SEO változás – Lenullázódtak a Page Rank értékek

A Google egy bő hónapja jelentette be, hogy megszünteti a Page Rank értékek nyilvánosságát. Az értéket továbbra is megtartja, frissíti és emellett pedig a rangsorolási tényezők között is szerepel, ám nyilvános adatot többé nem közölnek.

A Page Rank érték megszűnésével felvetődik a kérdés, milyen weboldal értékhez lehet mostantól igazodni? Hisz a Page Rank a legősibb mérőszáma volt a keresőnek, ami egyértelműen megmutatta a laikus felhasználónak is, hogy milyen minőségű a weboldala, a keresőoptimalizálás egyik fontos kiindulópontja.

PageRankkill

Az új értékrendszernek, ami irányvonalat ad a felhasználók és szakemberek számára, hogy megmutassa milyen minőségű a weboldala elég sok szempontnak kell megfelelnie. Eddig több egybehangzó vélemény alapján is úgy tűnik, hogy erre a Domain Authority a legesélyesebb, hogy átvegye a Page Rank helyét. Legalábbis a hazai piacon. Ugyanis emellett rengeteg független mérőeszköz létezik, amelyek különféle szempontok szerint rangsorolják a weboldalakat.

Jelenleg az egyik legátláthatóbb értéket adja, egy Google-tól független rendszerben, ami azt jelenti, hogy 0-100 között ad egy értéket, annak függvényében, hogy a mért domainnek milyen a linkereje.

A DA hátránya, hogy akár havonta is erős ingadozáson esik át, ami sok esetben 10-15 pontot is jelent, ami bizonyos szempontból érthető, ha a domain folyamatos linkgyarapodását feltételezzük. Előnye között szerepel, hogy komoly SEO cég fejlesztése, bár ők sem kifejezetten egy domain fejlődésének követését mérik vele, sokkal inkább összehasonlításra szolgál.

domain-authority

Ezért is nincs talán megoldva az a tény, hogy a DA érték spam linkeléssel manipulálható, bár ezzel nem mondunk újat, hisz a Page Rank értéket is lehetett manipulálni.

Tény, hogy a SEO szakma egy újabb változást ér meg jelen pillanatban, de ehhez már lassan hozzászokhatunk!

2016.05.19