Híroldalak keresőoptimalizálása

A keresőoptimalizálás néhány pillére, mint például a minőségi tartalom készítése, és a jó felhasználói élmény elérése univerzális. A különböző típusú weboldalaknak azonban a további szempontokat máshogy kell kihasználniuk és más szempontok is kerülnek előtérbe az optimalizálás és a weboldalépítés során.

A híroldalak ennek megfelelően másra fektetnek hangsúlyt, mint például egy webáruház vagy egy blog. Nézzünk tehát néhány fontos szempontot, melyeket híroldalak optimalizálása során kell figyelembe venni.

Készítsünk „örökzöld’ tartalmakat

A híroldal és az örökzöld tartalom elsőre két inkompatibilis kifejezésnek tűnhet, hiszen az esetek 99%-ban újdonságokról számolunk be, melyek azonban hamar elévülnek.

A megírt cikkek forgalma az első pár órában, 1-2 napban igen nagy lesz, azonban utána drasztikusan csökken. Pont emiatt a híroldalak függenek attól, hogy milyen hírek érkeznek a nagyvilágból, és meg kell válogatni azokat a híreket, melyek az oldal profiljával jól rezonálnak.

Az örökzöld tartalmak abban segítenek, hogy megmaradjon az oldal profilja, azonban egy folyamatosabb, kevésbé pulzáló jellegű forgalmat generáljunk oldalunkra. Ezek a tartalmak hosszú ideig hasznosak és informatívak, de a szövegírásnál a magas minőségre kell fektetni a hangsúlyt.

Ilyenek lehetnek az évi jelentések, gazdasági előrejelzések, grafikonok, mutatók és az ezek köré szőtt cikkek. Ezek legalább 1 évig, de akár tovább is relevánsak maradhatnak.

Google News

Híroldal tulajdonosként a Google Hírfolyamban való megjelenés szinte már életfeltétel. A Google kiadott egy tartalmi és egy technikai útmutatót, hogy miként kerülhet be a weboldal a listára, milyen szempontoknak kell megfelelnie. Törekednünk kell, hogy betartsuk az ezekben leírt szabályokat.

A technikai útmutató arról ad információt, hogy milyen szerkezete legyen a weboldalnak ahhoz, hogy a keresőrobotok tudják indexelni, míg a tartalmi útmutató arról ír, hogy milyen tartalmakkal érdemes feltölteni, milyen szempontok szerint érdemes a tartalmakat elkészíteni. A Google News ma már egyébként nagyon hasonlóan működik a hagyományos Google Search folyamatához.

Ha sikerült weboldalunkat optimalizálni akkor beküldhetjük weboldalunkat a Google csapatának, akik kiértékelik és vagy elfogadják, vagy nem. Ha bekerültünk, akkor kövessük folytassuk tudatosan a munkát és ne feledkezzünk meg a kulcsszó optimalizációról, az egyedi tartalmakról és a szociális megosztásokról, mivel ezek növelik az oldal értékét.

Kövessünk egy jól átlátható modellt

A híroldalak egy különleges kihívást képeznek keresőoptimalizálás szempontból, mert igen masszívak és folyamatosan növekednek. Egy jól átlátható weboldalszerkezet nélkül könnyen elveszik a felhasználó és a keresőrobot is az oldalon, ez pedig hátrasorolást eredményez.

Kulcsszó a navigálhatóság mind az olvasó, mint a keresőrobot számára.

Érdemes rendszeres időközönként kiértékelni, hogy a tag-ek és a fő kategóriák, valamint alkategóriák megfelelően relevánsak-e az oldalon és jól csoportosítják-e a cikkeket.

Nem jó az, ha rengeteg kategória és tag van, azonban mindegyik alatt csak pár cikk van, viszont az sem, ha túl kevés kategória és tag van, viszont tele vannak zsúfolva néhány cikk már bele sem esik a témakörbe.

Meg kell találni az aranyközép utat.

Kiemelt szempont az is, hogy a főoldalról hány klikkeléssel lehet bizonyos tartalmakhoz eljutni. Érdemes ezt minél alacsonyabban tartani, ugyanis ez jelzi azt, hogy a felhasználó hamar megtalálja, amit keres, és a Google ezt nagyon komolyan veszi. Minél könnyebben navigálható egy oldal, annál könnyebben indexelik azt a keresőrobotok is.

Értékelhető mobilfelület

Jó pár éve alapkövetelménynek számít már minden valamirevaló weboldalnál az, hogy jól jelenjen meg mobilon. Ha egy oldal nem töltődik be mobilról vagy teljesen szétesik, akkor a Google szinte szóba sem áll velünk.

Híroldalaknál különösen fontos a megfelelően rendezett mobilfelület, ugyanis az emberek nagy része már mobilról olvassa a híreket.

Az oldalt egy olyan reszponzív dizájnnal kell ellátni, mely a szerkezetet és a formázást kompatibilissé teszi a mobilok képernyőjének méreteivel.

Érdemes ezen felül kihasználni az AMP, avagy Accelerated Mobile Pages (gyorsított mobilos weboldalak) technológiát, mely tartalom publikálásánál a formázást nagymértékben leegyszerűsíti és mobilbarátabbá teszi a posztokat.

Optimalizáljunk a gyors indexelésre

Tekintve, hogy hírfolyamot működtetünk, érdekünkben áll, hogy a felhasználók szinte azonnal rá tudjanak keresni egy frissen publikált cikkre.

A Google bizonyos időközönként bejárja az oldalakat és indexeli az ott található tartalmat, így a felhasználók rá tudnak keresni. Célunk, hogy ez minél gyorsan történjen, és van néhány szempont, mellyel gyorsíthatunk a folyamaton. Ezek a weboldal betöltési gyorsasága, stabilitása és az XML oldaltérképek használata.

Az oldaltérképek esetében maximum 1000 URL-nek szabad benne szerepelnie. Természetesen több is megoldható azáltal, hogy az URL-eket több oldaltérképre bontjuk, azonban 50.000-nél több oldaltérkép ne legyen az oldaltérkép indexfájlban.

Az oldaltérképet ezen felül folyamatosan frissíteni kell az új cikkekkel, hogy a Googlebot (a keresőrobot) megtartsa érdeklődését weboldalunkkal szemben. A hírek oldaltérképe csak az elmúlt 2 napból tartalmazzon híreket. Minden további hír a hírindexben fog 30 napig tárolódni.

Érdemes tudni, hogy a tartalmak publikálásának rendszeressége pozitívan hat az indexelésre is, ami logikus. Ha a keresőrobot gyakran talál új tartalmat weboldalunkon, akkor gyakrabban fog visszajárni.

Nem szabad azonban átesni a ló túlsó oldalára, ugyanis kritikus szempont a tartalmak minősége is. Ha az értékes tartalmak mellett sok kevésbé minőségi tartalmat is publikálunk, akkor a Googlebot nem fogja elég gyorsan indexelni a fontos cikkeket.

Mindenképp kerüljük továbbá a duplikált tartalmakat, mivel ezért büntetés jár a Google felől. Az olyan aloldalakat, melyek nem fontosak, blokkoljuk a keresőrobot elől, ezáltal is gyorsítjuk az indexelést. Ezt a robots.txt/robots metafájlal lehet megoldani.

Összefoglalva, a híroldalaknál mindenképp fontos a weboldal szerkezete, a minőségi és informatív tartalom, és az, hogy a keresőrobotok minél hamarabb indexelni tudják az új tartalmakat. Keresőoptimalizálás szempontból pedig a fentiek betartásával lehet sikeres egy hírfolyam.

Teljes körű keresőoptimalizálásra van szükséged?

Bármilyen típusú weboldallal megkereshetsz, mert kész megoldásaink várnak: Kapcsolat!