Keresőoptimalizálás és WordPress tárhely szolgáltatók

Amikor az egyszerű felhasználó weboldalt szeretne létrehozni, ha nem kellőképpen jártas a témában, sok esetben gondot okozhat, hogy milyen motort is válasszon. Ugyanis ma már – ha sikeres weboldalt szeretnénk létrehozni – több feltételnek kell megfelelnie egyszerre. Elsősorban a látogatók és a kereső felé is olyan „külsőt” kell mutatnia, ami mindkét félnek használható. Ugyanis, bármilyen meglepő, de a kereső, a Google is használja weboldalunkat, időről időre feltérképezi, indexeli. A látogatók felé pedig fontos a könnyű kezelhetőség, átláthatóság, hogy szívesen visszatérjenek, olvassák, használják a tartalmat. Mostani írásunkban a WordPress tárhely lehetőségeit vettük górcső alá.

A WordPress tárhely szerepe a weboldal pozitív megítélésében

A WordPress  tárhely számtalan ok miatt lehet ideális választás, ha weboldalunkat később sikeresnek szeretnénk látni, ugyanis messzemenően alkalmas minden olyan feltétel megteremtésére, ami ahhoz szükséges, hogy a Google is pozitívan értékelje. Természetesen nem azt mondjuk, hogy más, hasonló honlap motorok, tárhelyek nem alkalmasak, ha a keresőmotor-optimalizálás (SEO) kerül terítékre – szó sincs erről, csupán egy alternatíva, ha most szeretne weboldalt építeni, vagy a meglévővel nem elégedett.

A keresőoptimalizálás mellett a WordPress weboldalaknak számtalan előnyei vannak, amit érdemes megismerni. Tulajdonképpen egy ingyenes blog szoftverről beszélünk, aminek a felhasználási területe nagyon széles. Az egyszerű weboldaltól kezdve, komolyabb több aloldalt magába foglaló komplex portált is felépíthetünk a WordPress segítségével.

Az alapjáraton ingyenes, bárki számára hozzáférhető WordPresshez számtalan ingyenes sablon található, de emellett vásárolni is lehet, ha valaki egyedi weboldalt szeretne.  Ha ez sem elég, akkor akár a régi weboldal designjára el is készítjük a megfelelő sablont.

Legjobb WordPress tárhelyek – célkeresztben a személyre szabhatóság

Keresőoptimalizálás szempontjából kiemelten előnyös lehet a WordPress tárhely, ha nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni arra, hogy weboldalunkon mindig friss tartalom legyen, és ha emellett fontosnak tartjuk az interaktivitást, a hozzászólásokat engedélyezhetjük, de akár le is tilthatjuk.

Amennyiben nem csak egyszerű weboldalt, hanem webáruházat szeretnénk, a Woocommerce nevű bővítménnyel profi webshopot készíthetünk WordPress alá, garantáltan tetszeni fog a látogatóknak, vásárlóknak is.

Ugyanakkor attól sem kell tartanunk, hogy a WordPress tárhely és weboldal esetében a keresőoptimalizálás nem eléggé hatékony!

A WP weboldalam előnyeiről:

–          keresőbarát URL-eket generálhatunk, ami elengedhetetlen feltétele a sikeres keresőoptimalizálásnak

–          tartalomfejlesztésre kifejezetten alkalmas, ha webáruházat üzemeltetünk, a keresőoptimalizálás szempontjából hasznos blogot is hozzákapcsolhatunk

–          különböző SEO bővítményeket tölthetünk le, ami nagyban segíti a keresőoptimalizálást, például nagyon jól használható az All in On SEO Pack vagy  a Yoast féle SEO bővítmény

–          beállíthatunk meta leírásokat (Meta címke, Meta leírás), kulcsszavakat az adott WordPress weboldal számára

–          a címkék megléte kiemelten fontos a keresőoptimalizálásban, és a WordPress erre a legalkalmasabb

–          az Akismet spam modul a WordPress telepítésével együtt települ, és sikeresen megakadályozza a spam robotok ténykedését, a felhasználónak már csak aktiválni kell

–          emellett számtalan olyan bővítményt lehet hozzá ingyen kapni vagy vásárolni, amellyel még sikeresebbé tehetjük WordPress weboldalunkat

A WP a mobilbarát weboldal támogatásában is élenjár. A legtöbb WordPress téma és sablon reszponzív kialakítással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy automatikusan alkalmazkodik a különböző eszközök képernyőméretéhez, legyen az asztali számítógép, táblagép vagy okostelefon. Emellett számos bővítmény és eszköz áll rendelkezésre, amelyek segítenek optimalizálni a webhely mobilbarát működését.

Ha most szeretne tárhelyet választani, érdemes elgondolkodni a WordPress tárhely előnyein, főképp azért, mert ma már nem csak a több százezer forint fejlesztésű  weboldalak lehetnek sikeresek!

Válasszunk körültekintően wordpress tárhelyet!

A következőkeben néhány mondat erejéig átrágjuk magunkat azon az összetett és komplex kérdéseken, ami a WP tárhelyre, illetve annak kiválasztására vonatkoznak.

Mennyi az annyi, avagy webtárhely méretek

Egy kisebb weboldalhoz általában 100-500 MB tárhely is elegendő, míg egy kisebb webáruházhoz átlagosan 2-4 GB tárhely szükséges. Előzetesen érdemes megérdeklődni azt is, milyen lehetőségek vannak a tárhely bővítésére, ha a termékszám növekszik.

Ingyenes WordPress tárhelyszolgáltató vagy sem? 

A tárhely árának nem szabad túl olcsónak lennie; a minimum ár 12.000-20.000 Ft körül van. Érdemes egy versenyképes árat megfizetni, mert a túl olcsó szolgáltatók gyakran kevésbé tapasztalt szakembereket alkalmaznak. A megfelelő tárhelyszolgáltatás minősége kulcsfontosságú lehet a vállalkozásunk sikeréhez, ezért nem érdemes spórolni ezen.

Az adatbázis mennyisége és mérete

Az adatbázis mérete általában 40-200 MB között elegendő. Többségében egy adatbázis is elég, de a biztonság érdekében jó, ha van lehetőség több adatbázis használatára. Ha egy cég nagy adatbázisokat kezel és mindezt napi szinten, fontos megérdeklődni, hogy a szerver hogyan tudja ezt zavartalanul, zökkenőmentesen kiszolgálni. Az adatbázisok gyors hozzáférése és szerkesztése alapvető fontosságú, mivel a lassú teljesítmény akadályozhatja az optimális munkavégzést.

A szerver reagálási idejéről

A szerver reagálási ideje lehetőleg kevesebb legyen, mint 1 másodperc. A gyors tárhely alapvető követelmény, mivel 2024-ben már egyetlen vállalat sem engedheti meg magának, hogy megvárakoztassa a felhasználóit; a lassú oldalak látogatói gyorsan a konkurenciához pártolnak. Ha olcsó tárhelyszolgáltatót választunk, és a szerver túlterhelt más ügyfelek miatt, az a mi webáruházunk konverziós arányát és profitját is negatívan befolyásolja.

Az e-mail fiókok és FTP felhasználók számáról 

Ideális esetben korlátlan számú e-mail fiók és FTP felhasználó legyen elérhető, mert sosem lehet tudni, milyen gyorsan fejlődik egy cég. Egy kisvállalkozás számára általában elegendő, ha a tárhelyszolgáltató legalább 10 e-mail fiókot biztosít. Hosszú távon azonban a legjobb megoldás az, ha nincs meghatározva a maximum szám, így a növekedés akadálytalan lehet.

Hogyan kezeli a hosting a biztonsági mentéseket?

A biztonsági mentés kérdése bizony kardinális! A választás előtt tisztázzuk, hogy a tárhelyszolgáltató hány napra visszamenőleg készít biztonsági mentéseket. Továbbá érdeklődjük meg, hogy a biztonsági mentéseket külön szerveren tárolják-e. Ha nem, azonnal keressünk más szolgáltatót, mert egyetlen hiba az egész honlapunkat és az e-maileket is veszélyeztetheti. Mivel a biztonsági mentések időintervallumai vállalkozásonként változnak, kérdezzük meg, milyen konstrukciókat kínálnak, és a mi esetünkben mit javasolnak.

Mi az az SSL tanúsítvány és miért fontos, hogy legyen ilyenünk?

Az SSL tanúsítvány (Secure Sockets Layer) egy digitális tanúsítvány, amely hitelesíti egy weboldal identitását és titkosítja a szerver és a felhasználók közötti adatforgalmat. Az SSL biztosítja, hogy az érzékeny információk, például személyes adatok, jelszavak és hitelkártya adatok biztonságosan kerüljenek továbbításra. Amikor egy weboldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, a webcím „https://” előtaggal jelenik meg, és gyakran egy lakat ikon is látható a böngésző címsorában, jelezve, hogy a kapcsolat biztonságos. A kérdésere tehát, hogy kell-e szereznünk SSL tanúsítványt, a válasz egyszerű: abszolút!

Ezekkel érdemes még tisztában lenned a téma kapcsán:

Mi az woocommerce és miért érdemes megfontolni az alkalmazását?

A WooCommerce egy nyílt forráskódú e-kereskedelmi platform a WordPress számára. Lehetővé teszi, hogy bármilyen WordPress weboldalt könnyen online áruházzá alakítsunk, ahol termékeket és szolgáltatásokat lehet értékesíteni. A WooCommerce számos testreszabási lehetőséget, fizetési integrációt, szállítási beállítást és egyéb hasznos e-kereskedelmi funkciót kínál, így rugalmas megoldást nyújt a különböző méretű vállalkozások számára.

Mi az a cache?

A cache egy ideiglenes tároló, amely gyakran használt adatokat tartalmaz annak érdekében, hogy gyorsabb hozzáférést biztosítson ezekhez az adatokhoz a jövőbeni kérések során. Használatával csökkenthető az adatokhoz való hozzáférés ideje, mivel az adatok a gyorsabb elérési idejű cache-ben találhatók meg, nem pedig az eredeti, lassabb tárolóhelyen. Alkalmazható különböző szinteken, például a böngészőkben, szervereken és alkalmazásokban is.

Domain és WP tárhely kapcsolata

Ahhoz, hogy a weboldal működjön, a domain nevet össze kell kapcsolni a WordPress tárhellyel, így a látogatók a domain beírásával elérhetik a weboldal tartalmát, amely a tárhelyen található. Domain név választásakor fontos, hogy könnyen megjegyezhető, rövid és egyszerű legyen. A név legyen releváns a vállalkozás vagy a weboldal témája szempontjából, és lehetőség szerint tartalmazzon kulcsszavakat. Kerüljük a bonyolult szavakat és a speciális karaktereket. Ellenőrizzük, hogy a választott név elérhető-e, és igyekezzünk olyan végződést választani (.com, .hu, stb.), amely a célközönségünk számára ismerős és megbízható.

SSD és PHP – hogyan kapcsolódnak ezek a Wp tárhely választáshoz?

Az SSD alapú tárhely gyorsabb adatolvasási és írási sebességet biztosít, ami javítja a WordPress weboldal teljesítményét és betöltési idejét (betöltési sebesség). A PHP, mint a WordPress alapvető programozási nyelve, lehetővé teszi a dinamikus weboldal funkciók működését. Egy jó minőségű WordPress tárhely gyors SSD-meghajtókat és naprakész PHP verzió lehetőségét kínálja, hogy biztosítsa a weboldal gyors, megbízható működését, tulajdonképpen professzionális mivoltát.

cPanel – a kezdők legjobb barátja

A cPanel egy népszerű webtárhely-kezelő felület, amely megkönnyíti a WordPress tárhely adminisztrációját. Segítségével könnyedén telepítheted a WordPress-t egy kattintással, kezelheted a weboldal fájljait, e-mail fiókokat hozhatsz létre, adatbázisokat kezelhetsz, és biztonsági mentéseket készíthetsz. Intuitív felülete és számos automatizált funkciója megkönnyíti a weboldal adminisztrációját, így gyorsan és hatékonyan tudod kezelni a WordPress tárhelyet.

Mi az a VPS?

A VPS (Virtual Private Server) egy virtuális szerver, amely egy fizikai szerveren belül működik, de különálló és független egységként viselkedik. A VPS megosztja a fizikai szerver erőforrásait több felhasználó között, de minden felhasználónak saját dedikált erőforrásai (RAM, CPU, tárhely) vannak, és teljes hozzáférése van a szerver konfigurációjához. Ez több szabadságot és rugalmasságot biztosít, mint a hagyományos megosztott tárhely, és ideális választás azoknak a weboldalaknak vagy alkalmazásoknak, amelyeknek nagyobb teljesítményre és testreszabhatóságra van szükségük.

Ha elérhető árú, gyors, rekord idő alatt elkészülő WordPress alapú weboldalt szeretnél, keress bennünket!

WordPress telepítés, tárhely szolgáltatás kiválasztása, kezelése, wordpress weboldalak keresőoptimalizálása, hosting csomagok közötti kiigazodás, keresőoptimalizálás lépésről lépésre – segítünk mindenben! Ha SEO tanácsadás az, ami érdekel, keress bennünket bátran!

Q & A

Melyik a legjobb WordPress tárhely?
Néhány kiváló WordPress tárhely: Bluehost, SiteGround és A2 Hosting.
Ingyenes a WordPress tárhelye?
A WordPress.com ingyenes tárhelyet kínál, amely tartalmaz egy WordPress aldomain-t, alapvető témákat és bővítményeket, de korlátozott testreszabási lehetőségekkel és hirdetésekkel.
A WordPress kínál tárhelyszolgáltatást?
Igen, a WordPress.com kínál tárhelyszolgáltatást, beleértve ingyenes és fizetős csomagokat is.
Mennyit kell fizetnem a WordPress tárhelyért?
A WordPress.com tárhelycsomagok ára 12.000-20.000 Ft között mozog, a választott csomagtól függően.