Ékezetes domainek és SEO

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az ékezetes domainek, mint jelenség leginkább a magyar nyelvterületre jellemzőek, mert viszonylag kevés olyan latin ABC-t használó nyelv van a világon, ami ékezeteket használ olyan mennyiségben, mint a magyar.

Magyarországon 2004 tavaszától lehet ékezetes domaint regisztrálni, az azóta eltelt majd tíz évben gombamód szaporodtak el az ékezetes elérhetőségű weboldalak.

Érdemes megvizsgálni, hogy SEO szempontjából, mennyire optimális az ékezetes „elérhetőséget” választani.

Technikai szempontból egyáltalán nem kell tartanunk semmitől, mert a Google kezeli az ékezetes karaktereket, s ha a domain név megegyezik, a legfontosabb kulcsszavunkkal esély van rá, hogy a találati listában is jobban szerepel majd az oldal. Az esély pedig a körültekintő keresőoptimalizálással fokozottan nőhet.

A modern böngészők jól kezelik az ékezetes karaktereket, és úgyis látjuk őket, ahogy kell, ám ennek ellenére csak egy kódolt domain nevet kapunk.  Például az ékezetes.hu domain név valójában: xn--kezetes-9xa.hu, ami amellett, hogy nehezen megjegyezhető, figyelni kell arra, hogy a linképítés során is ezt a kódolt formát használjuk.

Ha Ön mégis ragaszkodik az ékezetes domainhez, viszonylag egyszerű és biztos megoldás, ha egyszerre foglalja le az ékezet nélküli és az ékezetes változatot is.

Itt fontos előre gondolkodni és megvizsgálni, hogy szabad-e az ékezet nélküli változat, mert megtörténhet, hogy beregisztrálja az ékezetes domaint, ám az ékezet nélküli már foglalt, így jó eséllyel ajándékozhatja meg a konkurenciát látogatóval. Tény, hogy az internetezők nagy száma még ma is először az ékezet nélküli változattal keresi a weboldalakat.

Amennyiben mégis szabad mindkét változat akkor a látogatóvesztés úgy kerülhető el, ha az ékezet nélküli domaint átirányítjuk az ékezetes változatra, egy https 301-es átirányítással. A linképítés ebben az esetben mindig arra az oldalra történik, amelyiken tartalom van, vagyis az ékezetes változatra.

Ékezetes domain választásakor érdemes tehát mérlegelni, előnyök és hátrányok tekintetében annak ellenére, hogy a trend az ezeknek a domaineknek a szaporodását mutatja.

Egyik eredményes pozitívuma lehet az ékezetes domaineknek nagy versenyek esetén, ahol az ékezet nélküli erős kulcsszavak már foglaltak hasonló, ékezetes domain névvel beszállni a virtuális küzdőtérre.