Hónapokig fog tartani a Panda 4.2 frissítés

Vajon a korábbi Panda algoritmus frissítések alkalmával megbüntetett weboldalakat a most útjára induló Panda 4.2 kárpótolni fogja-e?

Nagy a remény ugyanis szakmai körökben az iránt, hogy a korábban megbüntetett weboldalak helyezései a mostani Panda algoritmussal helyreállnak. Persze, ha még így is lesz, a Panda 4.2 teljes lefutására több hónapot kell várni, de tudjuk, hogy minden, ami a Google körül történik, és közvetve vagy közvetlenül befolyásolja a keresőoptimalizálást, mindig türelemjáték.

A bejelentés a frissítésről július 19-én történt, maga a frissítés már egy ideje lázban tartja az internetes közönséget, főként azokat a weboldal tulajdonosokat, akiknek az oldalait az előző Panda algoritmus hátra sorolta a keresőben.

A Panda algoritmus azért jött létre, hogy kiszűrje azokat a weboldalakat, amelyek kevés –és gyenge minőségű tartalommal rendelkeztek.

Gyenge minőségű tartalomnak a leginkább reklámokat tartalmazó, más weboldalakról összevágott, duplikált szövegezésű oldalakat tekintette. Ezek a weboldalak olykor igen előkelő helyen szerepeltek a SERP-ben érdemtelenül, ezeket a helyezéseket törölte el a Panda.

A Google legújabb minőségi irányelvének egyik fő motívuma, hogy minden lehetőséget megteremt arra, hogy a keresőben a különféle kulcsszavakra a találatokat úgy rendezze, hogy a felhasználó maradéktalanul elégedett legyen.

Tehát a gyenge minőségű weboldalak hátra sorolásával a Google a felhasználói élményt is igyekezett javítani, hogy a találatok előkelő helyein csak a magas minőségű és szövegezésű weboldalakat adja a felhasználói keresésre.

Aki viszont javította a hibákat, és radikális változást eszközölt weboldalán, azoknak most esélye lehet arra, hogy a Panda 4.2 lefutása után weboldala visszanyeri akár eredeti pozícióját is.

Addig is érdemes figyelemmel kísérni a minőségre utaló jeleket, amikről pontos képet kaphat a weboldal tulajdonos a Webmester Eszközökben és az Analyiticsben a látogató számból, az oldalon eltöltött időből, a visszafordulások számából, vagy a visszatérő látogatók arányából.

Bár a végeredmény még több hónapot várat magára, érdemes a helyezéseket és a statisztikákat tüzetesebben figyelemmel kísérni. Az előrejelzések szerint a találati lista mintegy 2-3%-át fogja érinteni angol nyelvterületen a mostani frissítés.

Ez a magyar nyelvi vonatkozásban mennyi lesz, csak a jelekből következtethető az is csak az algoritmus teljes lefutása után.