Google Ads: mire jók a kizárások és miért használjuk őket?

A Google Ads hirdetések kapcsán az egyik legtöbbet hangoztatott témakör a pontos célzás. Nem is kérdéses, hogy minél pontosabban célzunk, annál jobb eredményeket kaphatunk.

A pontos célzás révén még inkább azokat a felhasználókat érhetjük el, akik érdeklődnek a termékeink iránt, vagy potenciális vásárlók lehetnek.

Mai cikkünkben a kizárások témakörét fogjuk átvenni, ugyanis a pontos célzás mellett az is kifejezetten fontos, hogy mit zárunk ki a kampányainkból is miért. Előtte viszont lássuk az alapokat:

Hogyan működik a Google Ads célzás és mitől lesz pontos?

Vegyük például a keresési hálózatot. Ebben az esetben akkor mondhatjuk el a hirdetéseinkről hogy 100%-ban pontosan célzottak, ha a kulcsszavaink un. „pontos egyezésben” vannak. Vagyis kizárólag akkor jelenítenek meg hirdetést, ha valaki betűre pontosan azt a kifejezést írja be a keresőbe, amit mi célzásnál megadtunk.

Ilyenkor gyakorlatilag nem kell tartanunk attól, hogy olyan keresési kifejezésekre is megjelenünk majd, amelyekre nem szeretnénk. Így például, ha mobiltelefont árulunk és a kulcsszavunk a [mobiltelefon webáruház], akkor garantálhatóan nem fogunk megjelenni a „mobiltelefon webáruház ingyenes szállítás” keresési kifejezésre.

Ez egy nagyon egyszerű megoldás, ugyanakkor az esetek többségében hibás megközelítés, ahogy ez a fenti példánál is jól látható.

Ha a webáruházunkban nincsen ingyenes szállítás, akkor semmi gond, mert egyáltalán nem baj, ha nem jelenünk meg a „mobiltelefon webáruház ingyenes szállítás” keresési kifejezésre. Viszont ha van, akkor máris kizártunk jó pár olyan felhasználót aki potenciális vásárló lehet a közeli, vagy a távoli jövőben. Ne feledjük el azonban azt, hogy a Google-ben a felhasználók jóval több új keresési kifejezésre keresnek, mint régire.

A fenti példából nagyon jól látható, hogy a pontos egyezéssel gyakorlatilag meglehetősen sok potenciális vásárlót lehet veszíteni, ami hosszú távon egyáltalán nem támogatja a profitnövelést.

Természetesen vannak helyzetek, amikor épp a pontos egyezésre van szükség, ugyanakkor ez egy meglehetősen ritka jelenség.

Ha részletes információkra van szükséged az egyezési típusok kapcsán, keresd fel a Google Ads Súgó következő aloldalát:

De akkor mégis hogyan érdemes célozni?

Ha továbbra is a keresési hálózatot vesszük alapul, akkor mindenképp kifejezés, vagy módosított általános egyezés javasolt. A kifejezésegyezés lényege, hogy az általunk megadott kulcsszó elé és mögé kerülhetnek még bármilyen kifejezések. Vagyis a” mobiltelefon webáruház” kulcsszavunk ismét megjelenítheti az ingyenes szállítással kapcsolatos lekérdezést és még sok egyéb keresési kifejezést is.

Tény, hogy egy ilyen megoldással pontatlanabbá tesszük a célzást. Ellenben jóval nagyobb mennyiségű releváns felhasználót tudunk a weboldalunkra irányítani, ami végső soron magasabb bevételt jelent majd.

Fontos azonban, hogy ha tágabban célzunk, akkor alaposan figyeljük azokat a keresési lekérdezéseket, amelyeket a felhasználók használnak a keresésnél.

A cél ugyanis az, hogy a számunkra irreleváns kifejezéseket utólag kizárjuk az adott kampányból. Ez a folyamat rendszeres ellenőrzést igényel, függően attól, hogy mekkora mennyiségű adatról van szó. Amíg egy kis forgalmú weboldal hirdetéseinél csak kéthetente, havonta szükséges átnézni a keresési kifejezések listáját, addig egy nagyobb forgalmú fióknál, akár napi szinten.

Ezzel a megoldással a kezdetekben több lesz az irreleváns megjelenítésünk. A folyamatos kizárások miatt viszont hosszú távon már látni fogjuk, hogy jóval relevánsabbá válik a célzásunk, így számtalan potenciális vásárlót tartunk magunknál.

Mi a tágabb célzás további előnye?

Elsősorban az adatgyűjtés. Mivel tágabban célzunk, több adatot látunk. Olyan keresési kifejezések is szembe jönnek majd, amelyek kapcsán nem is gondoltuk, hogy lehet rájuk keresés. Hosszú távon ez kifejezetten hasznos lehet akár új piaci lehetőségek feltérképezésére is, de új kampányok beindítására is, függően az aktuális céloktól.

A keresési hálózaton az adott kampányhoz is rendelhetünk kizáró kulcsszavakat. Ha például a saját brand nevünket nem szeretnénk minden kampánynál használni, csak egynél, akkor kizárhatjuk mindenhonnan.

Emellett létrehozhatunk a „Megosztott könyvtárban” kizáró kulcsszó listákat is, amelyek szintén kampányokhoz rendelhetők.

Fontos továbbá szót ejteni a kizárásról technikai szempontból is.

Nagyon sokszor tapasztaljuk, hogy a hirdetéskezelők a kulcsszavak kizárásánál a keresési kifejezés listában látott kulcsszavakat egy az egyben zárják ki, méghozzá pontos egyezésben. Ugyanakkor érdemes a kizárással is némileg tágabban bánni.

Ha például előre lehet tudni, hogy az ingyenes szállítás minden formában kizárható, akkor nem érdemes kizárólag a „mobiltelefon webáruház ingyenes szállítás” kifejezést kizárni. Jó lehetőség lehet az is, ha kifejezés egyezésben lesz kizárva az „ingyenes” kulcsszó, amivel elkerülhető a jövőben az összes ilyen jellegű keresésre a megjelenítés.

Persze az ilyen módosításoknál érdemes komolyabban is elgondolkodni azon, hogy ha kizárunk egy short tail kulcsszót, (mint pl. az „ingyenes”) akkor az mi mindent fog még automatikusan kizárni.

Ha például ingyenes szervizt biztosítunk, akkor ügyeljünk arra, hogy az „ingyenes” szó kizárásával nem kizárólag azokat zárjuk ki, akik a szállítás kapcsán használják ezt a kifejezést, hanem azokat is, akik a szerviz kapcsán írják be ugyanezt a kulcsszót. Ennek fényében kijelenthető, hogy a short tailek kizárása meglehetősen veszélyes lehet. Ezt csak nagyon óvatosan és átgondoltan érdemes kezelni, figyelembe véve az előzményadatokat is.

(Tipp: ha kíváncsi vagy rá, hogy az adott short tail milyen kifejezésekben jelent meg, szűrj rá a mindenkori keresési kifejezés listában, ahol láthatod majd, hogy volt-e bármilyen más vonatkozásban említve az adott kulcsszó)

Google Ads - pontos célzás

Kizárások a keresési hálózaton kívül

Szerencsére a Google Ads meglehetősen nagy betekintést enged a részletekbe. Így például a keresési hálózati hirdetéseken felül, a display hálózaton is részletes adatokat láthatunk például arról, hogy pontosan hol jelentek meg a hirdetéseink.

Ez kifejezettek hasznos lehet akkor, ha szűkíteni és pontosítani szeretnénk a célzásunkat.

Egy video kampány esetén például tisztán láható, hogy mely videók és mely csatornák alatt jelentek meg a hirdetések. Ezt a listát leszűrve azonnal kiválogathatjuk azokat a csatornákat, amelyekről feltételezzük, hogy nem az általunk preferált felhasználók nézik. Itt is nagyon fontos az óvatosság. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen célzási megoldást használunk.

Ha például érdeklődési kategória szerint célzunk, akkor fontos szem előtt tartanunk, hogy az általunk célzott érdeklődési körű felhasználók más területre is elnavigálnak. Így ha kizárnánk egy vicces videókat készítő csatornát, ne feledjük, hogy aki a mi termékünk iránt érdeklődik, szeret vicces tartalmak segítégével kikapcsolódni a YouTube felületén.

Természetesen ez csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a célzási lehetőségek szinte végtelenek. Számtalan lehetőségünk van még a kizárásokra.

Így például nem említettük:

  • demográfiai adatok alapján történő célzásokat,
  • nemet,
  • kort,
  • háztartási bevételt stb.

Ezekben az esetekben is lehetőségünk van a kizárásokra és javasolt is alkalmazni őket. Ugyanis számtalan irreleváns megjelenítést kerülhetünk el így.

Szintén fontos a DSA kampányok esetén a keresési kifejezéseink mellett a végső url-ek vizsgálata, ugyanis azokból pillanatok alatt kiderülhet, hogy hol égetjük a hirdetésre szánt pénzt.

Összességében tehát érdemes nagy figyelmet fordítani a kizárásoknak, mivel hosszú távon óriási költségeket spórolhatunk így. Emlékezzünk vissza arra a mondásra, hogy:

„A marketingre szánt összeg fele ablakon kidobott pénz, csak nem tudjuk melyik fele.”

Ebben az esetben tudjuk, mert megnézhetjük és ki is zárhatjuk azokat a tényezőket, amelyek a pénzünket égetik.

Ha profi kezekben szeretnéd tudni Google Ads hirdetési fiókodat és a lehető legprecízebben szeretnél célozni a felhasználóid felé, vedd fel velünk a kapcsolatot!