Büntet vagy nem büntet a valós idejű Pingvin 4.0?

Amikor kicsivel több mint egy hónapja útjára indult a legújabb Pingvin algoritmus még nem tudhattuk, – és a Google részéről sem volt egyértelmű a kommunikáció – hogy milyen nagyságrendű büntetésekkel kell számolni.

Ahogy az várható volt a találati listát elég alaposan „megtépázta” az algoritmus lefutása.

Ám ez éppenséggel nem a büntetéseknek volt köszönhető, hanem annak, hogy a Pingvin 4.0 gyakorlatilag az összes régebbi büntetést feloldotta, így olyan weboldalak tértek vissza a „játékba”, amelyek sokáig parkoló pályára kényszerültek.

Így természetes dolognak tekinthető a keresési lista megváltozása. Egyszerűen bejöttek olyan weboldalak, amelyek a korábban bebetonozottnak látszó pozícióból taszítottak le oldalakat.

Egyértelmű tehát, hogy a jelenlegi, valós időben futó Pingvin algoritmus nem büntet, csak lepontozza a káros linkeket, ám ezt folyamatosan teszi, ahogy térképezi fel a linkkapcsolatokat újra és újra. Ez nem zárja ki, hogy a leértékelt linkek hatására nincs visszaesés a találati listán és a forgalomban.

Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy mindez szabad utat nyit a spamereknek, hogy mindenféle kétes linképítési eszközökkel kísérletezzenek, Gary Illyes sietett leszögezni, hogy felkészültek a manipulációkra és kész megoldásuk van ennek kivédésére. Konkrétumokról egyelőre nem tudni.

Most tulajdonképpen a SEO szakmán múlik, hogy le tudja-e tesztelni – természetesen bizonyos határon belül -, hogy mi az, amit még a valós idejű algoritmus elfogad és támogat, ami a helyezéseket előre mozdítja.

Fontos azonban figyelembe venni, hogy azok a weboldalak, amelyek nem tértek vissza a büntetésből a mostani helyreállítás után, már nem is fognak, ebben az esetben sokkal érdemesebb új weboldal építésében gondolkodni.

2016.10.27