Core Web Vitals

Performancia

A Google által bevezetett Web Vitals egy olyan kezdeményezés, amelynek célja, hogy egységes iránymutatást nyújtson a minőségi jelzésekre vonatkozóan, amelyek elengedhetetlenek a nagyszerű felhasználói élmény biztosításához a weben.

Ezek olyan teljesítménymutatókat jelentenek, amelyekre a webfejlesztőknek a felhasználói élmény javítása érdekében összpontosítaniuk kell. Tudomásom szerint 2021 szeptemberében történt levágáskor a Core Web Vitals három konkrét tényezőből áll:

  1. Legnagyobb vizuális tartalomválasz – Largest Contentful Paint (LCP)
  2. Első interakciótól számított válaszkésés – First Input Delay (FID)
  3. Halmozott elrendezési eltolódás – Cumulative Layout Shift (CLS)

Legnagyobb vizuális tartalomválasz (LCP): Ez a mérőszám a betöltési teljesítményt méri. A jó felhasználói élmény biztosítása érdekében az LCP-nek az oldal első betöltésétől számított 2,5 másodpercen belül kell bekövetkeznie. Azt az időt számszerűsíti, amely a nézetablakban látható legnagyobb tartalmi elem, például egy kép vagy egy szövegblokk megjelenítéséhez szükséges.

Első interakciótól számított válaszkésés (FID): Ez a mérőszám az interaktivitást méri. A jó felhasználói élmény érdekében az oldalaknak 100 milliszekundumnál kisebb FID-vel kell rendelkezniük. Az eseményfeldolgozás késleltetését méri az oldalon történő első felhasználói interakció esetén, ami azt jelzi, hogy az oldal mennyire reagál a felhasználói bevitelre.

Halmozott elrendezési eltolódás(CLS): Ez a mérőszám a vizuális stabilitást méri. A jó felhasználói élmény biztosítása érdekében az oldalaknak 0,1-nél kisebb CLS értéket kell fenntartaniuk. Az oldal látható tartalmának váratlan elrendezési elmozdulásának mértékét számszerűsíti, biztosítva, hogy az oldal elemei ne mozogjanak váratlanul, ami zavaró lehet a felhasználók számára.

E tényezők megértése és optimalizálása kulcsfontosságú a felhasználói élmény javítása szempontjából, és hozzájárulhat a jobb keresőoptimalizálási eredményekhez, mivel a Google kijelentette, hogy a Core Web Vitals rangsorolási tényező.

Az olyan eszközök, mint a Google Search Console, a PageSpeed Insights és a Lighthouse segíthetnek a Core Web Vitals mérésében és javításában.

Ez a szócikk a Performancia témához kapcsolódik.