SEO szótár – IP cím

Mi az IP cím?

Az IP az angol Internet Protocol rövidítése, mely magyarul Internetprotokollt jelent. Az IP az internet és az internet alapú hálózatok egyik esszenciális szabványa, mely segítségével tudnak kommunikálni az internetre kötött eszközök (számítógépek, hálózati eszközök, webkamerák, stb). Az IP határozza meg a hálózatra kötött eszközök közötti üzenetek felépítését, sorrendjét és egyéb tulajdonságait.

Mit jelent az IP cím?

Az IP cím egy numerikus címke, például a 192.168.1.1, amely olyan számítógépes hálózathoz csatlakozik, amely az IP-t használja a kommunikációhoz. A mai forgalomban lévő IP címek 32 bites egész számok, amelyeket négy darab egy bájtos (0-255 közé eső) ponttal elválasztott decimális számmal írunk le.

Ez a cím mindmáig egyszerű és könnyű megoldása volt a számítógépek azonosításának, ám 2012-re egyszerűen elfogytak a kiosztható 32 bites IP címek blokkjai.

Erre természetesen a megfelelő szervek idejében felkészültek, és „hadrendbe” állították az új IPv6 szabványt, ami megoldotta a 32 bites IP címek nehézségeit, mivel az IPv6 verzió már 128 bites, leírásuk hexadecimális számokkal történik.

Ne feledjük, az internetre kapcsolt számítógépek megadják IP címüket minden egyes lekéréskor, amiből azonosítani lehet a gép lokális helyét, tulajdonosát, valamint az adott géppel végzett internetes tevékenységeket is.

Mit csinál az IP cím?

Az IP címek azonosítják a helyi hálózaton vagy az interneten lévő eszközöket, és lehetővé teszik közöttük az adatátvitelt, amelyek helyinformációkat tartalmaznak úgy, hogy az eszközöket elérhetővé teszik az egyszerű kommunikáció érdekében.

Mire használjuk az IP címet?

 • Helymeghatározásra
 • A gazdagép vagy hálózati felület azonosítására

IP cím a gyakorlatban

Minden internetre vagy helyi hálózatra csatlakozó eszköz rendelkezik IP címmel. IP van például az okostelefonokban, az okostévékben, a bébi monitorokban, a termosztátban vagy az okos hangszórókban is. Az IP cím tehát egy olyan cím, amelyre az internetről lekért információ érkezik.

Például amikor keresünk valamit az interneten, akkor az IP címünk nélkül nem érkezne meg a lekérés, a kereső nem mutatna semmit sem.

IPv4 és IPv6

IPv4

Az IPv4 az angol Internet Protocol Version 4 rövidített alakja, mely magyarul Internetprotokoll 4-es verziót jelent. Az IPv4 az IP címet 32 bites számként határozza meg.

Az IPv4 esetén az IP cím egy 32 bites szám formájában jelenik meg, amely 4 ponttal elválasztott számból áll. Minden szám egy tizedesjegyet jelent egy 8 jegyű bináris szám vagy oktett esetében. Egy IPv4 címben mind a 4 szám 0 és 255 között van.

Példa: 172.16.254.1.

IPv6

Az IPv6-ra az internet növekedése és a rendelkezésre IPv4-címek kimerülése miatt volt szükség.

Az IPv6 az angol Internet Protocol Version 6 rövidített alakja, mely magyarul Internetprotokoll 6-os verziót jelent. Az IPv6 az IP címet 128 bites számként határozza meg.

Az IPv6 esetén az IP címben a címet 128 bitre vagy 16 oktettre növelték. Az IPv6-ot 8, 4 darab hexadecimális számjegyből álló készlet képviseli, ahol minden számkészlet kettősponttal van elválasztva, és tartalmazhat betűket és számjegyeket.

Példa: 2001:0DB8:AC10:0000:0011:AAAA:2C4A:FE01

IP cím kereső és IP cím lekérdezése

Egy weboldal IP címének a lekérdezése igen egyszerű, hiszen csak meg kell nyitnunk a terminált Windows, OS vagy Linux operációs rendszeren és beírni a ping szót, egy szóközt, utána pedig a weboldal URL-jét.

Így: ping seo101.hu

Saját IP cím

A saját IP cím lekérdezése még egyszerűbb, hiszen csak be kell írnunk angolul a Google-be a következő kérdést:

What’s my IP address? (Mi az IP címem?)

Ezután a Google kiadja a saját IP címünket.

IP cím elrejtése

Miért lehet szükség arra, hogy elrejtsük az IP címünket?

A jelenleg elérhető különféle technikák miatt a kibertámadók IP címeket céloznak meg, hogy valamilyen támadást indítsanak. Az IP címekkel kapcsolatos veszélyek az alábbiak lehetnek:

 • Online követés:
  • Az IP cím megszerzéséhez olyan tevékenységekből, mint a videojátékok, fórumokon és webhelyeken írt megjegyzések stb., segítségével rosszindulatú programokat vagy adathalász támadásokat küldhetnek az eszközre. Olyan is előfordul, hogy az adatainkat ellopják és hamis személyazonosság létrehozására használják, azaz a nevünkben csinálnak bűncselekményeket. 
 • Közösségi média felületekkel való visszaélés:
  • A támadók megtalálhatnak minket egy üzenetküldő alkalmazáson keresztül (pl.: Skype), és megkérhetnek minket az IP címünk felfedésére, hogy később valamilyen támadás áldozatai legyünk.
 • Földrajzi helymeghatározási adatokkal való visszaélés
  • A támadók földrajzi helymeghatározási technológia segítségével követik nyomon a tartózkodási helyünket.
 • Hálózat közvetlen megcélzása
  • A hálózat közvetlen megcélzása DDoS-támadások (Distributed Denial-of-Service – Elosztott SzolgáltatásMegtagadás) indításához is vezethet.
 • Eszköz feletti irányítás átvétele
  • Kényszerített csatlakozás a portokon keresztül egy eszköz átvételéhez.
 • Illegális letöltések
  • Illegális tartalom letöltése az IP címünkről.

 IP cím elrejtése

Jelenleg két módja van annak, ha általános felhasználóként el szeretnénk rejteni az IP címünket.

Használhatunk VPN-t

A VPN az angol Virtual Private Network rövidítése, mely magyarul Virtuális Magánhálózatot jelent. A VPN egy olyan mechanizmus, amely biztonságos kapcsolatot hoz létre egy eszköz és egy hálózat, vagy két hálózat között például a nyilvános internet segítségével.

A VPN lehetővé teszi, hogy adatokat küldjünk és fogadjunk nyilvános hálózatokon keresztül (pl.: internet) úgy, mintha a nyilvános hálózatok eszközei közvetlenül csatlakoznának a magánhálózathoz.

A VPN előnyei közé tartozik a biztonság, a dedikált kommunikációs vonalak költségeinek csökkentése, illetve a távoli dolgozók számára nyújtott nagyobb rugalmasság. A VPN-eket az internetes cenzúra megkerülésére is használják, hiszen így földrajzilag blokkolt webhelyeken is lehet böngészni.

Használhatunk proxy szervert

A proxy szerver használata egy közvetítő webszervert biztosít, amelyen keresztül a forgalom átirányításra kerül. Így a lekérésünk a proxyszerverhez irányítódik, amely kiértékeli a kérést, és végrehajtja a szükséges hálózati műveleteket.

A proxyszerver tehát az ügyfél nevében működik, amikor valamilyen szolgáltatást kér le, és potenciálisan elfedi a kérés valódi eredetét az erőforrás-szerver előtt, elfedi az eredeti IP címet, azaz a proxy szerver IP címét mutatja a miénk helyett.