A weboldal mérete és a keresőoptimalizálás

Van-e összefüggés?

Az elmúlt jó egy évben meggyőződhettünk arról, hogy a Google igenis szereti a bő tartalommal rendelkező nagy weboldalakat. Ennek kettős oka van, a sok oldalas, tartalmas weboldalon több olyan aloldalt és tartalmat talál a kereső, ahova látogatót tud irányítani, másrészről a sok oldal, sok linkkel is egyenlő, vagyis minél több oldala van egy weboldalnak annál több visszamutató linkje van a főoldal és egyéb fontos oldalak között, ami azok erősödéséhez vezet.

Mivel a keresőoptimalizálás tartalom nélkül nem működik, a potenciálisan fontos oldalaknak bő tartalommal kell rendelkezniük, ám mindenképp tudatos tartalomépítésre kell törekedni. A duplikációval végzett értelmetlen tartalomgenerálás nem vezet eredményre, a kereső akkor is az értékes, egyedi tartalmat fogja kiválasztani és arra tereli a látogatókat is.

Az oldalak száma mellett, a teljes oldal mérete is szempont a kereső számára. Mikor a látogató begépeli a weboldal címét a böngészőbe, a böngésző először a szerverről tölti le a kért oldal HTML forráskódját, értelmezi azt, és letölti a benne megtalálható egyéb elemeket is, mint a CSS fájlokat, videókat, animációkat, képeket, flash fájlokat.

A kereső először a forráskód méretét „látja”, ám a látogatónak nem csak arra van szüksége, hanem az összes többi elemre is. A HTML forráskód akkor optimális, ha nem haladja meg a 100Kb méretet, ennél nagyobb méretű forráskódot már nem biztos, hogy elolvasnak a Google robotjai. Szövegből természetesen ez rengeteg, nem is ezzel van a baj, a HTML forráskódok elsőrangú „hízlalója” a rengeteg HTML formázóelem, a táblázatok használata. Ebben az esetben már nem beszélhetünk szép forráskódról.

A kereső mellett a forráskód mérete hatással lehet a látogatók oldalunkon eltöltött idejére is, hisz nem mindegy, hogy a látogató böngészőjének mennyi adatot kell letöltenie, ami rossz esetben látogatóvesztéshez vezet, mert ha sokat kell várjon az oldal betöltődésére, könnyen továbbléphet.

Ha mégis meg kell határoznunk, mi az a tényező, ami egy weboldal lassúságához vezet, akkor elsősorban a képek mennyiségét kell megnevezzük. Nagyban megnövelik a letöltéshez szükséges adatmennyiséget. Ennek elkerülésére, jó, ha a képeket olyan méretben tároljuk a szerveren, mint amilyen méretben a weboldalon is megjelenítjük.

Keresőoptimalizálás szempontjából tehát határozottan megállapíthatjuk, a weboldal mérete igenis számít, ha az az érdekünk, hogy a kereső folyamatosan feltérképezze weboldalunkat, jó helyezéssel jutalmazza, és a leggyengébb internetkapcsolattal rendelkező látogatóra is szükségünk van.