Így neteztek Ti

Avagy mire kerestünk 2014-ben a Google-ban?

Jó szokásához híven idén is nyilvánosságra hozta a Google a népszerű kereséseket, amelyekből aztán pofás listát állított össze, így megtudhatjuk milyen keresési kifejezések voltak népszerűek 2014-ben.

Ehhez a Google-nak több ezermilliárd keresési kifejezést – ugye, ismerjük: kulcsszót – kellett összegezni és rangsorolni, hogy megszülessen 2014 toplistája.

A népszerű kereséseket kétféle módon tudja mérni a kereső.

Azokat a kifejezéseket szűri le, amelyek az előző évhez képest nagyobb mértékben lettek keresettebbek, és ez a „felkapottság” meddig tart, másfelől az új érdekességeket, sztárokat, kedvenceket azonosítja. Ezekhez az információkhoz anonim összesített keresési statisztikákat használnak.

A 2014-es évben világ szinten a keresési toplisták között van természetesen a labdarúgó-világbajnokság, az ebola, valamint a sztárok között a nemrég elhunyt Robin Williams, de a hírességek vonalán maradva toplistás még a szörnyű balesetéből lábadozó és igen komoly hírzárlat alatt lévő Michael Schumacher, James Rodriguez és Ray Rice is.

A világ vezető eseményei nyomán pedig a Malaysia Airlines-el, és az Iszlám Állammal kapcsolatban gyűjtötték az emberek a legtöbb információt.

A magyar emberek keresési szokásait tekintve a 2014-es év is érdekesen alakult, hasonlóan az elmúlt évhez.

Annak ellenére, hogy bármelyik fórumra benézünk, mindenünnen csak azok a kommentek „köszönnek” vissza, hogy a tehetségkutató/valóságshow műsorokkal csak a népet butítják, a Való Világ felkerült a keresési kifejezések toplistájára, a labdarúgó-világbajnokság és a választások mellett.

A külföldi személyek közül a magyar keresési listát Michael Schumacher, Conchita Wurst (Eurovízió-győztes), és a nyár végén öngyilkosságot elkövető Robin Willams vezeti, de a magyarok internetezési listáját gazdagítja még Aleska Diamond, a nemrég elhunyt Bajor Imre és Berki Krisztián is.

Érdekesség még, hogy a 2014-es toplistát a Google több mint 70 országban készítette el, és most először magyarázatokkal, diagramokkal is ellátta a legérdekesebb témákat, híreket.

A teljes lista itt tekinthető meg: https://www.google.com/trends/2014/