Domain (Domain név)

Domain és tárhely

Domain (domain név) – magyarra lefordítva így fogalmazhatnánk meg a szó jelentését: tartománynév, ami egyedileg leírja az internet egy meghatározott részét, a számítógépek azonosítására szolgál. A domain név tehát egy webhely egyedi neve, például a seo101.hu.

A domaint nem keverhetjük össze sem a weblapokkal, sem a webcímekkel, vagy esetleg az internetes szolgáltatásokkal, ezek csupán az adott tartománynévhez tartozó számítógépen érhetők el.

A domaint hasonlatosan képzelhetjük el, mint számítógépünk IP-címét, ám hogy ne kelljen bonyolult számokat megjegyezzünk, ezt egy könnyen megjegyezhető és egyedi névvel helyettesítjük.

A domaineket két nagy csoportra oszthatjuk, nemzetközi domainek és nemzeti domainek. Nemzetközi domainek közé tartozik pl. a .com végződésű, a nemzeti domainek végződései az adott ország nevéből képzett rövidítések, mint pl. Magyarországé a .hu végződés.

A domain neveket regisztrálni kell. A domain nevek a regisztráció során hozzáadódnak egy nagy tartománynév-nyilvántartáshoz, és a webhellyel kapcsolatos információk – beleértve az internetes IP-címet is – egy DNS-kiszolgálón tárolódnak.

DNS az angol Domain Name System rövidítése, mely magyarul TartományNévRendszert jelent. A DNS-kiszolgáló felelős azért, hogy az interneten lévő összes többi számítógépet tájékoztassa a mi domain nevünkről és a webhelyünk címéről.

Domain vásárlás

Domain vásárlás során olyan szolgáltatót keressünk, ahol egyaránt van lehetőség tárhely szolgáltatás elérésére és domain vásárlásra is.

Ez egy igen kényelmes megoldás, hiszen így szinte azonnal hozzá lehet adni a domaint a tárhelyhez, nem beszélve arról, hogy ez lerövidíti az adminisztrációs folyamatokat is.

Ezekre érdemes figyelni domain vásárlás során:

 • Lehetőleg egy szolgáltatónál legyen a tárhely és a domain.
 • Ha van rá lehetőség, használjunk valamilyen releváns kulcsszót a domain névben.
 • Igyekezzünk könnyen olvasható, hallható és kiejthető domain nevet választani.
  • Minél egyszerűbb a domain név, annál könnyebben épül be majd a felhasználók emlékezetébe, illetve könnyebb lesz reklámozni szöveges, képes vagy akár rádiós hirdetésekben.
 • Kerüljük a többszörösen előforduló speciális karaktereket (pl.: kötőjel). Csak akkor használjuk őket, ha feltétlenül muszáj.
 • Legyen emlékezetes a domain név, igyekezzünk kreatívak lenni, de úgy, hogy az röviden és frappánsan releváns legyen a webhely témájához.
 • Figyeljünk arra is, hogy a domain végén a kiterjesztés megbízható legyen:
  • Nemzetközi domain végződés: .com, .net, .org, .edu
  • Nemzeti domain végződés: .hu, .au, .sk, .se, .si
  • Nem megbízható domain végződések: .info, .biz, .name
 • Talán ez egyértelmű, de ne használjunk obszcén vagy sértő kifejezéseket a domain névben.
 • Ha megtaláltuk a megfelelő domain nevet, vásároljunk meg néhány elgépelt verziót is, illetve ha később az emberek csúfnevet adnak neki, akkor azt is vegyük meg.
  • Példa: generator.hu, gerenator.hu, gwnerator.hu, generaator.hu

Domain kereső és Domain ellenőrzés

Vannak az interneten ingyenesen elérhető weboldalak, amelyeknek többek között van egy olyan funkcja, ahol egy mezőbe be lehet írni az általunk kitalált domain nevet, majd egy entert nyomva a rendszer kiadja, hogy foglalt-e a domain név vagy sem.

Ezzel órákat el lehet szórakozni, hiszen akár ihletet is kaphatunk egy teljesen más domain névre, ha az általunk kitalált szinte összes variánsa már foglalt a neten.

Viszont ne felejtsük el észben tartani a domain név választás során felsorolt néhány pontot, nehogy nehezen megjegyezhető vagy épp valamilyen bugyuta név mellett döntsünk csak azért, mert az első variáció már foglalt volt.

Domain tulajdonos lekérdezés

Főként akkor lehet szükség domain tulajdonos lekérdezésére, ha meg szeretnénk venni egy olyan domaint, ami már regisztrálva van.

Sokan csinálják azt, hogy megvesznek egy domaint például a nevükre (nagylajos.hu), de sosem használják, mert az életük úgy alakult, hogy nem lett rá szükségük. Ilyenkor kihasználatlanul csak le van foglalva a domain, a tulajdonos persze fizeti az árát, de igazából nem használja semmire. Azaz, valószínűleg hajlandó lesz eladni nekünk.

Magyarországi domain lekérdezése

Magyarországi domain tulajdonos lekérdezése aránylag egyszerűen történik, hiszen csak meg kell nézni a kérdéses domaint a Hivatalos .hu Domain Nyilvántartóban.

Itt megtaláljuk – cég esetén – a fontosabb céges elérhetőségi adatokat, illetve a rendszer kényelmes megoldást nyújt arra is, hogy felvegyük vele a kapcsolatot.

Természetes személy esetén már az adatvédelmi szabályok miatt nem látunk olyan sok adatot, de a rendszer így is felajánl két opciót; az “E-mail küldése az adminisztratív kapcsolattartónak”, illetve az “E-mail küldése a domain használónak”, hogy értesítsük a domain név tulajdonosát valahogy a vásárlási szándékunkról.

Nemzetközi domain lekérdezése

Számos weboldalon van lehetőség a nemzetközi domain nevek lekérdezésére, hasonlóképpen, ahogy a magyar oldalon is. Viszont itt fontos azt kiemelni, hogy vannak olyan adathalász weboldalak itt, amelyek eltárolják azokat a domain neveket, amelyekre rákerestünk, és kiderült róluk, hogy szabadok.

Azaz ez a webhely tudja, hogy érdekel minket a domain név. Erre reagálhat úgy, hogy szándékosan beregisztrálja, hogy utána borsos áron tudja nekünk eladni.

Ilyenkor érdemes ezt a Linux terminálban a whois programmal használni, hogy ne tudjon nyerészkedni rajtunk semmilyen nemzetközi cég.

Domain regisztráció

Magyarországi domain regisztráció

A regisztrációt számos szolgáltatónál megtehetjük, de mint a cikk elején említettük, érdemes ezt ott megtenni, ahol a tárhelyünk is lesz.

Ki kell tölteni egy űrlapot az adatainkkal, érvényesíteni kell, majd egy hetünk van arra, hogy kifizessük az árát, amely két évig lesz érvényes.

Ezután a domain igénylés a központi domain regisztrátorhoz (Hureg) megy tovább, akik leellenőrzik, hogy helyesek-e a megadott adatok, és azt is, hogy az igényelt domain megfelel-e a jogi kívánalmaknak. Ha probléma merül fel valamivel, akkor 15 napunk van, hogy kijavítsuk a hibát.

Ezután feltételesen bejegyzett státuszba kerül a domain, amely 8 napig tart, mely során már működik a domain. Aki be akar minket perelni amiatt, hogy neki több joga van a domain névre, annak most 8 napja van. Ilyen persze ritkán fordul elő, de azért nem árt tudni róla.

Nemzetközi domain regisztráció

Itt is hasonló a helyzet, mint az előző esetben, de persze nemzetközi szinten. Viszont itt csak egy évig lesz érvényes a regisztrációnk, így évente meg kell újítani a domain név tulajdonosi jogot.

Ez a szócikk a Domain és tárhely témához kapcsolódik.