Meglévő design átalakítása a SEO igényei szerint

Míg régebben a kereső élén tanyázhattak a mai SEO szemszögéből nézve olyan értékelhetetlen weboldalak, amelyek csak videót, képet vagy animációt tartalmaztak elhanyagolható szövegezéssel, addig mára a keresők igényei óriásit változtak.

Így lassan azok is, akik a tartalom ellen tiltakoznak, be kell lássák, hogy weboldaluk vagy elveszíti pozícióját vagy nem lehet egy adott helyről kirángatni. Ebben az esetben még menthető a helyzet a teljes arculat átalakításával, olyanná, ami megfelel a SEO igényeinek. Az ideális az, ha a jelenlegi arculat főbb elemeinek meghagyásán kívül, – mint a logó vagy a színvilág – mindent átalakítanak.

Meglévő design átalakítására két okból kerülhet sor, mindkét ok érintheti az oldalon történő SEO eddigi eredményeit.

  1. A meglévő weboldal keresőoptimalizálásra alkalmatlan designnal rendelkezik, ezért olyan átalakítást szeretnénk rajta végezni, ami több szöveg elhelyezését, ésszerű navigációs elrendezést tesz lehetővé.
  2. A meglévő weboldal keresőoptimalizálásra alkalmas, ám mint minden az életben egyszer ez is megújításra szorul. Régi arculatra ráhúzhatunk egy teljesen új designt, ám tudatosan figyelni kell arra, hogy az eddigi keresőbarát elemek ugyanúgy megmaradjanak, és ugyanazon a helyen szerepeljenek. Ellenkező esetben elveszíthetjük az eddig végzett SEO eredményeit.

A weboldal html elemeit is a SEO jegyében válasszuk meg

Az egyedi design elkészítése után a webszerkesztő feladata, hogy html kódot készítsen a grafika alapján és feltöltse azt tartalommal. A html kód készítőjén múlik majd, hogy milyen módszerrel pozícionálja a weboldal szerkezetét. Ez történhet táblázatokkal (<table>) vagy történhet stílusdefiníciók segítségével (CSS), utóbbi egy újabb technika, könnyebb is vele az oldal szerkezetét meghatározni.

A leggyakrabban mégis inkább a táblázatok segítségével meghatározott weboldallal találkozunk leginkább, egyrészt azért, mert egyszerűbb html elem, mint a CSS, hátránya, hogy nehezebb vele a pozicionálás.

SEO szempontból az az előnyös, ha a tartalom minél előrébb helyezkedik el a forráskódban, erre ajánlott odafigyelni. A táblázattal formázott weboldal esetében több karakterrel kell számolni, mint egy CSS-el alkotott weboldalnál, és maga a forráskód sem olyan szép, tiszta.

A CSS rugalmasabb, a weboldal szerkezete sokkal pontosabban meghatározható, és lényeges előnye, hogy a megjelenítés és a tartalom teljesen szétválik egymástól. Ezáltal a tartalmat meghatározó html forráskód sokkal kevesebb formázó elemet tartalmaz, a kód sokkal szebb, a fájl mérete sokkal kisebb, mivel a megjelenítést leíró CSS formázó elemeket egy külön fájlban rögzítik.

SEO miatt mindez azért fontos, mert a keresőrobotok szeretik a szép, tiszta forráskóddal rendelkező weboldalakat, s ez a természetes találati listán való elhelyezésnél is számít.