SEO szótár – IP cím

IP cím – valóban, ahogy a neve is sejteti ez egy cím, olyan mintha azt mondanánk Budapest, Fiastyúk utca 1-3 szám. Az IP vagyis Internet Protocol egy egyedi hálózati azonosító, amit a számítógépek egymás azonosítására használnak a hatalmas hálózaton.

A mai forgalomban lévő IP címek 32 bites egész számok, amelyeket négy darab egy bájtos (0-255 közé eső) ponttal elválasztott decimális számmal írunk le. Például: 92.87.166.48

Ez a cím mindmáig egyszerű és könnyű megoldása volt a számítógépek azonosításának, ám 2012-re egyszerűen elfogytak a kiosztható 32 bites IP címek blokkjai.

Erre természetesen a megfelelő szervek idejében felkészültek, és „hadrendbe” állították az új IPv6 szabványt, ami megoldotta a 32 bites IP címek nehézségeit, mivel az IPv6 verzió már 128 bites, leírásuk hexadecimális számokkal történik.

Ne feledjük, az internetre kapcsolt számítógépek megadják IP címüket minden egyes lekéréskor, amiből azonosítani lehet a gép lokális helyét, tulajdonosát, valamint az adott géppel végzett internetes tevékenységeket is.