A GWT és a SEO

A GWT nem más, mint a Google által ingyen biztosított Google Webmaster Tools, magyarul Google Webmester Eszközök. Tulajdonképpen egy olyan nagyszerű eszközről beszélhetünk, amit saját weboldalunkba tudunk integrálni, segítségével pedig oldalunk SEO hatékonyságát egyértelműen növelhetjük, hisz olyan információkat kapunk, ami ebben egyértelműen segítségünkre lesz.

A Google Webmester Eszközök különféle szolgáltatásokat biztosítanak, amivel átláthatóbbá, sikeresebbé tehetjük weboldalunkat.

SEO szempontból is hatékony szolgáltatások igazi kincsestárát sorolhatjuk fel:

–           a weboldalhoz tartozó oldaltérkép létrehozása, valamint folyamatos ellenőrzése,

–          követhetők a weboldalra mutató külső és belső hivatkozások, ami egyáltalán nem elhanyagolható a Google folyamatosan változó algoritmus rendszerének fényében,

–          beállíthatjuk a Google robotok látogatásainak gyakoriságát, ami szintén fontos tényezője lehet annak, hogy weboldalunkat miképp bírálja el a kereső. Ehhez különféle statisztikákat is lekérhetünk.

–          a robots.txt fájlt létrehozhatjuk a Webmester Eszközökben, valamint szükség esetén ellenőrizhetjük, szerkeszthetjük,

–          megjeleníthetők a weboldalra érkező látogatók kulcsszavas keresései, pontosan lehet követni, ki, milyen kulcsszó beírása után talált weboldalunkra. Külön listázhatjuk a hirdetési rendszerből és az organikus találatokból érkező látogatókat, valamint az átkattintási arányszámokat.

–          GWT alatt ellenőrizhetjük, hogy a Google miképp indexelte weboldalunkat, és hogy az indexelési folyamat során talált-e hibát? A SEO hatékonysága miatt ez szintén fontos lehet, hisz ebben az esetben a hiba kijavításával nő a weboldal Google szerinti pozitív megítélése.

–          meghatározhatjuk hogyan jelenjen meg weboldalunk a keresőben. Ezt a lépést gyakran elmulasztják a felhasználók, ami így a későbbiekben duplikált tartalmat generál, ugyanis a www nem más, mint a https aldomainje. Így, ha keresőoptimalizálás szempontból is hatékony és sikeres oldalt szeretnénk felépíteni, akkor az első lépés, hogy élünk a GWT adta hasonló lehetőségekkel. Gyakorlatilag azt is mondhatjuk, ha segítjük a Google „munkáját”, valamilyen szinten „ő” is segíteni fog weboldalunknak.

Weboldal készítők, webmesterek kifejezetten ajánlják a Webmester Eszközök használatát, amellett, hogy nevezhetjük a SEO egyik segédeszközének különféle statisztikák, elemzések készítésére is alkalmas, mindezt viszonylag egyszerű, felhasználói szintű tudással is menedzselhetjük.

Használatához mindössze nyilatkozni kell a domain tulajdonosi jogáról, ehhez az oldal gyökérkönyvtárában kell elhelyezni egy szövegfájlt.

A számtalan információ, ami a Webmester Eszközökben rendelkezésünkre áll segít teljes mértékben optimalizált és hibamentes weboldalt létrehozni, ez pedig a minden piaci szegmensben konkurenciával tűzdelt web világában óriási előnyt jelenthet.