A web sötét oldala: a „Darknet”

Kedves olvasó!

Az alábbi cikk a darkwebről, mint jelenségről szól, angol nyelvű források alapján írtuk, hogy képet adjunk az internet azon oldaláról, amiről az egyszerű felhasználó nem tud.

A cikk nagyon sikeres lett a darknetes keresésekre, és a telefonhívásokból úgy tűnik, sokan azt gondolják, mi vagyunk a darkwebes webáruházak központi ügyfélszolgálata a magyar nyelvterületen.

Azon túl, hogy ez felvet némi problémát a magyar társadalom intellektuális és szövegértelmezési állapotával kapcsolatban, szeretnénk feléd is nyomatékosítani drága olvasó, hogy kérlek SEMMILYEN kérdéssel kapcsolatban NE KERESS, ha ez a web sötét oldalával kapcsolatos.

Ellenben örömmel várjuk, és bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, amennyiben:

weboldalad nem hozza a kívánt eredményt, és egy audit ráférne!

linképítést szeretnél!

PR cikkre van szükséged!

szövegírást inkább profikra bíznád!

PPC hirdetést szeretnél (Google Ads, Facebook Ads)!

3 nap alatt villámgyors WordPress weboldal készítésre lenne szükséged!

a teljeskörű keresőoptimalizálást a piacot kiválóan ismerő SEO szakemberre bíznád!

Mindannyian ismerjük a jó öreg Google-t, Wikipedia-t, Youtube-ot, Amazon-t és a Facebook-ot. Azonban érdemes tudni, hogy ezek a világháló elenyésző részét képezik csak.

A jól ismert weboldalak, webáruházak és közösségi média oldalakon túl olyan rejtett oldalak találhatók a világhálón, amelyek a nagyközönség számára nem igazán érhetők el, hacsak nem tudjuk, hogy mit keresünk.

Íme a sötét web és annak rejtélyei! Összeesküvés elmélet vagy valóság? Ide tényleg csak az szörföljön, aki kétszer is átgondolta.

Ugyanakkor fontos beszélni róla, mert a fake news és tudatos félretájékoztatások világában újra meg kell tanulni tudatosan és felelősségteljesen használni az internetet. Ráadásul valahol lent mélyen mindezek talán összefonódnak a darknet sötétségével.

A híres „Darknet”

A Dark Web, avagy Darknet, tehát a sötét web egy gyűjtőfogalom azon weboldalak számára, melyek titkosított hálózatokon találhatók és rejtett IP címmel rendelkeznek.

Ez azt jelenti, hogy a felhasználók teljes anonimitást élveznek, amikor ezen weboldalakat böngészik, hiszen a log-okban nem mutatja semmi, hogy mely weboldalakon jártunk. A Darkneten található weboldalak azonban a rejtett adatok miatt nem kerülnek a jól ismert keresőmotorok által indexelésre, így a Google-el például el sem érhetők. Erre speciális keresők jöttek létre, mint például az I2P, a Freenet, és a jól ismert The Onion Router (TOR) kereső.

Fontos különbséget tenni a sötét web és a „Deep Web” között is, ugyanis a kettő nem ugyanaz.

A Deep Web az összes olyan weboldalat magába foglalja, melyet nem lehet a hagyományos keresőkkel megtalálni. Habár ide tartoznak azok a kriminális oldalak is, melyek a sötét webet alkotják, de minden olyan platform is, amelyek nem érhetők el a hagyományos keresőkkel, például a céges intranet hálózatok, adatbázisok, banking platformok, és egyéb szolgáltatások. Az ilyen oldalakra közvetlenül egy ismert URL vagy IP címmel lehet csak belépni, és többszörös tűzfalak védik „őket” az illetéktelen behatolás ellen.

Az internetet amit mi ismerünk „Clear Web”-nek, avagy tiszta webnek szoktuk nevezni, és sokkal kisebb részét teszi ki a teljes internetnek, mint a deep web és a darknet teljes egésze.

Kíváncsi vagy a sötét webre? Hozzáférhetsz!

A hozzáférés első lépése egy speciális böngésző telepítése, mely képes a rejtett oldalak megtalálására is. Erre a legnépszerűbb választás a már említett TOR böngésző.

A TOR böngésző valójában önkéntes adótornyok halmaza, melyeken keresztül a felhasználók internetkapcsolata mozog. Erre azért van szükség, mert ahelyett, hogy egyből egy weboldalra kapcsolódnánk a darkneten, a TOR szétszórja útvonalunkat a világ minden pontján található adóvevők felé, így nehezítve azt, hogy felismerjék kapcsolatunk eredetét.

Mivel a lényeg az anonimitás, a kapcsolat igen lassú lehet, hiszen a TOR nem rendelkezik olyan kiépített infrastruktúrával, mint a szokásos böngészők.

A legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja a böngészésnek a TOR csomag letöltése és telepítése. A TOR weboldalak „.onion” végződéssel rendelkeznek a „.org” és „.com” helyett, továbbá a weboldalak URL-je sokszor nem logikus, nehezen megjegyezhető.

Ez azért van, mert a tulajdonosok el akarják kerülni a lelepleződést és a DDoS támadásokat. Ha a sötét webet böngésszük, akkor a kormány és a titkos szolgálatok például nem látják aktivitásunkat, de tudni fogják, hogy a TOR hálózatot használjuk, ami bizonyos országokban elég ahhoz, hogy kopogtassanak nálunk.

Mindezt persze elkerülhetjük, ha a TOR-t eleve egy VPN-en keresztül használjuk. Ilyenkor kapcsolatunk elindul egy távoli szerver felé, és csak utána csatlakozik a TOR-hoz és a sötét webhez, így a szolgáltató csak a titkosított VPN forgalmat látja, azt pedig nem, hogy mit csinálunk. Hátrány, hogy a kapcsolat tovább lassulhat.

 A jó VPN elengedhetetlen!

Ha már a sötét weben szaglászunk, akkor fontos a biztonság. Nem akarjuk, hogy bárki megtudja hol tartózkodunk, és milyen adatokkal. Ezért fontos, hogy jó VPN-t használjunk, itt pedig olyanokról van szó, melyek nem szivárogtatnak ki DNS címeket, gyorsak és a TOR-al is kompatibilisek.

A VPN beüzemelése után le kell tölteni a TOR böngésző csomagot. Telepítése pontosan úgy működik, mint bármely egyéb programé. Amikor megnyitjuk a TOR-t, akkor egyből a DuckDuckGO keresőmotorhoz leszünk tovább irányítva. Ez a kereső további titkosítást és biztonságot nyújt, viszont ne gondoljunk rá úgy, mint a sötét web Google-jére.

A DuckDuckGO a TOR-on belül is csak a tiszta webet keresi, tehát ugyanaz, mintha Google-t használnánk.

Ha mindenképp a darkneten szeretnénk szörfölni, fontos, hogy VPN-ünk legyen bekapcsolva!

 

Tudtad? A sötét web nem csak a bűnözők kedvence

A sötét web által biztosított anonimitás jól jön azoknak, akik illegális dolgokat akarnak árulni, mint például a klasszikus: lopott adatok, hogy a többit ne is említsem.

Gyakran olvasunk a hírekben arról, amikor több ezer vagy millió felhasználó adatait árulják a darkneten. Viszont a sötét web nem csak erre használható. Az elmúlt években a besúgók, újságírók és aktivisták fellegvára lett, hiszen az anonimitás számukra is fontos. Az ilyen embereknek fontos, hogy név nélkül tudjanak fontos információkat megosztani a tömegekkel anélkül, hogy politikai következményeket kellene elszenvedniük.

A sötét webet a rendőrségek és terrorellenes szervezetek is ellenőrzik, hogy szemmel tartsák a terroristákat és a kiberbűnözőket, hackereket.

Érdekes az is, hogy a legnagyobb cégek informatikai részlege is folyamatosan „szkenneli” lopott adatok, és érzékeny információk után kutatva. A személyazonosság ellopására is sokszor a sötét weben derül fény.

Bizonyos körökben a sötét web az elmúlt években az internetes szabadsággal azonosult. Sok olyan újságírói szervezetnek ad otthont, mely a tényfeltáró és oknyomozó újságírást végzi, kiteregetve a leghíresebb emberek titkait. Ilyenek például a sokak által jól ismert WikiLeaks.

Furcsa lehet, de még a Facebook is fent van a darkneten annak érdekében, hogy jelen legyen olyan országokban, ahol a kormány cenzúrázza, korlátozza működését.

5 jó dolog, amit a darkneten csinálni lehet

 • Információcsere olyan országokban, ahol az internet erősen korlátozva van: Kína, Oroszország, Észak-Korea, Kuba és Törökország. Ezekben az országokban cenzúrázzák, korlátozzák az internetet, mivel a kormány/rezsim elveivel ellentétes tartalom is található rajta. A sötét web lehetőséget ad az ország lakosainak, hogy a tabu témákban is tájékozódjanak, azokat is megvitathassák.
 • Leleplezni a hatalommal való visszaélést: a sötét web lehetővé teszi aktivisták és újságírók számára, hogy olyan sztorikat is lehozzanak, melyek azonnal börtönt garantálnának az adott országban, ha a nevükkel együtt adnák ki nyilvános felületeken. A diktatúrák az ilyesmiket nem viselik jól.
 • Korlátozott javak vásárlása: sok országban illegálisnak számítanak bizonyos gyógyszerek, melyek más országokban a mindennapi élet részét képezik. Sok országban ráadásul drága az egészségbiztosítás, így az erősebb fájdalomcsillapítók, és hasonló termékek beszerzése csak innen lehetséges.
 • Legális termékek vásárlása névtelenül: az élet néha érdekes fordulatokat hozhat és lehet, hogy nem hétköznapi dolgokat szeretnénk vásárolni, melyek mellett nevünk nem mutat túl jól. Mindez megadja azt az anonimitást, amit az Amazon és az eBay nem. Érdemes azonban tudni, hogy sokszor egy terméket legálisan veszünk, viszont az eladó lehet, hogy lopta azokat, ez pedig minket is érinthet!
 • Egyszerűen csak névtelenül akarok netezni! Meglepő lehet elsőre, de a sötét web rengeteg olyan weboldalnak is otthont ad, melyeket napi szinten látogatunk a tiszta weben. Ide tartoznak blogok, gaming weboldalak, szociális médiahálózatok és szupertitkosítással rendelkező email platformok is. Igen kedvelt email szolgáltatások közé tartozik a ProtonMail és a MailtoTor is, melyek jóval anonimabbak, mint a Gmail és társai.

A sötét web szörfölése nem illegális, de veszélyes lehet

Hazánkban senkit nem fognak letartóztatni azért, mert böngészte a sötét webet, viszont gyorsan bajba kerülhetünk, ha illegális dolgokra használjuk.

Többek között a lopott adatok, kérdéses szolgáltatások árulása a darkneten is illegális. Fontos azt is tudni, hogy az anonimitás teszi azt valóban veszélyessé is egyben. Tele van csalókkal, hackerekkel, vírusokkal, melyeknek könnyen áldozatul eshetünk, ha nem felelősen böngésszük.

A biztonságos böngészéséhez be kell tartani azokat a szabályokat, melyeket a tiszta weben is használunk. Ne kattintsunk olyan linkekre, melyek fura kontextusban találhatók, továbbá ne navigáljunk olyan oldalakra, melyek illegális, felkavaró vagy egyéb tartalommal kecsegtetnek.

Extra lépések az anonimitás érdekében

Habár a TOR titkosítva van, és adatforgalmunk és IP címünk is teljes mértékben titkosított, ha VPN-t használunk, vannak extra lépések, melyeket érdemes meglépni, ha a sötét webet böngésszük, és fontos az anonimitás:

 • Sose használjuk igazi nevünket és rólunk készült képeket, de ez sok esetben a „clear web”-re is igaz lehet.
 • Sose használjunk olyan email címet és jelszót, melyet már használtunk korábban valahol. Használjunk inkább titkosított, kifejezetten a TOR-ra kifejlesztett email szolgáltatókat, mint a MailtoTOR és a ProtonMail.
 • Használjunk anonim Bitcoin pénztárcát, ha vásárolni akarunk a sötét weben. Ha a Bitcoin újdonság számunkra, akkor előbb tanulmányozzuk. Ne vásároljunk semmit igazi bankkártyákkal!
 • Kapcsoljuk ki a Javascript-et és ne használjuk semmilyen bővítményt, ugyanis ezeket át lehet verni, hogy kiadják IP címünket.
 • Ne torrentezzünk a TOR-on keresztül. A sima IP címünk láthatatlan a torrent program számára, viszont a többi torrentező lehet, hogy láthatja.
 • Mindig HTTPS weboldalakra navigáljunk csak. Miután az internetes adatforgalmunk áthalad a TOR titkosított hálózatán, át kell haladnia egy kimenő jeladón (exit relay), melynél beavatkozhat egy harmadik fél, és becsempészhet egy exploit-ot az adatforgalomba. A HTTPS szabvány ez ellen védett.
 • Csatlakozzunk le az internetről, amikor a TOR-ról letöltött dokumentumokat nyitjuk meg, mivel megnyitáskor kikerülhet a sima IP címünk.

Összességében, a sötét webnek egyértelműen megvan a maga haszna, de tagadhatatlan, hogy rengeteg illegális dologra használják. Böngészése komoly kockázatot rejthet magában, ha nem tudjuk, hogy mit csinálunk. Az átlag felhasználónak tehát érdemes elkerülnie!

A „clear web” viszont tágas, és valamilyen szinten átlátható, és ugyanúgy javasolt, hogy weboldalad keresőoptimalizálásához „clear”, azaz tiszta – vagy szakmai nyelven „white hat” – módszereket használj!

Mi ebben tudunk neked segíteni! Addig is, óvatosan a web sötét oldalával!

Ha úgy érzed megkeresnél minket:

Inkább írok!
  Melyik szolgáltatásunk érdekel?
  Keresőoptimalizálás
  Facebook hirdetés
  Google Ads
  Pr cikkek, szövegírás
  Linképítés
  Weboldal készítés
  Webáruház készítés

  Kötelező jóváhagyni a Felhasználási feltételeket
  és az Adatkezelési tájékoztatót!

  Elolvastam, megértettem, elfogadom

  Please prove you are human by selecting the cup.

  Fotók forrása: pixabay free license