Google webmester használata a keresőoptimalizálásban

Google Webmester (2015.05.20 – tól Search Console) olyan eszköz, amellyel megismerhetőek weboldalunk hibái. Megtudhatjuk, hogyan szerepel az oldalunk a Google találati listáin, milyen linkek mutatnak az oldalunkra, hány aloldalunkat tart nyilván a Google az indexében, milyen aloldalak nem találhatók, milyen HTML hibái vannak a weboldalunknak, és még rengeteg más információt, amelyek a keresőoptimalizálás és a weboldalunk sikeres működtetéséhez fontosak.

És még van egy nagyon nagy előnye a Google Webmester használatának: a Google Analytics egy ideje már nem tudja megjeleníteni, milyen kulcsszóra érkeznek a Google keresőjéből a látogatók az oldalunkra, helyette csak egy „not provided” kifejezést találunk a statisztikában, ezzel megnehezítve a SEO tevékenységünket. A Google Webmestereszközök keresési lekérdezések jelentésében megtalálhatjuk azokat a kifejezéseket, amelyekre megjelent a weboldalunk az adott időszakban és ebből következtetni tudunk, milyen kulcsszavakra érkeztek a látogatóink. Itt egyébként arról is képet kaphatunk, egyes kulcsszavakra milyen pozícióban van a webhelyünk a találati listán, bár ezek nem pontos adatok, nagyságrendekre elég jól használhatóak.

Webmestereszközök fiókot ezen a címen tudunk létrehozni: https://www.google.com/webmasters/tools

A létrehozásához szükségünk lesz egy Google fiókra. Ha van Gmail címünk, az email címünkkel és a hozzá tartozó jelszavunkkal is létre tudjuk hozni a Webmestereszközök fiókot. Ha nincs még Google fiókunk, hozzunk létre egy új gmail címet, és máris kész a fiók is.

Első lépés, hogy hozzáadjuk a weboldalunk címét.  Menjünk végig a beállításokon értelem szerűen.  A használat megkezdéséhez el kell helyeznünk egy HTML kódokat tartalmazó fájlt a weboldalunk tárhelyén – ehhez egyértelmű leírásokat kapunk, de ha ugyanazzal az email címmel hozzuk létre a fiókot, mint amivel a Google Analytics-et használjuk, és ezzel a címmel mi vagyunk ennek a rendszergazdái, válasszuk a Tulajdon megerősítése Google Analytics-szel opciót. A tulajdon ellenőrzése után lesz jogosultságunk a jelentések megtekintéséhez.  Ha mindent jól csináltunk, már csak néhány napot várni kell ahhoz, hogy megjelenjenek az adatok.

A Webmestereszközök adatai soha nem naprakészek, 2 3 nappal korábbi statisztikákat láthatunk. Az adatok nem pontosak, csak iránymutatásnak jók.

Havonta legalább egyszer nézzük át a legfontosabb jelentéseket. Nézzük meg milyen 404-es hibát jelző URL címeket talált a Google, vagyis olyan aloldalakat, amelyek régebben voltak, de most nem találhatóak. Nézzük át hogyan alakultak a keresési megjelenéseink, milyen linkek mutatnak a weboldalunkra, hogy a problémákra reagálni tudjunk.

Előfordul, hogy új üzenet érkezik a Webmestereszközök fiókunkba, ez nagyon fontos információt tartalmazhat arról, hogy valami gond van a webhelyünkkel. Magyar nyelvű weboldal esetén ritka, de angol nyelvterületen elő szokott fordulni, hogy a Google itt figyelmeztet minket arról, hogy a weboldalunk valamilyen irányelveket sértő tevékenységünk miatt manuális büntetésbe került. Például linképítési tevékenységért.