SEO szempontból érdemes-e aldomaint használni?

Egyik fontos kérdése a SEO-nak, hogy egy meglévő domainhez állítsunk-e be aldomaint vagy sem. Hogy miért? Mert tisztában kell lenni azzal, hogy az aldomain keresőoptimalizálás szempontból külön domainnek számít, így az aldomain vagy aldomainek linképítésével is külön kell majd foglalkozni.

De ne siessünk ennyire előre, tisztázzuk magát a fogalmat, mit jelent az aldomain?

Az aldomain hasonlóan a domainhez olyan webes elérhetőség, amit egy már meglévő felső szintű domain alá tudunk beállítani. A felső szintű domaint nevezhetjük még fődomainnek is.

Aldomain

Tehát, ha a domain neved cegem.hu, az aldomain így nézhet ki: termekem.cegem.hu. Az aldomain egyik előnye lehet adminisztrációs és költség szempontból, hogy nem kell külön regisztrálni, csupán a tárhely szolgáltatónál kell beállítani, valamint a DNS szerveren.

Másik előnye lehet még, hogy nem kell ugyanarra a szerverre mutatnia, ahol a fődomain van, tetszőleges szerverre is irányíthatjuk.

Visszatérve eredeti kérdésünkhöz, SEO szempontból akkor éri meg, akkor érdemes aldomaint létrehozni, ha olyan elkülöníthető témakörrel rendelkezünk, ami úgymond „kitölti” az aldomaint, jól leírható, kiemelten fontos.

Az sem ritka, hogy egy aldomain sokkal erősebb, mint maga a felső szintű domain, ez leginkább akkor fordul elő, ha az aldomain minden egyes aloldala egységesen ugyanarról a témáról szól. Mert mindegyik aloldal egy témára erősíti az aldomaint.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden témára, minden szolgáltatásra előnyös, ha külön aldomaint használunk. Meg kell találni azt az arany középutat, hogy mi az, ami aloldalakon jelenjen meg, mi az, amire érdemes aldomaint használni. Kiváló és egyszerű megoldás, ha aldomaint használsz arra, hogy témába vágó hivatkozásokat helyezz el az oldalon.

Ha olyan céged van, amely több szolgáltatást kínál, és a weboldal felépítését úgy képzeled el, hogy minden szolgáltatás kap egy külön oldalt, azokat például nem érdemes külön aldomainekre helyezni.

Egyik gyakori hiba, amit elkövethetnek a weboldal tulajdonosok, amikor www-vel és nélküle is működik az oldaluk, vagyis a cegem.hu és www.cegem.hu  is megjelenik. Mivel a www.cegem.hu a cegem.hu domain egy aldomainje, s mivel mindkettőn ugyanaz a tartalom jelenik meg, így az már duplikációnak is számít a Google „szemében.”

Ezért mi a SEO munkák megkezdésekor a weboldalakat ezen szempontok alapján is átvizsgáljuk!

Keress meg bennünket, ha SEO-ra, weboldal készítésre, vagy mindkettőre van szükséged, szívesen segítünk!

Ha úgy érzed megkeresnél minket:

Inkább írok!
  Melyik szolgáltatásunk érdekel?
  Keresőoptimalizálás
  Facebook hirdetés
  Google Ads
  Pr cikkek, szövegírás
  Linképítés
  Weboldal készítés
  Webáruház készítés

  Kötelező jóváhagyni a Felhasználási feltételeket
  és az Adatkezelési tájékoztatót!

  Elolvastam, megértettem, elfogadom

  Please prove you are human by selecting the cup.