Google algoritmus frissítések 2024. március – Mi fog történni?

Bombaként robbant a hír, hogy a Google bejelentette, a keresési eredmények javítása érdekében újabb algoritmus frissítést vezet be. Ugyanakkor a mostani egy, a szokásos frissítésekhez képest jóval nagyobb frissítési csomagot jelent, ami a Core Update (alap algoritmus frissítés) mellett erős spam szűrést is ígér, de nem hagyja figyelmen kívül az AI-val írt tartalmakat (hasznos tartalom frissítés), ahogy az újra regisztrált domaineket sem.

A hivatalos információk szerint az algoritmus lefutásáig a „nem hasznos” tartalmak 40%-al fognak csökkenni, ami a gyakorlatban egy hónapot jelent.

Mi a márciusi Google frissítés célja?

Az évek alatt már megszokhattuk, hogy a Google a keresési eredményeinek javítása érdekében folyamatosan frissíti az algoritmusait. Ezek a frissítések minden esetben a jobb felhasználói élményt és a visszaélések kiszűrését célozzák, több kevesebb sikerrel.

Nincs ez másként most sem, azonban a frissítés mértéke soha nem látott változásokat eredményezhet. Jól mutatja ezt a mostani frissítés összetettsége is. A hagyományos frissítéseknél jóval komplexebb csomagot várhatunk a következő hónapban és SEO szakember legyen a talpán, aki pontosan ki tudja mérni, hogy egy adott oldalnál a helyezések változása az algoritmus melyik részének eredménye.

Valóban nagyobb lesz ez a Google algoritmus frissítés, mint a korábbiak?

A Google hivatalos információi alapján egyértelműen! Jóval kiterjedtebb frissítések várhatóak az alap-algoritmus frissítés esetén is és e mellé csapódik még a spam algoritmus frissítés, valamint a Helpful Content algoritmus is. Utóbbi a továbbiakban beépül majd az alapvető rangsorolási tényezők közé, ami még komplexebbé teszi a mostani helyzetet.

Nyugodtan elmondhatjuk, hogy ekkora mértékű frissítésre még nem volt példa a Google történetében, tehát érdemes erősen figyelni a helyezéseket a következő pár hétben, mert lesznek meglepetések! Nézzük meg a bejelentés részleteit: 

Vadonatúj spam szabályok, irányelvek

Erős frissítés ígérkezik a spam témakörben, mely szerint a Google komoly lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy szűrje azokat az oldalakat, amelyek valamilyen manipulációs technikával próbálnak jó helyezéseket elérni a találati listán. Itt valószínűleg elsősorban a legalacsonyabb minőségű tartalmakra fog a frissítés koncentrálni és a célja az lesz, hogy ezeket eltávolítsa a találati listájáról.

A Google megfogalmazásában ez így hangzott:

„This will allow us to take action on more types of content with little to no value created at scale, like pages that pretend to have answers to popular searches but fail to deliver helpful content.”

Máris vége az AI-val írt oldalaknak? 

A Google bejelentésének fontos része, hogy erős szűrést fognak alkalmazni a fent említett alacsony minőségű tartalmak kapcsán. Ez azokra a tartalmakra is vonatkozik, amelyeket nagy mennyiségben, automatikus eszközökkel állítanak elő. 

Bizonyára a Google is felismerte, hogy a gombamód szaporodó AI szövegíró eszközök ellen a lehető leggyorsabban fel kell lépnie, ha valóban minőségi találati listát szeretne a felhasználók elé tárni. Ennek megfelelően komoly változások várhatók azoknál az oldalaknál, amelyeknél egyértelműen nagy mennyiségű, kevésbé értékes, vagy teljesen értéktelen tartalmak születtek.

A Google hivatalos bejelentésében említi azokat az oldalakat, amelyek választ kínálnak valamilyen konkrét kérdésre, de valójában semmilyen választ nem adnak a felhasználónak.

Ezen a ponton fontos megemlíteni azt is, hogy a frissítés nem csupán az AI-val írt tartalmakat célozza. Ezek a tartalmak lehetnek ember, vagy ember és AI kombinációjával írt tartalmak is. Inkább a nagy mennyiségen van a hangsúly és az alacsony minőségen.

Erős változások a Core Update-ben is

A core frissítés az alapvető rangsorolási tényezőket hivatott időről időre javítani a jobb felhasználói élmény érdekében. Most sincs ez másként, azonban a Google szerint is jóval erősebb lesz ez a frissítés a korábbakhoz képest.

Ebben az esetben az a cél, hogy a nem hasznos, vagy nem eredeti tartalmak szűrése jóval erősebb legyen a találati listán.

A Google kitér arra is, hogy erős szűrés várható azoknál az oldalaknál, amik kifejezetten a keresőmotorok számára készültek és nem a felhasználók valós igényeit elégítik ki. Szerintük ez a gyakorlatban 40%-kal csökkenti majd az olyan tartalmak megjelenítését a SERP-ben, amik alacsony minőségűek, vagy nem eredeti tartalmak.

A Google szájából ez így hangzott:

“We believe these updates will reduce the amount of low-quality content in Search and send more traffic to helpful and high-quality sites. Based on our evaluations, we expect that the combination of this update and our previous efforts will collectively reduce low-quality, unoriginal content in search results by 40%.”

Mi lesz az újraregisztrált domaines oldalakkal?

Magyarországon nagyon erős hagyománya van a lejárt domainek megvásárlásának és azok feljavításának. Bejelentésében a Google kitért ezekre az oldalakra is és egyértelműen spamként jelölte meg őket.

Persze itt is fontos látni, hogy azokról az oldalakról van szó, amelyek alacsony minőségű tartalmat állítanak elő, tehát korai lenne a hazai prémium link piacot temetni, ami már sok éve nagyon stabil SEO erőforrást jelent a weboldal tulajdonosok számára.

Az viszont biztos, hogy nagyon komoly változások várhatóak ezen a szinten is, így érdemes követni az eseményeket.

Mi várható tehát? 

Az biztos, hogy a következő hónapban erősen kell figyelnie a helyezéseket mindenkinek. Sajnos megszoktuk, hogy a Google algoritmus frissítések sok esetben okoznak meglepetéseket és olyan oldalak helyezései is komoly mozgásba kezdenek, akiket érdemben egyik része sem kellene érintsen a frissítésnek. Nem kell tehát azonnal megijedni, mert hasonló ingadozásokra volt már sokszor példa és a jövőben is lesz.

Az viszont biztos, hogy a Google új algoritmus frissítései erős hatással lehetnek az AI-val írt szövegekre, ami már várható volt.

A Google szerint a frissítések egymást támogatva fognak dolgozni, ami végeredményben jobb felhasználói élményt és sokkal hasznosabb találati listát eredményez majd. Reméljük, hogy ez valóban így lesz. Addig is árgus szemekkel figyeljük az aktualitásokat!

A Google hivatalos tájékoztatatását az algoritmus frissítésről itt érheted el.