A weboldal kora és a SEO

Amikor korról beszélünk az internetes megjelenéssel kapcsolatban, fontos tudni, hogy a domain minden esetben idősebb, mint a rá felkerülő weboldal. Hisz első körben megvásárlásra kerül a domain, majd valamikor – megtörténhet, hogy hónapok múlva – megépítésre kerül a weboldal is.

A weboldal korát onnan számoljuk, amikor a kereső letárolja a weboldal egyik oldalát, ez rendszerint a főoldal, hisz az épül meg legelőször, valamint a kereső robotok az indexelést is a főoldallal kezdik.

Már a domain név beregisztrálásakor érdemes némi tartalmat elhelyezni, még akkor is, ha nem a teljes weboldalt készítjük el azonnal. Erre azért van szükség, hogy a kereső letárolja, így némi előnyre tehetünk szert, hogy mire oldalt is elhelyezünk a domain alatt, akkor már legyen egy kis régiségünk a Google szemében. A domain kora tulajdonképpen csak 1,5-2 évig szempont, utána már nincs olyan nagy jelentősége a kornak.

Az új weboldalnál ki kell várni azt a néhány hónapot, amíg a Google érdemesnek találja arra, hogy látogatókat irányítson rá, addig is érdemes az oldallal dolgozni, mert minden perc befektetett pénz és energia megtérül idővel.

A weboldal építés ilyen tekintetben türelemmunka, ami ugyanúgy igaz az oldalon történő SEO munkákra is, legyen az linképítés vagy szövegírás.

Ugyanakkor fontos azt is figyelembe venni, hogy nem csak a domainnek, weboldalnak, hanem a weboldalon elhelyezett tartalomnak, egy-egy új aloldalnak is van életkor faktora. És bizony ez is számít a Google értékrendjében.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint amikor létrehozunk egy új aloldalt, azok még néhány hét elteltével sem kapnak Page Rank értéket, ugyanis ebben az esetben is el kell telnie néhány hónapnak, hogy a Google a teljes oldalt, és vele együtt az új tartalmat is letárolja. Amikor egy weboldal már kellően erős, meg van a kora is, akkor egy-egy új tartalom sokkal hamarabb fog megjelenni a találati listán is, mint egy most induló weboldal esetében.

A weboldal életkorának értékelése, a weboldal szerepeltetése a keresőben, nagyban függ attól, hogy milyen linkek mutatnak a weboldalra. A kezdeti időszakban elhelyezett linkek fontos részei a későbbi SEO munkáknak.

A friss linkek esetében is el kell telnie 1-2 hónapnak, ahhoz, hogy teljes mértékben számítson, erre a későbbi linképítés során is figyelni kell, mert minden egyes kihelyezett linknek be kell érnie, hogy hozzájáruljon a weboldal előre jutásához a keresőben. Minél régebbi egy weboldalunkra mutató hivatkozás, a Google annál inkább fog megbízni abban, és jó helyezéssel jutalmazza.