IP cím

Domain és tárhely

Mi az IP cím?

Az IP az angol Internet Protocol rövidítése, mely magyarul Internetprotokollt jelent. Az IP az internet és az internet alapú hálózatok egyik esszenciális szabványa, mely segítségével tudnak kommunikálni az internetre kötött eszközök (számítógépek, hálózati eszközök, webkamerák, stb). Az IP határozza meg a hálózatra kötött eszközök közötti üzenetek felépítését, sorrendjét és egyéb tulajdonságait.

Az IP cím egy numerikus címke, például a 192.168.1.1, amely olyan számítógépes hálózathoz csatlakozik, amely az IP-t használja a kommunikációhoz. A mai forgalomban lévő IP címek 32 bites egész számok, amelyeket négy darab egy bájtos (0-255 közé eső) ponttal elválasztott decimális számmal írunk le.

Ez a cím mindmáig egyszerű és könnyű megoldása volt a számítógépek azonosításának, ám 2012-re egyszerűen elfogytak a kiosztható 32 bites IP címek blokkjai. Erre természetesen a megfelelő szervek idejében felkészültek, és „hadrendbe” állították az új IPv6 szabványt, ami megoldotta a 32 bites IP címek nehézségeit, mivel az IPv6 verzió már 128 bites, leírásuk hexadecimális számokkal történik. Ne feledjük, az internetre kapcsolt számítógépek megadják IP címüket minden egyes lekéréskor, amiből azonosítani lehet a gép lokális helyét, tulajdonosát, valamint az adott géppel végzett internetes tevékenységeket is.

Mit csinál az IP cím?

Az IP címek azonosítják a helyi hálózaton vagy az interneten lévő eszközöket, és lehetővé teszik közöttük az adatátvitelt, amelyek helyinformációkat tartalmaznak úgy, hogy az eszközöket elérhetővé teszik az egyszerű kommunikáció érdekében.

IP cím a gyakorlatban

Minden internetre vagy helyi hálózatra csatlakozó eszköz rendelkezik IP címmel. IP van például az okostelefonokban, az okostévékben, a bébi monitorokban, a termosztátban vagy az okos hangszórókban is. Az IP cím tehát egy olyan cím, amelyre az internetről lekért információ érkezik.

Például amikor keresünk valamit az interneten, akkor az IP címünk nélkül nem érkezne meg a lekérés, a kereső nem mutatna semmit sem.

Ez a szócikk a Domain és tárhely témához kapcsolódik.