A Google 2023. szeptemberi hasznos tartalmi frissítése: Mi változott és miért?

Szeptember közepén a Google bevezette a „hasznos tartalom” legújabb frissítését. A Google dokumentációja szerint ez a frissítés kifejezetten a hasznos tartalom rendszer osztályozóját célozza. A teljes bevezetés nagyjából most ért véget az összes nyelvterületen.

Mit jelent pontosan ez a frissítés a tartalomkészítők és a SEO szakemberek számára?

A Google hasznos tartalom dokumentációjában néhány kulcsfontosságú változtatás történt, amelyek támpontokat adnak arra vonatkozóan, hogy ez az algoritmusfrissítés mit helyez előtérbe.

A Google tisztázza a „mesterséges intelligenciával írt” tartalmakkal kapcsolatos álláspontját

Korábban a Google hasznos tartalmi útmutatásának nyitó bekezdése szerint a tartalmat „emberek által embereknek kell létrehozni”. Ezt a megfogalmazást most frissítették, és egyszerűen azt mondják, hogy „emberek számára készült”, az ember által írt tartalom említése nélkül.

Ahelyett, hogy ismételten azt mondanánk, hogy „A Google azt állítja…”, feltételezhetjük, hogy ez a változás valószínűleg megerősíti, hogy a Google számára elfogadható a mesterséges intelligencia segítségével írt tartalom, amennyiben az eredeti, a felhasználók segítésére összpontosító információkat nyújt. Ez jól példázza az AI egyik módját a SEO átalakításának, amelynek épp most vagyunk szemtanúi.

Szakértő szövegírás

Korábban a Google a SEO E-E-A-T jelek részeként a szakértelem mérésekor azt értékelte, hogy a tartalmat „szakértő írta-e”, amikor a szakértelmet mérte. A szeptemberi frissített útmutató most már egyértelművé teszi, hogy a kiváló minőségű, szakértői tartalom lehet „szakértő által írt vagy felülvizsgált”.

A fő tanulság itt az, hogy a tartalom szakértő általi felülvizsgálata és ellenőrzése elegendő lehet a szakértelem jelzésére egy témában, még akkor is, ha a szakértő nem közvetlenül maga írta a cikket.

Ne manipulálja a dátumokat tartalmi frissítések nélkül

Tudjuk, hogy a tartalom frissessége fontos mind a keresőmotorok, mind a felhasználók számára. Minden egyenlő feltétel mellett inkább egy 2023-ban írt cikket választok ki a keresési eredmények közül, mint egyet 2015-ből.
Azonban a webhelyek válaszára reagálva, amelyek megpróbálják megkerülni a rendszert azáltal, hogy egyszerűen módosítják a régi tartalmak dátumát anélkül, hogy jelentős változtatásokat eszközölnének, a Google hozzáadta ezt a sort dokumentációjukhoz:

„Módosítja az oldalak dátumát azért, hogy frissen tűnjenek, amikor a tartalom nem változott lényegesen?”
Az ő irányelveiknek megfelelően az oldal közzétételi dátumait csak akkor kell frissíteni, ha azonos időben jelentős új információ kerül a posztba.

Folytassuk a hasznos, emberközpontú tartalmak létrehozását

Minden algoritmus frissítés után a Google általános tanácsa ugyanaz marad: összpontosítsunk arra, hogy valóban hasznos tartalmakat publikáljunk, amelyek értéket nyújtanak az emberi felhasználóknak, és ne próbáljuk meg visszafelé mérnökölni vagy manipulálni a rendszert.

A tartalomkészítők feladata az, hogy továbbra is koncentráljanak a valóban hasznos, magas minőségű tartalmak létrehozására, és ne próbálják meg visszafelé mérnökölni a Google algoritmusait. Nyújtsunk kézzelfogható értéket, amely az emberi felhasználókra és a legjobb gyakorlatokra összpontosít. Ahogy a Google folyamatosan frissíti rendszereit, ennek következtében tartalmunk a további keresési sikerhez vezet majd.

A Google algoritmus módosításai változnak – a nagyszerű tartalom időtlen


Ne hagyd, hogy a legújabb Google frissítés megingasson.

Az alapvető tanács változatlan marad – olyan tartalmat hozzunk létre, amely az emberek segítésére összpontosít, nem pedig kulcsszavak rangsorolására.

Támaszkodjunk a legjobb gyakorlatokra, például a szakértők által támogatott tartalomra, friss információkra és teljes webhelyminőségre.

Kerüljük az rendszer „hackelését”, inkább a közönségünk igényeire összpontosítsunk.

Hasznos tartalom az, amely értéket nyújt, mind a felhasználókat, mind a Google-t elégedettséggel tölti el. Ha gyakorlati segítségre van szükséged stratégiád fejlesztéséhez, teljes weboldalad optimalizálására, csapatunk szakértői segítenek!

Ha úgy érzed megkeresnél minket:

Inkább írok!
  Melyik szolgáltatásunk érdekel?
  Keresőoptimalizálás
  Facebook hirdetés
  Google Ads
  Pr cikkek, szövegírás
  Linképítés
  Weboldal készítés
  Webáruház készítés

  Kötelező jóváhagyni a Felhasználási feltételeket
  és az Adatkezelési tájékoztatót!

  Elolvastam, megértettem, elfogadom

  Please prove you are human by selecting the tree.