Szolgáltatás és keresőoptimalizálás árak?

Igazából elmondhatjuk, hogy egy nagyon egyszerű szabály mozgatja az élet területén a kereskedelmet: a vásárló mindig olcsón akar vásárolni, az eladó pedig mindig drágán szeretné eladni termékét, szolgáltatását. A kettő közötti különbség kinek-kinek az alkudozási képességei szerint változhat.

Ezen felül pedig a kereslet és a kínálat az, ami meghatározza a különféle árakat, nincs ez másképp a keresőoptimalizálás áraknál sem.

Évekkel ezelőtt volt egy olyan mondás, miszerint a keresőoptimalizálás nem agysebészet és bárki képes lehet sikerre vinni a területet, ebben az időszakban aztán gombamód el is szaporodtak az ún. szakemberek, akik minimális tapasztalattal, vagy véletlenszerű sikerélménnyel már tudtak fűt-fát ígérni a gyanútlan weboldal tulajdonosoknak.

Jelenleg a folyamatos algoritmus frissítés, valamint a különféle eddig mellőzöttnek hitt részletek fontosságának megerősödése, valamint a rangsorolási tényezők szinte teljes átdolgozása a Google részéről, egy teljesen más szakember gárdát nevelt ki, és itt nem csak a magyar nyelvterületről beszélünk.

Elmondhatjuk, hogy ebben az óriási változásban azok, akik nem voltak hajlandók fejlődni és követni a megváltozott trendet, és a Google játékszabályai szerint átalakítani keresőoptimalizálási stratégiáikat, egyszerűen lemorzsolódtak. Ez pedig magával hozta a keresőoptimalizálás árak változásait is.

Ugyanis, míg korábban a keresőoptimalizálás közel egyet jelentett a linképítéssel, ma már mindenki számára tudvalevő, hogy a keresőoptimalizálás egy több szálon futó szolgáltatáscsomag, amiben nem lehet egyik vagy másik lépést kihagyni, mert az eredményhez mindenképp szükségesek.

Melyek ezek a szolgáltatások?

  • Elemzések – ahhoz, hogy egy weboldallal érdemben lehessen dolgozni, első körben fel kell térképezni az oldal hibáit, amelyeket a sikeres optimalizáláshoz előbb ki kell javítani. Egy komplett SEO audit során a weboldal technikai és tartalmi része is elemzésre kerül, így a tulajdonos tökéletesen szembesül weboldala hiányosságaival és erősségeivel egyaránt. Elhanyagolhatatlan része lehet az elemzésen belül a linkprofil elemzés is, hisz most, hogy a Google kifejezetten írtja a spam-jellegű linkeket, a későbbi sikert nagyban befolyásolja a linkprofil „tisztasága” is.
  • Linképítés – a linképítés árak a link erősségétől, minőségétől függően változhatnak, a trend azt mutatja, hogy a weboldal tulajdonosok a minőségi linkek felé hajlanak, ami a jelenlegi katalógus linkek árainál jóval magasabbak, ám cserébe biztonságos támogatást nyújtanak az adott weboldalnak.
  • Szövegírás – ma már a keresőoptimalizálás szerves részének tekintjük a szövegírást, mivel a frissülő tartalom a weboldal helyezését láthatóan befolyásolja. Így tehát, aki a keresőoptimalizálás árakat kalkulálja, mindenképp vegye számításba ennek szükségességét is, természetesen, ha a szövegírást maga a weboldal tulajdonos veszi kézbe az is járható út, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy idő hiányában a kezdeti lendület hamar visszaesik.
  • Tanácsadás – mint fentebb említettük a Google jelenlegi működése, – aminek mélységeire természetesen csak következtetni tudunk – azt mutatja, hogy a jelenlegi SEO szakemberek többsége hosszú évek tapasztalataival „operál”, így ha valaki önállóan szeretné kipróbálni a keresőoptimalizálást, némi tanácsadással megtámogatva, mindenképp olyan személy tanácsaiért fizessen, akinek kézzelfogható, sikeres referenciái vannak.

Bár alapvetően elmondhatjuk a keresőoptimalizálás árakról, hogy jóval magasabb összegért kaphatók a szolgáltatások, mint három-négy évvel ezelőtt, nem szabad elfelejteni, hogy sikeres weboldal esetén arányosan magasabb bevételre is lehet számítani.

Ebben az esetben pedig mindenképp megtérülő befektetésről beszélhetünk!