Újabb Pingvin és Panda született a Google „állatkertjében”

Weboldal tulajdonos? SEO szakember? A napokban élőben „mozizhatja” végig, ahogy a magyar piacon is meginognak a weboldalak helyezései, bár az elsődleges visszajelzések nem egyértelműek, nem mindenki ugyanazt a mozgást látja a rangsorolásokban, továbbá egy pillanatra az is megkérdőjeleződni látszik, hogy egyáltalán a két hete bejelentett Pingvin 3 lehet-e, ami a hétvégi helyezésmozgást előidézi.

Amit biztosan tudhatunk, hogy október elején hivatalos keretek között bejelentették, hogy a Pingvin algoritmusa „nagyon hamar” le fog futni. A bejelentés során kilátásba helyezték, hogy az algoritmus frissítések rendszeressé válnak, akár havi, heti frissítés is várható, ami – a szakember szerint – a webmesterek és a felhasználók életét is könnyebbé teszi majd.

A mostani frissítés sok tekintetben különleges, ugyanis az algoritmust igen nagy részben átírták, ehhez a munkához pedig szinte egy évre volt szüksége a Google szakembereinek.

Ha feltételezzük, hogy a többségében átírt algoritmus minden eddiginél szigorúbb lesz, akkor lehetséges, hogy újra kitisztul a kép a keresőoptimalizálás és a linképítés terén, és egyértelművé válnak, melyek azok az eszközök, amelyeket használni lehet a siker érdekében. Esetleg ez így túl könnyű lenne?

A Pingvin bejelentése előtt érkezett a friss Panda is, aminek ismételten az volt a feladata, hogy a gyenge minőségű tartalommal rendelkező weboldalakat kiszórja, erősítve ezzel a felhasználói élményt. A Panda 4.1 a találati lista maximum 5%-át érintette. A Panda, ellentétben a Pingvin algoritmussal hosszabban futott le, és globális mértékű volt, érintette a magyar nyelvterületet is.

A Panda frissítés nem csak hátrasorolást, hanem épp ellenkezőleg kedvező pozícionálást is hozhatott az arra érdemes weboldalak számára. Ezek többségében a kis –és közepes méretű, ám minőségi tartalommal felvértezett portálok lehettek.

Ugyanakkor az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy úgy tűnik a magyar nyelvterületen nem hozott különösebb átrendezősét az algoritmus.