Megszűnő hirdetések a Google kereső jobb oldalán!

Bizonyára már sokan hírt szereztek a legújabb változásról, ami meglehetősen nagy port karvart és számtalan nyitott kérdést hozott magával. Nem másról, mint a jobb oldali hirdetések megszüntetéséről, illetve az oldal tetejére vonatkozó 4. hirdetésről van szó.

A lényeg tehát, hogy a Google teljes mértékben megszüntette az idáig megszokott jobb oldali hirdetéseket, az organikus keresési találatok felett pedig most már akár 4 AdWords hirdetés is megjelenhet. Tehát az AdWords marketing stratégia módosításokat fog igényelni.

Milyen változásokat hozhat az intézkedés?

Megszűnő hirdetések

Ha logikusan végiggondoljuk milyen előnyei és hátrányai lehetnek a változásoknak, könnyedén észrevehetőek a várható következmények, ahogy a felhasználókra és hirdetőkre, úgy a marketing stratégia elemeire vonatkozóan is:

A felhasználó szempontjából:

A felhasználók kattintásai bizonyos mértékig áthelyeződhetnek az AdWords hirdetésekre, ugyanis a nagy számok törvénye alapján a négy első hirdetés releváns találathoz juttathatja a felhasználót, aki így nem görget lejjebb. A negyedik hirdetés tehát kibővítheti annyira a hirdetéskínálatot, hogy az még kielégítőbb legyen és a felhasználónak ne legyen szüksége az organikus találatokra. Ebből az is következik, hogy az új rendszer az organikus találati listára is hatással lesz. A hirdetéstöbblet ebben az esetben elvehet kattintásokat az organikus találatokból. Vagyis a jelenlegi első pozíciók vélhetően kevesebb kattintást eredményeznek majd, így az eddigi marketing stratégia újragondolást igényel majd.

A hirdető szempontjából:

Nem kérdéses, hogy a hirdetők szempontjából is várhatóak komoly változások. A marketing stratégia nem lehet már a régi, ugyanis a hirdetési helyek száma drasztikusan lecsökken. A jobb oldali hirdetési helyek megszűnése nagy valószínűséggel komolyabb konkurenciaharcot hoz majd magával a hirdetők között. A régi rendszerben ugyanis sokszor kifizetődő volt a negyedik, vagy ötödik helyen is szerepelni, most azonban az elsők között csak négy kiadó hely van, illetve az organikus találatok alatt helyet kapó hirdetések, amelyek valószínűleg továbbra is alacsony átkattintási arányokat eredményeznek majd.

CPC

A „kiadó helyek” csökkenésével várhatóan emelkednek majd az átlagos kattintásokért fizetendő összegek is. Vagyis a hirdetői pánik egyfajta CPC növelési kényszert okozhat, ami az elkövetkezendő pár hétben meglehetősen cifrára festheti az AdWords hirdetések általános számadatait.

A változások óta eltelt idő alatt még komoly konklúziókat nem vonhatunk le az eseményekből, ugyanakkor pár hét elteltével már valószínűleg jól fognak látszódni az eredmények.