DNS

Domain és tárhely

A DNS az angol Domain Name System rövidítése, mely magyarul TartományNév Rendszert jelent. A DNS 1985 óta az internet funkcionalitásának egyik elengedhetetlen része, hiszen a DNS lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy IP címek helyett domain nevek használatával csatlakozzanak a webhelyekhez.

Az emberek domain neveken keresztül érik el az információkat online. Domain név például a seo101.hu. A webböngészők az IP címeken (pl.: 192.158.1.38.) keresztül működnek együtt. A DNS a domain neveket IP címekké fordítja, így a böngészők betölthetik az internetes tartalmakat.

Tehát nem kell hosszú érthetetlen számsorozatokat megjegyeznünk, ha el akarjuk érni például a seo101.hu oldalt, mert elég csak így, szövegesen beírnunk a böngészőnk címsorába, hogy seo101.hu.

DNS szerver

A DNS címtárt világszerte elterjedt, speciális DNS szervereknek, azaz tartománynév-szervereknek hívott szervereken tárolják, amelyek össze vannak kapcsolva és rendszeresen kommunikálnak a címtár-információk szinkronizálása és a redundanciák létrehozása érdekében.

DNS szerverek és IP címek

A DNS szerver meghatározott információkat tárol, amelyek egy domaint IP címekkel párosítanak. Egy domainhez egy vagy több száz IP cím is tartozhat.

Például a google.com több ezer szerverrel rendelkezik szerte a világon, így a fizikai szerver, amelyhez egy felhasználó egy országban csatlakozik, valószínűleg teljesen más, mint amihez egy másik felhasználó csatlakozik a világ másik részén.

Az internetes szolgáltatások globális jellege megköveteli az elosztott és méretezhető DNS szerverek hálózatát, hogy a felhasználók gyorsan tudják megkeresni és meghatározni a kért szerver helyét, bárhol is legyenek a világon.

DNS keresési folyamat

A DNS célja, hogy egy domain nevet a megfelelő IP címre fordítsa le. Ez úgy történik, hogy megkeresi a kért domain DNS rekordjait. Ennek a DNS keresési folyamatnak általában nyolc lépése van, amelyek követik az információs útvonalat az eredeti webböngészőtől a DNS szerverekig, majd vissza. A gyakorlatban a DNS információkat gyakran gyorsítótárban (cache) tárolják, hogy csökkentsék a DNS keresés válaszidejét. Ha a DNS adatok nincsenek cache-ben, a nyolclépéses keresési folyamat a következőként néz ki:

  1. Beírunk egy domain nevet (pl.: seo101.hu) a böngészőbe, majd a böngésző elküldi a lekérdezést az internetszolgáltatónkon keresztül egy DNS rekurzív feloldónak.
  2. A DNS rekurzív feloldója lekérdezést küld a gyökér DNS névszervernek.
  3. A gyökérszerver visszaküldi a feloldónak a TLD (Top-Level Domain – Legfelső Szintű Tartomány) DNS gyökérszerver címét, amely rendelkezik a seo101.hu domainhez szükséges információkkal.
  4. A feloldó ezután elküldi az információkérést a TLD szervernek, ebben az esetben a .hu névszervernek.
  5. A TLD névszerver a domain névszerverének célzott IP címével válaszol a feloldónak. (Ebben az esetben a seo101.hu DNS szervere.)
  6. Ezután a DNS rekurzív feloldója elküldi a lekérdezést a domain DNS szerverének.
  7. A domain DNS szervere ezután visszaadja az IP címet a kért domain DNS feloldójának (pl.: seo101.hu).
  8. Végül a DNS feloldó visszaadja a kért domain IP címét a kérelmező webböngészőnek.

Miután a DNS keresés 8 lépése visszaadta a seo101.hu IP címét, a böngésző le tudja kérni a weboldalt:

  1. A böngésző HTTPS kérést küld az IP címre.
  2. Az adott IP címen lévő szerver visszaküldi a böngészőben megjelenítendő weboldalt.

DNS record – DNS rekord

A DNS rekordok (más néven zónafájlok) olyan utasítások, amelyek a mérvadó DNS szerverekben léteznek, és információkat nyújtanak a domainről, beleértve azt is, hogy milyen IP cím van társítva az adott domainhez, és hogyan kell kezelni a domainre vonatkozó kéréseket.

Ezek a rekordok egy sor szöveges fájlból állnak, amelyeket DNS szintaxisnak nevezünk. A DNS szintaxis csak egy karakterlánc, amelyet parancsként használnak, és megmondják a DNS szervernek, hogy mit kell tennie.

Minden DNS rekordnak van egy „TTL”-je is (Time-To-Live – Élettartam), és jelzi, hogy a DNS szerver milyen gyakran frissíti a rekordot.

Minden domainnek rendelkeznie kell legalább néhány alapvető DNS rekorddal ahhoz, hogy a felhasználó egy domain név használatával hozzáférhessen a webhelyhez. 

Természetesen számos opcionális rekord van még, amelyek további célokat szolgálnak, de ezeket itt nem részletezzük.

Ez a szócikk a Domain és tárhely témához kapcsolódik.