SEO és htaccess

Tárhely választásnál egyik legfontosabb kritérium, hogy van-e lehetőség .htaccess futtatására. Amennyiben nincs, azzal nagyságrendekkel hátrányba kerülünk, és a tárhely szerveri beállításaihoz lesz kötve weboldalunk, ami a későbbi SEO munkákat nagyon megnehezítheti.

De miért is van ekkora jelentősége ennek a bűvös szónak?

Az Apache szerverek esetén, ha engedélyezve van az egyéni .htaccess futtatási lehetőség, akkor ezzel a szerver alapbeállításait felül tudjuk írni.
Mivel a .htaccess állomány egy olyan szöveges fájl, amelyben parancsok, beállítások találhatók, ezt mindig abba a könyvtárba kell feltöltenünk, amelyre érvényesíteni akarjuk. Ha az egész weboldalunkon egyéni beállításainkat akarjuk érvényesíteni, weboldalunk főkönyvtárába töltsük fel az állományt.

Érdemes tudni, hogy a .htaccess-el óvatosan kell bánni, elég néhány hiba és weboldalunk elérhetetlen lesz, ugyanakkor számtalan olyan helyzetet tudunk vele kezelni, ami ahhoz kell, hogy weboldalunk ne hibásan jelenjen meg.

Viszonylag gyakran előfordulhat az az eset, hogy a készülő weboldal egy könyvtárában, de még a főkönyvtárban sem található az index.html vagy az index.php fájl. Ebben az esetben a látogató vagy 403-as hibát lát, vagy a szerver nemes egyszerűséggel kilistázza könyvtárban található fájlokat, ez többszörösen nem szerencsés, egyrészt tartalmunkat ellophatják, vagy az információk tudatában kárt tehetnek weboldalunkban.

Van viszont erre egy egyszerű .htaccess parancs, amivel az ilyen jellegű amatőr hibát megelőzhetjük, egyszerűen letilthatjuk a könyvtár megjelenését.

Emellett a .htaccess olyan szerver által generált hibákra is megoldással szolgál, amit ellenkező esetben nem tudnánk egyedileg orvosolni, hanem a szerver beállításai lennének érvényesek egész weboldalunkra.

Nézzük át a leggyakoribb hibákat, amivel általában a látogatók találkoznak a weboldalakon, ami .htaccess használatával elkerülhető, és nem utolsó sorban megfigyelhetjük, hogy ezek a hibák az oldalra nézve mennyire káros hatással vannak:

1. 404-es hiba – File Not Found, vagyis a keresett oldal nem található – a leggyakoribb hibák egyike, amit a Google a legkevésbé tolerál.

2. 500-as hiba – Internal Server Error – vagyis a szerver belső hibát okozott, ez lehet az oldalt generáló script hibája, de tény, hogy a Google robotjai, ha gyakran futnak ebbe a hibába, könnyen kitilthatják az oldalt a találatok közül, nem beszélve a látogató vesztésről.

3. 403-as hiba – Forbidden, vagyis létezik az oldal, de a felhasználónak nincs joga megtekinteni, ez a róka fogta csuka esete. Fentebb említettük, hogy .htaccess-el le lehet tiltani a könyvtár vagy a fájlok megjelenését, amennyiben nincs index.html, vagy index.php fájlunk. Ekkor kapjuk ezt a hibát, ami ebben az esetben szintén káros, hisz egy tiltott oldalra érve a felhasználó, és a Google robotok is tovább állnak.

A .htaccess használatával az említett hibák fellépése esetén, a weboldal egy megfelelő oldala fog megjelenni, amire bármilyen tartalom megjeleníthető.

A .htaccess egyik hatalmas lehetősége a szerver szintjén történő átirányítás, amivel gyakorlatilag csodákra vagyunk képesek.

Szerver szinten akár másik weboldalra is át tudunk irányítani, vagy egy fizikailag nem létező fájl helyett a szerver egy másik fájlt mutat a látogatónak, annak ellenére, hogy ő továbbra is a hivatkozott url-t látja.

Természetesen a különféle beállítások szerverfüggők lehetnek, ám a legtöbb ingyenes tárhelyen nem lehet saját .htaccess fájlt feltölteni.

A SEO-hoz nem szükséges bonyolult .htaccess parancsokat, szabályokat megalkotni, elég, ha az url-eket a megfelelő szabályokkal felismertetjük, és helyes feldolgozó oldalra irányítjuk a kérést.

Keresőoptimalizálásra van szükséged? Keress meg!
  Melyik szolgáltatásunk érdekel?
  Keresőoptimalizálás
  Facebook hirdetés
  Google Ads
  Pr cikkek, szövegírás
  Linképítés
  Weboldal készítés
  Webáruház készítés

  Kötelező jóváhagyni a Felhasználási feltételeket
  és az Adatkezelési tájékoztatót!

  Elolvastam, megértettem, elfogadom

  Please prove you are human by selecting the star.