SEO a weboldalunkon

Vannak olyan SEO tényezők, amelyek minden mástól függetlenek, saját weboldalunkhoz kötődnek és mi magunk is módosíthatjuk úgy, hogy ezzel is növeljük barátságunkat a keresővel.

Lépésről, lépésre bemutatjuk milyen a keresőbarát weboldal. Gyakorlatilag úgy kell tekintenünk készülő oldalunkra, hogy olykor saját elképzeléseinket is képesek legyünk alárendelni a SEO sikerének. Lehet, hogy még ma is van, aki erre csóválja a fejét, ám elég csak belegondolni, hiába a több százezerbe kerülő oldal, ha azt a Google nem támogatja, ergo látogatóra se igen számíthatunk. Ha nincs látogató, nincs bevétel sem.

Weboldalunkra úgy kell tekinteni, hogy a legutolsó „szög” is, amit beleütünk, az tudatosan a SEO-t támogassa. Hol kezdődik a keresőbarát weboldal?

Már a weboldal arculatának is összhangba kell lennie a SEO-val. Még ma is sok olyan weboldallal lehet találkozni, amelyről messzire ordít, hogy lehetetlen optimalizálni. Ezeket a hibákat messziről kerüljük el! Szerencsére a keresőbarát design nem támaszt semmilyen extra követelményt.

Kezdjük az elején!

A főoldal külön tervet igényel, mivel többször elmondtuk, hogy a főoldal a legfontosabb része az egész weboldalnak, arra kell törekedni, hogy a képek mellett tartalmat is tudjunk elhelyezni, valamint aloldalakra mutató hivatkozásokat is. Az aloldalak az 1. szintre emelkednek, így azok erősebbek lesznek, emellett a weboldal egészére jó hatással van a belső linkelés.

A menü és a cím elhelyezése általában az oldal tetején történik jobb vagy baloldalt. Az arculat központi része a menü, a látogatók ennek segítségével navigálnak az oldalon. Bármennyire szeretnénk a menüt kiemelni a weboldalon, csak olyan betűtípusokat használjunk, amelyet a látogatók számítógépe is ismer.

Gyakran az esztétikus és szép megjelenésű, kiemelt menük és címek csupán képek, ami valóban szépen mutat, ám fontos tisztázni, hogy a képen lévő szöveget vagy linket a Google nem tudja olvasni.

Ha egy weboldalon sok ilyen kép formátumban megjelenített szöveg található, a kereső csak annyit lát, hogy az oldalon nincs vagy roppant kevés szöveg van. Ilyen formában a hivatkozott linkeket sem tudja értelmezni a kereső, holott az előbb említettük, hogy mennyire lényegesek SEO szempontból mind a belső linkek, mind az aloldalak tiszta, szöveges linkjei.

Szerencsére számítógépünk elég sok betűtípust tud kezelni, így bőven van választékunk, hogy csak a leggyakrabban használt betűtípust említsük: Tahoma, Georgia, Times New Roman, Trebuchet MS, Arial Black stb.

Példák nem optimalizálható főoldali designokra:

–          főoldalon flash animáció, alatta tovább link – a legértékesebb oldal tartalma értékelhetetlen.

–          főoldal nyelvválasztással kezdődik – ezzel szintén az a baj, hogy a legértékesebb oldalt elpazarolták.

–          főoldalon csak képek vannak – nagy hiba, mert tartalom nélkül nincs SEO sem.

Példa az optimalizálható weboldal szerkezetére:

Az alábbi sémába szinte minden weboldal belehelyezhető különösebb erőltetés nélkül, még akkor is, ha vannak egyéni design elképzeléseink. A lényeg, hogy megtartsuk azt a formát, ami legkönyebben használható mind a látogatók, mind a keresők számára. A látogatókat ebből a szempontból sohasem szabad lenézni, ha nem tudnak könnyen, egyértelműen navigálni, egyszerűen tovább kattintanak.

A fejléc fontos eleme legyen a weboldalnak, itt helyezzük el a logót, ami egyben visszamutató link is a főoldalra, ez SEO szempontból is fontos, mert erősíti a főoldalt, hisz a weboldal minden oldaláról kap linket, más részről a látogatók hozzá vannak szokva, hogy a logó a főoldalra irányít vissza.

A menü vagy a jobb vagy a baloldalra kerüljön, ez egyértelművé teszi a navigálást, míg a weboldal közepén, a központi részen helyezkedjen el a tartalmi rész.

A szöveges lábléc szintén hasznos, ahova elhelyezhetjük a „Copyright”, cégnév, évszám információkat.

Aki nem járatos a weboldal sablonok világában, annak lehet nagy titkot árulunk most el, de a példában szerepelő weboldal szerkezet a ma ismert egyik leghatékonyabb és SEO szempontból a legelőnyösebb wordpress rendszerre illik rá a legjobban. A www.seo101.hu oldalnak is wordpress rendszer a lelke.