Dinamikus weboldalak és a SEO

A dinamikus weboldalak mögött több technika egyesülése található, amit a DHTML mozaikszóval, és az Ajax kifejezéssel írhatunk le.

DHTML esetében a több technika egyesítése alatt azt értjük, hogy a dinamikus weboldal létrehozásához szükségünk van:

–           HTML kódra,

–          kliens oldali szkriptre (JavaScritp),

–          CSS-re,

–          nagyon ritkán DOM, azaz Document Object Model-re.

A dinamikus HTML oldallal interaktív oldalt hozhatunk létre, amely vonzóbb, és a látogatók számára sokkal használhatóbb.

Csak egy példa a dinamikus elemre weboldalon belül, például, ha egy menü részlet, csak akkor jelenik meg, ha az objektum fölé visszük a kurzort. A megjelenésről egy JavaScript „gondoskodik”.

Keresőoptimalizálás szempontjából viszont hátrányos, mert a Flash vagy a képekhez hasonlóan a JavaScripteket sem értelmezi a Google.

Ellenben, ha van noscript tagja a szkriptnek, azt el tudja olvasni. Ide elhelyezve a szöveges hivatkozásokat már olvashatóvá, feltérképezhetővé válik weboldalunk, ezzel párhuzamosan a teljes értékű SEO-ra is lehetőségünk nyílik. Ettől függetlenül csak pozitívum, ha máshonnan is kapnak linket a hivatkozott oldalak.

Dinamikus weboldalt létrehozhatunk Ajax segítségével is, az Ajax megjelenéséhez a következő technikák egyesítésére volt szükség:

–          HTML vagy XHTML és CSS-re a tartalom leírására és formázására.

–          DOM, a dinamikus megjelenítés, és a már megjelenített információ együttműködésére.

–          XMLhttpsRequest, az adatok aszinkron kezelését szolgálja webszerver és kliens között, helyette bizonyos esetekben iframe-et használnak.

–          XML, adattovábbításra kliens és szerver között.

Az Ajax technológiával is dinamikusan generálunk tartalmat, valamilyen kliens eseményre. SEO szemszögből nézve azonban hasonló a helyzet, mint a DHTML-nél, a kliens számára megjelenik ugyan a tartalom, ám azt a kereső nem látja.

Ami mégis az Ajax mellett szól, az a modernebb, korszerűbb lehetőségek webmester kézbe adása, amelyekkel növelni tudjuk weboldalunk hatékonyságát.

Mindezt abban az esetben, ha megtaláljuk az optimális alkalmazását ezeknek a technikáknak, de ekkor egy nagyon is ütős oldalt tudunk adni a látogatóknak.

Ehhez elsősorban az szükséges, hogy a különböző dinamikus weboldal technikát csakis ott használjuk, ahol a tartalmat nem akarjuk egyáltalán a keresőnek megmutatni, vagy, ha mégis akkor külön URL alá is helyezzük el a tartalmat, hogy a robotok feltérképezhessék, indexelhessék és értékelhessék azt.

Ha weboldal készítésre van szükséged, keress még ma!

Ha úgy érzed megkeresnél minket:

Inkább írok!
  Melyik szolgáltatásunk érdekel?
  Keresőoptimalizálás
  Facebook hirdetés
  Google Ads
  Pr cikkek, szövegírás
  Linképítés
  Weboldal készítés
  Webáruház készítés

  Kötelező jóváhagyni a Felhasználási feltételeket
  és az Adatkezelési tájékoztatót!

  Elolvastam, megértettem, elfogadom

  Please prove you are human by selecting the key.