A YouTube marad a domináns videóforrás a Google találati listákon

Van egy amolyan elgondolás a szakmában, hogy a Google mindig a YouTube tartalmat részesíti előnyben más videóportálokkal szemben a találati listán.

Egy 2020 júliusában készült Wall Street Journal analízis azt találta, hogy a találati listán a Google nagyrészt a YouTube videókat helyezte előre, és a többi videóportál tartalma csak később jött.

Nem a Wall Street Journal csinált csak erről kimutatást. 2017-ben a Perficient Digital is tanulmányt végzett és azt találta, hogy a YouTube videók sokkal gyakrabban kerülnek be a Top10 találatba, mint más videóplatformok anyagai.

Hasonlóan rosszul szerepeltek azok a videók is, melyeket saját szervereken tároltak. A Perficient Digital ebben az évben készített egy folytató tanulmányt, mely úgy látszik, hogy ismét igazolta a jelenséget.

Na, de mit gondol erről a nagyfőnök?

A Google cáfol

A Google számos alkalommal cáfolta, hogy előnyben részesíteni a YouTube-ot más videótartalmi forrásokkal szemben.

A cégnél dolgozó Gary Illyes úgy kommentálta a dolgot, hogy a YouTube tartalmak azért szereznek jó pozíciókat, mert a platformon minden tartalom jól van optimalizálva SEO szempontból.

Említette azt is, hogy valószínűleg az oldalaik úgy vannak struktúrálva, hogy a Google azokat könnyen megérti és besorolja.

A Perficient Digital úgy találta, hogy 2020-ban is YouTube tartalmak dominálnak a találati listákon, habár arra is rávilágítottak, hogy a Google és a YouTube találati lista algoritmusai alapvetően különböznek.

A kutatás megvizsgálta a Google és a YouTube algoritmusait 6100 azonos lekérdezés segítségével mindkét oldalon. A cél az volt, hogy fény derüljön a YouTube lehetséges dominanciájára a Google SERP-ken belül, és hogy a videó találati lista rangsor hogyan változik a Google keresőben és a YouTube keresőben ugyanarra a keresésre.

A kutatás végül arra jutott, hogy a Google kereső és a YouTube keresője más algoritmusok alapján prezentál találatokat. A YouTube-ban rákerestek valamire, majd megnézték az első pár találatot.

Ezeknek kéne lennie a legrelevánsabbnak a keresésre. A Google-ban elvégezték ugyanezt a keresést, és a Google más YouTube videókat adott ki ugyanarra a keresésre top találatként.

A különbség a lekérdezések körülbelül 64%-ban jelentkezett. A kutató cég ezt annak tulajdonította, hogy a két platformon más a keresők szándéka és a pénzügyi stratégiák is eltérnek.

A YouTube körhinta

Amikor a Google-ben rákeresünk valamire, amire jó eséllyel videós anyag lesz a találat, akkor azok jellemzően körhinta nézetben (carousel), kiemelt snippet-ekben (featured snippets), vagy gazdag snippet-ekben (rich snippets) jelennek meg.

A kutatás azt találta, hogy a YouTube tartalmak főleg körhintában, és ritkán gazdag snippet-ekben jelennek meg, míg az egyéb fél által gyártott videós tartalmak főleg lejjebb, a szerves találatoknál jelennek meg.

Mindez azt jelenti, hogy a YouTube tartalmak egyből a keresők szeme elé kerülnek, míg az egyéb tartalmakért le kell görgetni.

A riválisok folyton kritizálják a Google-t amiatt, hogy „saját” anyagait előnyben részesíti és törekszik a monopóliumra. A verseny minden szférában éles, és a Google sem akar lemaradni.

A kérdés persze jogos lehet, hogy miért érdekel ez minket?

Nos, a videó formátum, mint reklám egy valamivel nehezebben előállítható tartalom. Kreativitást igényel és néha több pénzt is, ezért napjainkban is egy kevésbé kihasznált marketing eszköznek számít úgy, hogy a kereősoptimalizálás során szinte teljesen kiesik.

A Perficient Digital azzal zárta kutatását, hogy rávilágított arra a tendenciára, hogy az érdeklődő lekérdezésekre a videók gyakran jelennek meg az első találatok között.

Itt olyan keresésekre kell gondolni, ahol az emberek útmutatást keresnek valamire, meg akarják tudni, hogy valamit hogyan kell csinálni, továbbá értékeléseket és szórakozást keresnek.

Nem szabad viszont elfelejteni, hogy a videós tartalmak rangsorolásának két fő tényezője a lekérdezési relevancia és a linkek. A Perficient Digital sokszor megfigyelte, hogy gyengébb linkprofillal rendelkező videók jobb helyezést értek el a magasabb relevancia miatt.

YouTube SEO

Igen, jól olvastad a YouTube videók rangsorolásánál is ugyanúgy számítanak a linkek, mint bármely más tartalomnál, csak itt egy kicsit specifikusabb esettel állunk szemben, mert a relevancia az örök domináns faktor.

A YouTube videókat kétféleképpen lehet optimalizálni:

 • magára a YouTube keresőjére
 • a Google keresőjére

A YouTube SERP hasonlóan működik, mint a Google SERP, az organikus találatok előtt jelennek meg a hirdetések. Ahhoz, hogy megértsük a YouTube kereső működését, meg kell ismernünk a YouTube algoritmusának a működését, erről már bővebben is írtunk, javaslom az újraolvasását, mert ebben a kontextusban jobban érthető lesz.

Ám, mivel jól tudjuk, hogy ismétlés a tudás anyja, a főbb aspektusokat megemlítjük:

 • jól optimalizált címek, leírások és videós tartalmak
 • felhasználói elkötelezettség (user engagement), ez a lájkokból, megtekintésekből, és a kommentekből lesz nyílvánvaló az algoritmus számára

Ha 5 pontban kellene a legfontosabb YouTube SEO teendőket összefoglalni, akkor:

 • …mint bármilyen más webes tartalom esetén itt is kulcsszókutatással kezdd, majd ennek mentén építsd fel a videós tartalmakat, a kulcsszavakat ugyanis:
  • használnod kell: címben, a videó egyedi leírásában, a csatorna leírásában, sőt még a videós hanganyagban is, valamint a feltöltött fájl nevében
 • optimalizáld a csatorna oldalát és a lejátszási listát/listákat
 • gyárts vonzó videókat, miniatűrökkel, használj CC-t (closed capture-t)
 • használd ki a YouTube történetek (stories) és bejegyzések (posts) újításokat, írj egyedi, releváns, kulcsszóoptimalizált tartalmat
 • építs linkeket

Egyszóval, ha videóval is szeretnéd termékedet, szolgáltatásodat reklámozni a Google Ads, esetleg a Facebook hirdetés mellett/együtt, akkor a YouTube a legjobb platform. Habár a cég cáfolja a megkülönböztetést, a számok és az eredmények nem hazudnak.

Ha úgy érzed megkeresnél minket:

Inkább írok!
  Melyik szolgáltatásunk érdekel?
  Keresőoptimalizálás
  Facebook hirdetés
  Google Ads
  Pr cikkek, szövegírás
  Linképítés
  Weboldal készítés
  Webáruház készítés

  Kötelező jóváhagyni a Felhasználási feltételeket
  és az Adatkezelési tájékoztatót!

  Elolvastam, megértettem, elfogadom

  Please prove you are human by selecting the plane.