-t. A rendszer egyik legérdekesebb frissítése augusztus 15-én jött létre, amikor is bevezették azt a funkciót, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a mesterséges intelligencia által generált válaszokon belül lássák a definíciókat. Ezen kívül a rendszer mostantól segíti a programozókat is a generált kód értelmezésében és hibakeresésében, színes kódrészletekkel és szintaxis kiemeléssel.

Az újítások nem állnak meg itt.

A keresőóriás elindította az „SGE böngészés közben” alkalmazását, ami egy olyan eszköz, amely még hatékonyabbá teszi az online információk keresését és böngészését, a tesztek eredményességétől függően hamarosan a Google Chrome böngészőben is használható lesz.

Bár sokan aggodalmukat fejezték ki a Google keresési üzletével kapcsolatban, miután a rivális Microsoft beépítette a ChatGPT-t a Bing keresőjébe, úgy tűnik a Google még mindig elől jár ebben a versenyben.

Johna Till Johnson, a Nemertes alapítója és elemzője megjegyezte:

A Google számára az AI egy létfontosságú túlélési kérdés.

Mark Beccue, a Futurum Group kutatási igazgatója szerint pedig a Google még mindig az élen jár, ha a keresés jövőjéről van szó:

A „keresés” a cég elsődleges prioritása.

Ezen túlmenően az SGE sokkal több, mint egy egyszerű keresési eszköz. A Google stratégiája a generatív AI-n alapul, és a vállalat több új AI-eszközt is bevezetett, mint például a Generative AI App Builder és a Model Garden. Ezek az eszközök lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy digitális asszisztenseket hozzanak létre, valamint interakcióba lépjenek a Google alapmodelljével.

Rowan Curran, a Forrester Research elemzője szerint a Google legújabb SGE frissítései inkább a fogyasztói piacra irányulnak. Ugyanakkor a vállalatnak esélye van arra is, hogy egy vállalati biztonsági változatot kínáljon, ahogyan azt a Microsoft is tette a Bing Chatjével.

A jövőbeni tervek között szerepel az is, hogy az AI eszközök különböző feladatokat hajtanak végre, mint például élettanácsadás, eseménytervezési utasítások adása vagy akár különböző témákban történő korrepetálás. Az ilyen fejlesztések már folyamatban vannak, és a Google együttműködik különböző szakértőkkel, hogy a legjobb eredményeket érje el.

A Google által néhány felhasználónál tesztelt Search Generative Experience (SGE) egy érdekes jövőt mutat a világ legnépszerűbb keresőmotorja számára, bár kezdetben nem igazán mutatta világosan a forráshivatkozásait. Most azonban úgy tűnik, hogy a Google láthatóbb hivatkozásokat tesztel az SGE-ben.

Indítása óta májusban a Google Search-en belüli Search Generative Experience (SGE) képes volt generatív AI-t használni a keresési eredmények összefoglalókkal történő javítására, amelyek a keresésedhez kapcsolódnak. Egy gyakorlati áttekintésben Abner Li szerint:

Ijesztően elegendő az élmény, megjegyezve, hogy az SGE megkönnyíti a forráshivatkozások figyelmen kívül hagyását, és egyszerűen elfogadja a Google válaszait anélkül, hogy teljesen pontosak lennének. Ezek a válaszok hamarosan több információt is megjeleníthetnek arról, honnan származnak a Google AI válaszai. Megfigyeltük, hogy a Google SGE kezd igen hangsúlyos, a kereséssel azonos sorban megjelenő forráshivatkozásokat megjeleníteni bizonyos lekérdezések esetén, és legalább egy olvasó ugyanezt a viselkedést észlelte. Az új forrás-megjelölési módszer közvetlenül az információ mellett mutatja meg a kiadvány/webhely nevét, ahonnan az információ származik.

Megállapíthatjuk, hogy a Google továbbra is az innováció élvonalában halad, és az SGE csak egy példa erre. Az AI-alapú keresési élmények és a generatív AI a jövő technológiája, és úgy tűnik, hogy a Google jól pozícionálja magát ezen a területen is.

Az más kérdés, hogy a keresőoptimalizálás jövője milyen irányt vesz, amikor a hasonló eszközök, vagy épp ez élesben is elérhető lesz, és a mindennapjaink részévé válik.

Ha úgy érzed megkeresnél minket:

Inkább írok!
  Melyik szolgáltatásunk érdekel?
  Keresőoptimalizálás
  Facebook hirdetés
  Google Ads
  Pr cikkek, szövegírás
  Linképítés
  Weboldal készítés
  Webáruház készítés

  Kötelező jóváhagyni a Felhasználási feltételeket
  és az Adatkezelési tájékoztatót!

  Elolvastam, megértettem, elfogadom

  Please prove you are human by selecting the cup.